Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsana Yolculuk

Himmet Konur

İnsana Yolculuk Sözleri ve Alıntıları

İnsana Yolculuk sözleri ve alıntılarını, İnsana Yolculuk kitap alıntılarını, İnsana Yolculuk en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sûfî, canlı olsun, cansız olsun -ki onlara göre her yaratılmışın canı olduğu farzedilir- her şeye ve herkese karşı edebini korumak zorundadır. Kapının çarpılmadan örtülmesi bir edebdir. "Kapıyı kapat!" denilemez. (Allah kimsenin kapısını kapatmasın!); belki kapıyı ört yahut sırla denilebilir. "Lambayı (mumu, ışığı) söndür." denilemez. (Allah kimsenin ışığını söndürmesin!); lambayı dinlendir, denilir. Keza lamba yakılmaz; ancak uyandırabilir. (...)
Her, şey fânîdir, helâk olur...ancak onun hakîkati bâkidir.
Sayfa 56 - H yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Geçen geçmiştir ân-ı müstakbelse mübhem Dem bu demdir, dem bu demdir, dem bu dem.
Sayfa 125 - H yayınlarıKitabı okudu
"Tevâzu, hased edilmeyen bir nimettir, kibir ise merhamet olunmayan bir felâkettir. İzzet ve şeref tevâzudadır. Kibirde izzet arayan onu bulamaz."
Sayfa 71 - H yayınlarıKitabı okudu
Dinin nuruyla aydınlanmadan sırf aklıyla kalan kimse, sadece âlem-i mülkün ilimlerinden pay sahibi olabilir. Dinin nuruyla aydınlanan kimse ise hem mülk hem de melekût âlemi hakkında bilgi sahibi olabilir.
Sayfa 58 - H yayınlarıKitabı okudu
Merhamet sevginin bir ürünüdür. Sevmeyen merhamet etmez.
Reklam
İslâm ahlâkı idealist bir ahlâktır. İnanç ve ibâdet yanında ahlâkî sayılan hâl ve davranışların da, kişisel haz veya çıkarlar için değil, yalnız Allah rızasına yönelik olmasını ister.
Sayfa 79 - H yayınlarıKitabı okudu
Mevlânâ, "Gördüklerinin çoğu insan değildir; sûretten ibârettir, insan suretine bürünmüşlerdir. Bunlar ekmek ölüleri, şehvet kurbanlarıdır. " der.
Sayfa 48 - H yayınlarıKitabı okudu
İlim tanımayan âmir, Allah'tan sakınmayan âlim, Allah'a dayanmayan derviş şeytanın yoldaşıdır. Bütün halk-ı âlemin bozulması, bu üç tâifenin bozulmasına bağlıdır.
Sayfa 151 - H yayınlarıKitabı okudu
Tasavvufa göre ibadetler birtakım manevî ve ahlâkî duygu ve düşüncelerin ifadesidir. Bu açıdan bakıldığında namaz, Allah sevgisinin; Oruç, sabrın; Zekat, cömertliğin ve hacc, Allah'ı müşâhedenin bir ifadesi ve aracı olarak değerlendirilebilir.
Sayfa 106 - H yayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsan, bedenî arzu ve ihtiyaçlarının esiri olduğu müddetçe rûh, beden kafesinden kurtulup manâ âleminin semalarında kanat çırpamaz. Halbuki o yükseklerde uçmak için var kılınmıştır.
Sayfa 55 - H yayınlarıKitabı okudu
Son
Sûfîlere göre, ülkeyi yönetenler bencil duygularını kontrol etmeyi bilmeli, toplumun çıkarlarını kişisel çıkarlarından üstün tutmalıdır. Din, ahlâk ve ilim adamlarına saygı duymalıdır. Toplumdaki ahlâkî kaygıları ciddiye almalı bu konudaki tavsiyelere ve çözümlere kulak vermelidir.
Sayfa 154 - H yayınlarıKitabı okudu
Hz. Peygamber, kulun Allah'a en yakın olduğu hâlin namazdaki secde anı olduğunu bildirmiştir. Bir başka yerde ise namazı mü'minin mirâcı olarak değerlendirmiştir.
Sayfa 95 - H yayınlarıKitabı okudu
Tasavvuf bir hâl ilmi olup kāl ilmi değildir. Okumak, araştırmak ve incelemekle değil, yaşamakla öğrenilir. Bu nedenle tasavvuf için "Tatmayan bilmez." denilmiştir.
Sayfa 107 - H yayınlarıKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.