Birey Olma Üzerine Aforizmalar

İnsan Kendinin Aynasıdır

Osho
"Ben sıradan bir adamım, tıpkı herkes gibi. Aramızda herhangi bir fark varsa, o da nitelikle ilgili değil. Sadece bilmekle ilgili, ben kendimi biliyorum, siz ise bilmiyorsunuz. Varlığımız söz konusuysa eğer, ben de aynı varoluşa aitim, ben de aynı havayı soluyorum. Siz de aynı varoluşa aitsiniz ve siz de aynı havayı soluyorsunuz. Siz sadece henüz kendinizi bilmeye, tanımaya çalışmadınız. Kendinizi bildiğiniz anda, aramızda hiçbir fark kalmayacak." İzleyicilerine yaptığı çeşitli konuşmalardan derlenen bu kitapta Osho, kendini bilmenin ve keşfetmenin öneminden bahsediyor. Toplumun, dayattığı normlarla, doğru ve yanlışlarıyla çocukluğumuzdan itibaren kişiliğimizi nasıl oluşturduğunu ve bizim, bu başkalaşmış benliğimizin içine nasıl hapsolduğumuzu anlatıyor. Başkalarına değil de sadece kendi varlığımıza itaat etmemiz, doğallığımızı korumamız ve özgür irademizle davranmamız gerektiğini öne sürüyor ve şöyle diyor: "Zıplayabildiğiniz kadar yükseğe zıplayın, dans edin alabildiğine çılgınca."
96 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

96 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Zaman Kaybı...
Kitabı okumadan önce uyarmışlardı hiç sana göre değil diye, bu tarz uyarılardan sonra daha bir merak ediyor insan ve meraka yenilebiliyor :( Kitaba gelince Allah'ı peygamberi inkar eden bir içerik var karşınızda Peygamberlere bir çok iftira atıyor, herşey sanki kendi oluşmuş gibi bir izlenim oluşturmaya çalışıyor ama okuyan biraz tefekkür ettiği zaman zaten kitabı okusada çok bir etkiye girmez ama gençler böyle kitaplarla kafası karıştırılıyor bu yüzden okuduklarımızı (özellikle gençlerin okuduklarını) çok iyi seçmeliyiz. Kitap için düşüncem kesinlikle zaman kaybı. Keyifli okumalar
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
İnsanlar böyle kitap okumaktan kaçınıyorlar.Belki gerçeklerin yüzüne vurulması hoşlarına gitmiyor, belki de sorgulamadan kabullenmenin rahatlığını yaşıyorlardır. Bence bu kitabı ufku geniş olanlar okumalı. Çünkü kitabı şöyle bir kurcalayıp "Ateist kitabı mı okuyorsun sen?" diye bir soru yöneltilince insan bir duraksıyor. Sorgulamadan olur mu bu işler yahu? Hem ne alakası var bu kitabın ateistlikle? Kitap sadece dini, Tanrıyı ele almıyor. Genel yaklaşımlardan aforizmalar barındırıyor. Genellikle anı yaşamaktan, zincirlerden kurtulmaktan bahsediyor. Kişisel gelişim kitaplarının aksine "Ben sizi zincirlerinizden kurtaracağım!" demiyor tam tersine "Siz zincirlerinizi seviyorsanız ve kurtulsanız bile o zincirlerinizi geri isteyecekseniz neden kurtarayım?" diyor. Kitap bakış açınıza yeni bir pencere sunuyor. Olayları farklı açılardan da ele almanız gerek çünkü. Dogmatik bir şekilde kabul etmeyin hiçbir şeyi. Size uyan ve uymayan tarafları vardır. Bu kitap için de elbette bir yandan çok haklı derken bi yandan abartmasan mı artık diyeceksiniz. Son olarak şunu söylemek istiyorum: Sizinle aynı fikirde olmayan insanların kitabını okumuyorsanız, kitap okumuş sayılmazsınız.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Birey olma üzerine
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin Aynasıdır
Osho
Osho
Her insan öylesine eşsizdir ki başka kimseye denk olamaz. Bu, onun daha yüksekte veya alçakta olduğu anlamına gelmez, sadece herkesin eşsiz olduğu anlamına gelir. Üstelik bir kıyaslama da söz konusu değildir, kıyaslama gereği doğmaz. Gül,gül olarak kusursuz bir güzelliğe sahiptir; nilüfer, nilüfer olarak kusursuz biçimde güzeldir; çimen yaprağı, çimen yapragı olarak kusursuz güzeldir.