İşe Yaramaz Kemiklerden Bozuk Genlere, Arızalarımıza Genel Bir Bakış

İnsanın Kusurları

Nathan H. Lents
Sık sık insan bedeninin ne kadar mucizevi olduğunu duyar, ona düzülen övgüleri dinleriz. Bedenimizin incelikli işleyişine dair kitaplar raflarımızı doldurur. Oysa bütün o harikulade yönleri bir yana, insan bedeninin milyonlarca yıllık evrim sürecinde ortaya çıkmış bariz kusurları da var. Amerikalı biliminsanı Nathan H. Lents işte bu kusurların hikâyesini anlatıyor. İnsan retinası niye ters? Diğer hayvanlara kıyasla üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden daha açığız? Bedenimizde niçin gereksiz kemikler var? Dizlerimiz, sırtımız ve belimiz niye sık sık sorun çıkarıyor? Birçok hayvan tek çeşit besinle bütün ihtiyacını karşılayabilirken biz neden "dengeli" beslenmek zorundayız? İnsanda neden işlevsel genlerin yanı sıra bir o kadar da bozuk, işlevsiz gen var? DNA’mız niye geçmiş enfeksiyonlardan kalan milyonlarca virüs "enkazı" içeriyor? Primatlar içinde neden bebek ve anne ölüm oranı en yüksek olan tür biziz? İnsanın bağışıklık sistemi niye kendi bedenine bu denli sık saldırıyor? Baş tacı edilen beynimiz yanılgılara ve kötü kararlar vermeye neden bu denli yatkın? "Ama kulağa ne kadar tuhaf gelirse gelsin, kusurlarımızın kendine has bir güzelliği var," diyor Lents. “Bizi biz yapan şey kusurlarımız. Bu kitapta ele alacağımız kusurlar, yaşam mücadelesinde kazandığımız galibiyetlerden geriye kalan yara izleridir. Bizler şansımız düşük olduğu halde bu sonsuz evrimsel çatışmadan sağ çıkanlarız; onca riske rağmen dört milyar yıldır azimle sürdürülen direnişin ürünleriyiz. Kusurlarımızın hikâyesi başlı başına bir savaş hikâyesidir."
Kitabın Konusu:
248 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1 Mayıs 2018
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

