İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma

David Hume
“Tüm doğada zihin ile bedenin birliğinden daha gizemli bir ilke var mıdır?”
“Aklın bir tek çemberi düşünerek çıkardığı sonuçlar ile evrendeki tüm çemberleri düşünerek çıkaracağı sonuçlar aynıdır. Fakat hiçbir insan başka bir cismin itkisiyle hareket eden tek bir cisim gördükten sonra diğer her cismin benzer bir itkiyle hareket edeceği sonucunu çıkaramaz. Dolayısıyla deneyimden yapılan tüm çıkarımlar muhakemenin değil, alışkanlığın sonucudur.”
Reklam
“Filozof olun olmasına, ama felsefeyle uğraşırken yine de insan kalın.”
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
İnsanın anlama yetisi üzerine bir araştırma
Sevgili okurdaşlarım, Kitabın muhtevasının ana konusu; ilâh, din ve evren hakkındadır. İnsanlar bu üç kavramı anlaması ve değerlendirmesi hakkında bilgi veriyor, Bunla beraber kendi görüşünü de ekliyor. En başta Felsefenin çeşitlerini anlatıyor sonra felsefenin akla etkilerini anlatıyor sonra yukarı da dediğim gibi ilah, din ve evren kavramını bunlarla özdeşleyip hem kendi görüşünü hem diğer felsefe gruplarının sözünü açıklıyor. "Unutmayın felsefe okumak aklı çalıştırmak demektir. Soruşturmadan öğrenemezsin velakin soruşturma da niyete bağlı kötülemek için Araştırırsan kötülersin, öğrenmek için araştırırsan öğrenirsin"
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir SoruşturmaDavid Hume · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20171,234 okunma
Replika
"İnsanların tüm varlıkları kendileri gibi tasavvur etmeleri ve her nesneyi yakından tanıyıp aşina oldukları nitelikler atfetmeleri evrensel bir eğilimdir."
Alışkanlıkların etkisi o kadar fazladır ki en güçlü olduğu yerde doğal cehaletimizin üstünü örtmekle kalmaz, kendisini gizler ve sadece en üst derecede bulunduğu için hiç olmuyormuş gibi görünür.
Reklam
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma
David Hume'a göre felsefe iki kısımdır; 1- Sokrates felsefesi; bir ilahın olduğuna ve tüm mahlukatı yarattığına inanır, o ilaha inanmak ve verdiği tüm sorumluluğu yerine getirmek vazife olarak bilinir, dogmatik ve araştırma arasında bir haldir. 2- moral felsefesi; tamamen akla dayalı, ilahın olduğu hakkında sorgulayıcı değilde skeptik (şüpheci), tamamen araştırmaya dayalı olup hata oranı Sokrates felsefesinden daha çok orandadır.
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma
İnsanın Anlama Yetisi Üzerine Bir Soruşturma
David Hume
David Hume
küreselcilerle aramızdaki bağ gibi mi..!
Bilime tutkuyla bağlanın, diyor doğa, ama biliminiz insani olsun ve bu şekilde eylemle, toplumla doğrudan bir bağ kurabilsin.
İnsan akıl sahibi bir varlıktır ve bu haliyle gıdasını ve rızkını bilimden alır. Fakat insanın anlama yetisinin sınırları o kadar dardır ki, bu durum özelinde ne elde ettiklerinin kapsamından, ne de güvenilirliğinden çok fazla tatmin beklenebilir.
Salt bir filozof genellikle dünyada çok az kabul görür, zira topluma yararlı ya da zevkli hiçbir katkı sunmadığı varsayılan bir kişiliktir; insanlarla iletişimden uzak yaşar...
Reklam
Şunu da itiraf etmek gerekir ki, en haklı ve en kalıcı şöhret kolay anlaşılır felsefeyle elde edilmiştir...
Insan esasen eylem için doğmuştur; ölçülerinde beğeni ve duygulardan etkilenmiştir...
Filozof onun olmasına, ama felsefeyle uğraşırken yine de insan kalın.
Resim