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İnsanlar böyle kitap okumaktan kaçınıyorlar.Belki gerçeklerin yüzüne vurulması hoşlarına gitmiyor, belki de sorgulamadan kabullenmenin rahatlığını yaşıyorlardır. Bence bu kitabı ufku geniş olanlar okumalı. Çünkü kitabı şöyle bir kurcalayıp "Ateist kitabı mı okuyorsun sen?" diye bir soru yöneltilince insan bir duraksıyor. Sorgulamadan olur mu bu işler yahu? Hem ne alakası var bu kitabın ateistlikle? Kitap sadece dini, Tanrıyı ele almıyor. Genel yaklaşımlardan aforizmalar barındırıyor. Genellikle anı yaşamaktan, zincirlerden kurtulmaktan bahsediyor. Kişisel gelişim kitaplarının aksine "Ben sizi zincirlerinizden kurtaracağım!" demiyor tam tersine "Siz zincirlerinizi seviyorsanız ve kurtulsanız bile o zincirlerinizi geri isteyecekseniz neden kurtarayım?" diyor. Kitap bakış açınıza yeni bir pencere sunuyor. Olayları farklı açılardan da ele almanız gerek çünkü. Dogmatik bir şekilde kabul etmeyin hiçbir şeyi. Kitabın bilerek dini kısımları ve diğer bölümlerini peş peşe alıntıladım. Sırf like sayısını görmek için. "Tanrı izliyor, düşüncelerimizde bile özgür değiliz" dediğimde hemen o alıntı kaydırılmaya çalışılıyor. Bilmiyorum efendim kitap bence şöyle bir okunulmalı. Okuduğunuz hiçbir kitabı tam anlamıyla benimseyemezsiniz. Size uyan ve uymayan tarafları vardır. Bu kitap için de elbette bir yandan çok haklı derken bi yandan abartmasan mı artık diyeceksiniz.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın arka kapağında da bahsedildiği üzere, Osho, her zaman yaptığı gibi bizim çocukluğumuzdan itibaren kişiliğimizin nasıl oluştuğunu, başkalaşmış benliğimize nasıl hapsolduğumuzu anlatıyor.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
12 günde okudu
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsanın kendini bulmasına dair rehberlik eden ve net bilgiler veren bir kitap. Ben kimim diyorsanız, kim olduğunuzu bulmak adına sağlam pasajlar bulacağınız muhakkak. İncecik olsa da bitmesin diye sindire sindire ilerlemek isteyeceksiniz. Keyifli okumalar. Her daim sevgiyle ve de kitapla kalın.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
Osho, Osho dediler geldik. İnsan, düşünen bir hayvan ise farklı düşünceleri öğrenmek, dinlemek, okumak sizi sıkmamalı, benim düşünceme uymuyor diye kaçmamalı, aksine üstüne gitmelisiniz. Çünkü bizi zenginleştiren, geliştiren farklı düşüncelerdir. Kitapta katıldığım ve katılmadığım yerler var. Bana birşey kattı mı? Bir fideye atılan bir damla su gibi. Okuduğum herşey beni geliştirir, birşeyler katar. Zaten kısacık bir kitapçık haline getirilmiş. Farklı düşünceleri de okumaktan asla zarar gelmez.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
Her bir sayfasında durup düşündüğüm, bitirdiğimdeyse şakaklarımda ufak bir ağrıyla "Ben neleri gözden kaçırmışım?" dediğim "İnsan Kendinin Aynasıdır" kitabından bahsedeceğim sizlere Tüm dünyaya adını duyuran ve milyonlarca insanda farkındalık oluşturan mistik guru Osho'nun birey olma konusundaki aforizmalarını ele alan bu
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Kitabın daxilində bir çox mövzuya toxunulan aforizmalar var. Bir çox hissəsində dinə yer verilib və bu hissələrdə yazılan aforizmalar tamamilə dinə qarşıdır. Bəlkədə kitab bir çoxları üçün yaxşı deyil yada mənfi təəssürat bağışlamış ola bilər. Əlbəttə bu tamamilə insan düşüncəsi və baxış açısı ilə bağlıdır. Kitabda din mövzusundan əlavə yazılan bütün aforizmalarda gerçəklik payı var idi. Bəzi şeylərdə mənə fərqindəlik qatan bu kitabı oxumağınızı tövsiyyə edirəm. Həmçinin kitab qısa aforizmalardan ibarət olduğu üçündə axıcı şəkildə oxunur. İnsanın özünü sevməsini, dəyər verməsini və özünü dinləməsini göstərir. İnsan münasibətləri və hisslər haqqında yazılan aforizmalarıda çox sevdim və özümdə qeyd etdim. Bəzən kitab rəfinin önündən keçdiyinizdə əlinizə alıb rast gələ bir səhifə açıb oxuyacağınız tip bir kitabdır. Kitabı oxuduğum sırada ya bir gün bu oxuduqlarımı unutsam deyə bir düşüncəyə qapıldım. Və o zaman düşündüm ki, artıq hər kitab rəfinin önündən keçdiyimdə rast gələ bir səhifə açıb oxuyacam və gerçəkliyin bir daha fərqinə varacam.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Kişisel Gelişim
Toplumun dayattığı normlarla, doğru veya yanlışlarıyla çocukluğumuzdan itibaren kişiliğimizi nasıl oluşturduğunu ve bizim, bu başkalaşmış benliğimizin içine nasıl hapsolduğumuzu anlatıyor.
