Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsan ve Kader

Murtaza Mutahhari

İnsan ve Kader Sözleri ve Alıntıları

İnsan ve Kader sözleri ve alıntılarını, İnsan ve Kader kitap alıntılarını, İnsan ve Kader en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Farklı alınyazıları işin içindedir ve bu alınyazıları birbirinin yerini alabilir, onların bir diğerinin yerini almaları da alınyazısının hükmü gereğincedir.
Sayfa 64 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Merhum Seyyid Cemaleddin Esadabâdî bir makalesinde: Eğer halkın ruhî durumu müsait ve temiz olmazsa, pak inanç onlarda kendi ruhlarının rengine boyanarak, onların bedbahtlığının ve sapıtmalarının artmasına sebep olacağını ve onları daha fazla kötü iş yapmaya sürükleyecek bir güce dönüşeceğini belirtir.
Reklam
Beşerin amel ve fiilleri, alınyazısının kesinlik ve değişmezliğine tâbi olmayan olaylar silsilesindendir; çünkü binlerce illet ve sebebe bağlıdır ve beşerde bu türden çeşitli iradeler, seçimler ve ihtiyarlar kendini göstermektedir.
Sayfa 66 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Bütün illet ve sebepler ilahî kaza ve kaderin tezahürü oldukları için, her olay hakkında, her boyuttaki farklı illet ve sebeplerde, tasavvur edebilen tüm farklı olaylarda, farklı kaza ve kader tasavvur edilmektedir. Gerçekleşen ve şekillenen o olay ilahî kaza ve kader iledir, gerçekleşmesi duran o olay da yine ilahî kaza ve kader iledir.
En çok üzüntü verici şey, bu oryantalistlerin Doğulu takipçilerinin de Doğu'nun ve İslam'ın düşüncelerini ve inançlarını doğrudan araştırabilecekken, bunların düşünce ve görüşlerini kendilerine esas almalarıdır.
Sayfa 105 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
İlahî ilim ve irade insanın fiillerine ve amellerini mutluluk yahut mutsuzluğunu bile bağlı olduğu illetler ve sebepler yoluyla gerçekleştirmektedir, insanı seçenek sahibi, özerk, özgür ve alınyazısı üzerinde etkili kılan ilahî kaza ve kaderin kendisidir.
Sayfa 87 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Her halükârda, kendini tehlikeden uzak tutmak, Allah'ın emrinden Allah'ın emrine kaçınmak, ilahî kazadan, ilahî kazaya kaçmaktır.
Sayfa 69 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Meselenin sırrı kaza ve kader, Hak Teâlâ’nın isteği, iradesi, ilmi ve inayeti tabîî illetlerle aynı boylamdadır, onlarla çelişmemektedir. Sonsuz illet ve sebepler nizamı, Hakk’ın irade ve isteğine ve ilahî kaza ve kadere dayanmaktadır. Bu illet ve sebeplerin nedenselliğinin etkisi, aynı açıdan kaza ve kaderin nedenselliğinin etkisidir . Bu yüzden bu ayrım hatalıdır, hangi fiil Allah’ındır, hangi fiil Allah’ın değildir yahut Eğer bir şey ve bir fiil Allah’a nispet edilirse, o halde bu şey mahlûkun fiili değildir, eğer mahlûkata nispet edilirse şu durumda o şey mahlûkatın fiilidir ve Allah’ın fiili değildir diyemeyiz. Olayı, Yaratıcı’yla yaratılan arasında taksim etmek hatalı bir iştir.
Mutezile’nin çıkmazı
Nedensellik kesinlik ve değişmezlikle eş anlamlıdır, öyleyse işin değişimi ve dönüşümü yoktur. Bu yüzden genel nedenselliği kabul eden herkes -materyalist dahil- hem illet ve malulün zorunluluğunu ve determinizmi kabul etmişlerdir hem de kaderin değişkenliğini ve insanın kader üzerinde etkisi olduğunu kabul etmek istediklerinden, bu çıkmazla karşılaşmışlardır. Bu yüzden ilahî anlamda kaza ve kaderi reddeden Mutezile’nin görüşü, yani bütün alemdeki olaylarım hepsinin ilahî irade kapsamında oluşunu reddeden, ilahî ilmin en başından beri bütün nizamı bilmesini reddeden görüş, soruna çözüm olamamaktadır.
Eğer ilahî alınyazısı, kaza ve kaderden maksat, beşerin potansiyeli, gücü irade ve ihtiyarı gibi sebep ve sonuçları inkar etmekse, böylesi bir kaza ve kader yoktur ve olamaz da hiç bir şüphe be meçhule yer bırakmayan ilahî hikmetteki kesin burhanlar böylesi bir alınyazısı, kaza ve kaderin temelsiz olduğunu ortaya koymuştur.
Reklam
Allah bütün eşyaya etki etme gücü bağışlamış ve sahiplendirmiştir, aynı zamanda kendisi bütün etkilerin bağımsız sahibidir.
Her şey failin ve yakın sebebin fiili olmakla beraber Allah’ın da fiilidir.
Allah, âlemdeki işleri vasıtalar ve sebepler dışında bir yolla icra etmez. Allah her şey için bir sebep ve her sebep için bir hikmet ve her hikmet için bir ilim ve her ilim için de bir kapı var etmiştir.
En’am Suresi 59. Ayet
“O, bilmeksizin bir yaprak dahi düşmez; yerin karanlıklarından bir tane, yaş ve kuru dışta olmamak üzere hepsi (ve her şey) apaçık bir kitapta (yazılı)dır.”
İlahî dünya görüşü açısından, Cihan hem işitmektedir hem de görmektedir; canlıların sesleniş ve feryatlarını duymakta ona cevap vermektedir. Bu açıdan dua, insanın alınyazısında etkili olan cihanın illetlerinden biridir, olayların önünü alabilir veya olayları meydana getirebilir. Başka bir deyişle dua, kaza ve kaderin tezahürlerinden biridir, olayların alınyazısında etkili olabilir yahut kaza ve kaderi önleyebilir. “Her ne kadar hükmü verilmiş olsa bile dua kazayı geri çevirir” (Sahife-i Seccadiye, dua maddesi) Bakara/186: “Kullarım beni sana soracak olursa, muhakkak ki, ben (onlara) pek yakınım. Bana dua ettiği zaman dua edenin duasına cevap veririm.”
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.