İnsan Hakları

Thomas Paine
“Paine’e göre özgür bir ülke, kişiler tarafından değil, doğal hakları garanti altına alan, bu anlamda adil olan yasalar tarafından yönetilmeli. Seçimle işbaşına gelme sistemi de, eğer sonunda iş başına gelen sınırsız yetki kullanacaksa, doğal hakları ihlal edecekse, fiiliyatta monarşidir, mutlakiyettir. Seçimle işbaşına gelen sınırsız egemenlik kullanacaksa aynı anlamda ve aynı derecede despotik bir yönetim kuruyor demektir.” -AYŞEN CANDAŞ- Thomas Paine, hem Amerikan Devrimi’ne hem Fransız Devrimi’ne katılmış, bunları desteklemiş, yazdığı broşürlerin ve kitapların her iki devrimin üzerinde büyük etkisi olmuş, Aydınlanma yüzyılının simgesel düşünür ve siyasetçilerinden biridir. Bu iki devrim de, Paine’in 1776’da yazdığı, Akıl Çağı broşüründeki fikirlerin somut izlerini taşır. Fransız Devrimi’nin cumhuriyetçi ve demokrat dalgasının İngiliz parlamenter monarşi düzenini yıkmasından korkan Edmund Burke’ün 1789 devrimini itibarsızlaştırmak için yazdığı kitaba verilmiş güçlü bir yanıttır Paine’in İnsan Hakları. Aynı zamanda günceldir. Çoğunlukçuluğa ve plebisite indirgenmiş, adalete, eşitliğe ve özgürlüklerin garantisine dair özü giderek yok edilen, içi boş bir demokrasi anlayışının yükseldiği günümüzde, İnsan Hakları’nda savunulan cumhuriyetçi ve demokrat ilkeler, eşit vatandaşlığı, müşterekleri, dayanışmayı savunanlar için önemli bir esin kaynağı olmaya devam ediyor.
Yazar:
Thomas Paine
Thomas Paine
Çevirmen:
Mehmet Osman Dostel
Mehmet Osman Dostel
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 50 dk.Sayfa Sayısı: 312Basım Tarihi: Ağustos 2017İlk Yayın Tarihi: 1998Yayınevi: İletişim Yayıncılık
ISBN: 9789750522291Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
312 syf.
·
Puan vermedi
Nihayet bitti. Çok önemli bir eser olduğuna inanıyorum büyük bir merakla başladığım bir kitap fakat çeviriden mi bilmiyorum bir türlü toparlayamadım keyif alamadım. Yazar 1789 Fransız devrimini itibarsızlaştırmaya çalışan Edmund Burke’ ye karşı yazmıştır bu kitabı. Bazı bölümlerini paylaştım içinde gerçekten çok güzel tespitler alıntı yapılacak yerler var fakat çoğunlukla birbirinden ayrı, konudan konuya atlamalar, alakasız Örnekler var. Belki ilerde tekrar okuyabilirim ama şu an için hayal kırıklığı.
İnsan Hakları
İnsan HaklarıThomas Paine · İletişim Yayıncılık · 201762 okunma
Reklam
312 syf.
10/10 puan verdi
Fransız Devrimi üzerine
Bu kitabın adı ''Fransız Devrimi' nin bir Savunusu" olsa daha uygun olurmuş.
Thomas Paine
Thomas Paine
bu kitapta Fransa' da devrim olduktan sonra İngiltere Avam Kamarasından Edmund Burke' ün saltanatı savunan ve Fransız milletinin yaptığı ihtilale saldıran kitabına karşı görüşlerini savunmuş. Kitap ihtilalden 2 yıl sonra 1791 yılında yayınlanmış. İçinde Fransa halkını monarşiye, saltanata, istibdata isyan etmeye götüren olaylar gün ve gün anlatılmış. Harika bir kitap. Bu kitabı neden okumalısın? Devrimler çağında Amerika ve Fransa' da gerçekleşen bu devrimleri bilmek, bu devrimleri ortaya çıkaran asıl fikirler ve değerleri iyi anlamak için, Cumhuriyet' in kıymetini anlamak ve kendi tarihimize bakışımızı doğru yorumlamak için, O dönemlerde ortaya çıkan İnsan Hakları ve insan değerlerinin bugün nasıl da evrensel kabul edildiğini anlamak için.
İnsan Hakları
İnsan HaklarıThomas Paine · İletişim Yayıncılık · 201762 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
“Yasaları sadece o toprakta ortaya çıkmış yasalarla ölçmekten başka çaremiz olmasaydı, adaletsizliklerin yok edilmesinde hiç aşama kaydedilmez,gerçekten de hiç ilerleme olmazdı:kölelik kaldırılmaz, kadınlar kölelerle aynı statüde görülür, LGBT bireyler hiçbir yerde insanlığın eşit üyeleri kabul edilmezdi. Azınlık hakları tanınmazdı...(Ayşen
İnsan Hakları
İnsan HaklarıThomas Paine · İletişim Yayıncılık · 201762 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.