İnsan Kendinin Aynasıdır
İnsan Kendinin AynasıdırOsho · Omega · 2016895 okunma

Yazar Hakkında

Osho
OshoYazar · 152 kitap
'Asi Ruh' ya da 'Provokatör Mistik' olarak da anılan Osho, 1931 yılında Hindistan'ın Madhya Pradesh eyaletindeki Kuchwada'da dünyaya gelmiştir. Daha çocukluk yıllarından itibaren, başkaları tarafından verilen bilgiler ve inançları edinmektense gerçekliği kendisi deneyimlemekte ısrarcı olan asi bir ruhu vardı. Bu durumu kendisi şöyle dile getirir: 'Çocukluğumdan hatırlayabildiğim kadarıyla yalnızca tek bir oyun sevdim: Tartışmayı, her şey hakkında tartışmayı... Pek az yetişkin bana tahammül edebiliyordu; beni anlamaları söz konusu bile değildi. Okula gitmek hiç ilgimi çekmiyordu. Orası olabilecek en kötü yerdi. Sonunda gitmeye zorlandım, ama elimden geldiğince direndim, çünkü orada yalnızca benim ilgilendiğim şeylerle ilgilenmeyen çocuklar vardı ve ben de onların ilgilendikleri şeylerle ilgilenmiyordum. Bu yüzden hep grup dışı kaldım.' 1990 yılına kadar süren yaşam yolculuğu süresince tüm dünyayı yerinden oynatacak söylemleri ve geliştirdiği meditasyonlar ile günümüzde hala güncelliğini koruyan sıradışı bir şahsiyet olan ve Bhagwan Shree Rajneesh adıyla da bilinen Osho, din, felsefe, psikoloji, politika ve insanı ilgilendiren birçok alanda her türlü geleneği temelden sarsan yorumlarıyla büyük ilgi ve de tepki toplamıştır. Yirmi bir yaşında üniversite öğrenimini tamamlayan Osho, Jabalpur Üniversitesinde yıllarca felsefe dersleri verdi. Aynı zamanda da tüm Hindistan'ı dolaşıp konuşmalar yaptı, halka açık tartışmalarda tutucu dini liderlere meydan okudu, geleneksel inanışları sorguladı ve hayatın tüm alanlarından insanlarla bir araya geldi. 1960'ların sonlarına doğru artık kendi dinamik meditasyonlarını geliştirmeye başlayan Osho, meditasyonun o rahat ve düşüncelerden arınmış durumunun keşfedilebilmesi için öncelikle geçmişin modası geçmiş yöntemlerinin ve günümüz modern hayatının getirdiği sıkıntıların ağırlığı altında ezilen çağdaş insanın çok derin bir ruhsal temizlenme sürecinden geçmesi gerektiğini ileri sürer. 1970'lerin başlarında ilk olarak bazı Batılılar Osho'dan haberdar olmaya başladılar. 1974'te Hindistan'ın Pune şehrinde onun çevresinde bir komün kuruldu ve başlangıçta Batı'dan tek tük gelen ziyaretçiler, sonradan gittikçe çoğaldı.1985 yılında göçmenlik yasalarını ihlal etmek suçlamasıyla gözaltında olduğu sırada yavaş yavaş zehirlendiği söylenir. 1975 yılı boyunca Osho, Doğulu meditasyon teknikleri ile Batılı terapi yöntemlerine devrim getiren programların ve atölyelerin genişlemesine rehberlik etti. Ağustos 1975'te ilk terapi grubu başladı. Grup süreçlerine günlük Dinamik ve Kundalini Meditasyonları, Osho'nun sabah söylevleri, gruptan önce veya sonra on günlük meditasyon kamplarına katılmak dahildi. Darşan'da, Osho yeni gelen gruplara önerilerde bulunuyor, grup liderlerine tavsiyeler veriyor, grubun katılımcıları ile görüşüyordu. 1977'nin sonunda elli farklı grup önerilebiliyordu ve Aşram, dünyadaki en büyük ve en yenilikçi büyüme merkezi olarak tanınıyordu. Toplum, din, politika, felsefe, psikoloji ve daha birçok alanın, insanın benliği ve varoluşu ile ilişkisini ele alan Osho, bu konularda ileri sürdüğü oldukça cesur ve kalıpları kıran savları, söylemleri ve iddiaları ile birçok otoritenin tepkisini çekmiştir. Köhneleşmiş, kalıplaşmış sistemlerin güçlü bir şekilde etkisi altında kalarak kendini sürekli bastıran ve böylece sürekli bir gerilim halinde olan çağdaş insan için mutluluğun, gevşemenin, yaşama sevincinin hedef alındığı meditasyon yöntemlerini geliştirmekle birlikte, bazen dinin karşısında, bazen yanında olmuş, ama bugünkü anlamda kabul edilen din görüşünün içerisinde olmamıştır. Bununla birlikte Doğu kültüründen ve mistisizminden de tamamen uzak değildir. Örneklerinde Buda'dan, Tao'dan bahsettiği kadar, Mevlana'dan, Nasreddin Hoca'dan, Hallac-ı Mansur'dan da bahseder. Ancak insanın cinsel hayatı, tatmini ve mutluluğu üzerine cesur terapi yöntemleri geliştirip onun rahatlamasını sağlamak amacıyla meditasyonlar geliştirmesinden dolayı dini çevrelerce oldukça eleştirilmiş ve tepki görmüştür. Bunun yanında, toplumsal konular hakkında da derin araştırmalar yapıp kendi fikirlerini insanlara sunan Osho'dan, birtakım politika, güç, rant ve nüfuz çevreleri rahatsız olmuştur. Belki de bu yüzden 1981 yılından itibaren ABD'den başlayarak ülke ülke dolaşıp kendine yer edinmeye çalışmış ama birçok ülke onu barındırmak istememiştir. Böylelikle de birçok sıkıntı yaşayan Osho, 1985 yılında Amerika'da tutuklanarak 12 gün boyunca hapiste kalmış ve ardından sınırdışı edilmiştir. Bu süre içerisinde yavaş yavaş zehirlendiği iddia edilen Osho, 1990 yılında da zehirlenme belirtileriyle ölmüştür. Bugün onu eleştirenler kadar onun yolunda gidenlerin kabul ettiği bir gerçek vardır : O da Osho'nun olağanüstü sıra dışı ve hiçbir kalıba ya da düzene boyun eğmeyen, suyuna gitmeyen ve tamamen bireysel özgürlüğü savunan bir kişilik olduğudur. O, özellikle İkinci Dünya Savaşı'nın ardından sayıları gün geçtikçe artmakta olan ruhani buhran içerisine düşmüş insanlar için bir nevi alternatif bir inanç sistemi kurmak yolunda doğu felsefelerine hücumun yol göstericilerindendir. Bireysel olduğu kadar toplumsal arayışlara da en derin detayına kadar inen Osho, kendisi kitap yazmamıştır. Bununla birlikte otuz beş yıl boyunca dünya çapında yapmış olduğu konuşmaları kayda alınarak sayılarca kitap haline getirilmiştir. O, hiçbir geleneğe ait olmadığını açıklamış ve 'lütfen beni geçmiş ile bağlantılandırmayın, onu anımsamaya bile değmez' diyerek seslenmiştir insanlığa- Öğrencilerine ve dünyanın her yerinden kendisini dinlemeye gelenlere yaptığı konuşmalar 30'dan fazla dile çevrilmiş ve 600'den fazla ciltler halinde yayımlanmıştır. Temmuz 1974'ten 1981'e kadar söylevler vermeye devam eden Osho, Tao, Zen, Hıristiyanlık, Hassidizm, Sufizm, Baullar, Hindu gizemciler, Tibet Budizmi, Tantra, v.b. pek çok spiritüel gelenekteki aydınlanmış gizemcilerin öğretileri üzerine yorumlar yaptı. Değişik günlerde kendisini izleyenler tarafından sorulan sorulara yanıt verdi. O kendisini 'gerçek bir varoluşçu' olarak tanımlamıştır. Beden ve zihnin birikmiş stresini atmak amacıyla kendine özgü olarak meditasyonlar geliştiren Osho , otobiyografisini de yazmamıştır . Yapmış olduğu çalışmalar ve konuşmalarından kendisinin tanınabileceğini söylemiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.