248 syf.
9/10 puan verdi
İnsan bedeni hakkında sık sık atıfta bulunarak onun ne denli mükemmel, ne denli eksiksiz ve eşsiz olduğunu anlatır kimi kaynaklar. Bu kaynakların başında da dini kitaplar yer almaktadır. Doğayı ve hayvanı insanın tekeline sunarak yaratılanların en üstüne yerleştirilen insan aynı zamanda anatomik ve fizyolojik olarak da en üst seviyededir. Bu ana akım görüşe karşı yazar bu kitabıyla ortaya konulan hiyerarşik katmanları ters çevirerek en üstteki insanın sistem hatalarını, eksikliklerini, fizyolojik yetersizliklerini bir bir anlatmış. Bozuk genlerimizden, üst solunum yolları rahatsızlıklarımıza, bağışıklığımızın saldırılarından, beslenmemizdeki eksikliklere ve yetersizliklere, gereksiz kemik ve kaslara kadar bir çok konuda sorgulama yapıyor. Ben genel hatlarıyla değiniyorum ancak içeriği oldukça zengin ve çok farklı bir bakış açılarıyla bezeli bol bol örneklendirme var. Özellikle diğer canlı türleriyle yapılan kıyaslamada ciddi eksikliklerimizin ve hatalarımızın olduğunu görmek çok şaşırttı. Gerçekten de, bahsedilen yaptım oldu modeli mükemmel insan şeklinde değil gayet tabakanın altlarında bulunan bir türüz insanlar olarak... Yazar bu yaklaşımıyla evrimi çok daha farklı bir yol izleyerek anlatmış bizlere. Çok beğendim bu anlamda kitabı. Özellikle kitapta üzerinde durduğu hata ve eksikliklerin aslında şimdi ki halimize ulaşmak için geçirdiğimiz sürecin izleri olarak tanımlayarak, bunu savaş izleri olarak betimlemesi oldukça isabetli bir tespit olmuş. İlgilisine şimdiden keyifli okumalar.
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
Az okunanlar listesinden, İsmiyle müsemma bir kitabı geride bıraktım. İnsanın kusurları baştan sonra Teizm’in “Kusursuz, Mükemmel Yaratılış” inanışına muhalif oldukça bilimsel bir kaynak. Sıklılıkla evrim teorisini destekler nitelikte kalıplar kullanılsa da, “ben öğrenmeye açığım, nihayet doğru tek’tir.” diyenler için bazı kült değerlere zarar
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
‘Yeryüzünde bulunan en gelişmiş türüz, peki mükemmel miyiz?’
İyi akşamlar sevgili okurlar; Elimdeki kitaptan önce yazarından biraz bahsetmek istiyorum. Nathan H. Lents 1978 doğumlu, genç yaşına rağmen hücre ve kanser biyolojisi, genetik, adli bilimler ve ayrıca bilimin özellikle evrimin öğrenilmesi ve öğretilmesi üzerine birçok çalışmaları ve kitapları bulunan, şuan Amerika’da bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmakta olan, profesör biyolog, araştırmacı, bilim insanıdır. Hayatını okuduğumda oldukça hayran kaldım kendisine. ‘İnsanın Kusurları’ kitabına ‘Bu zamana kadar hep insanın anatomik ve fizyolojik mükemmelliğini okuduk’ diyerek başlıyor Lents. ‘Fakat bu sefer tam aksini yapacağız, insanın kusurlarını ele alacağız.’ Yazar, elbette bir evrim destekçisi olarak; insan bedeninde gördüğü kusurları ve arızaları, ‘evrimin tasarım kusuru’ olarak nitelendirmiş. Yaratılış inancı olmayan bir insana göre böyle düşünmek için haklı sebepleri var ve ben de bir sağlıkçı olarak tespit ettiği bir çok kusura fazlasıyla hak verdim. İnsan anatomisi ve fizyolojisi ile ilgili en ufak bir hatalı bilgi veya yanlış yönlendirme saptamadım. Fakat bir çok yerde insanla hayvanları karşılaştırmış ve önemli iddialarda bulunmuş, hayvan anatomisi ve fizyolojisi konusunda bilgim olmadığından doğruluklarından emin olamadım. Fakat yazar bu açığı da sağlam kaynaklar göstererek kapatıyor. Sonuç olarak bilime meraklı olan okurlar tercih edebilir. Ufkunuzu açmak için mükemmel bir başlangıç. İyi okumalar.
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
26 saatte okudu
Miyop olanlar, çapraz bağlarından tedavi görenler, sırt ağrısı çekenler... Tüm bunların bir hastalık değil de binlerce yıl içinde rastlantısal bir kusur olduğunu öğrendiğinizde, vitamin eksikliği çeken vücudunuza başka türlü bakmaya başlayacaksınız. Mükemmel tür diye bahsedilen insanın, aslında ne kadar da kusurlu olduğunu fark ettiren harika bir kitap. Yazarın günlük konuşma dili halinde ‘bilimsel’ bir kitap yazmış olması da, okurken kitabı elinizden bir an bile düşürmemenizi sağlıyor. Okuyun, okutturun...
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
Nathan H. Lents - İnsanın Kusurları... Metis Yayınlarından çıkıyor, popüler bilim türünde. İnsan vücudu tasarım mı yoksa evrimsel süreçlerin sonrasında bir şekilde genlerini bir sonraki nesle aktarmayı bunca arızaya rağmen yapabilmiş bir tür mü sorusunun cevabını arıyor. Evrimin kusursuz olanı değil, tüm sorunlarına rağmen üreyebilecek kadar uzun yaşayabilen canlıyı aradığını okumak keyifli. Mutasyonun bir hata olduğu ama canlıların evriminin de bu "hata"ya bağlı olduğunu okumak, hatayla uzlaşmak adına da farklı bir bakış açısı sunuyor. Peki nedir insanın kusurları? Saymakla bitmiyor: İşe yaramaz kemikler, iyi beslenmek için çok farklı gıdalara ihtiyaç duymamız, beyin sapından çıkıp gereksiz uzayan, göğüs boşluğundan dolaşıp tekrar boğaza dönen sinirler, insanların genlerindeki çöp, boğulmaya müsait boğaz yapımız ve niceleri. Kitabın yazarı, hiçbir mühendis bunu böyle tasarlamazdı, diyerek de aslında kitabın muradını açıklıyor. Gelecekte ne olacak, sorusuna da karınca kararınca cevaplar aramış. Popüler bilim, evrim gibi konular ilginizi çekiyorsa buyurun. #insanınkusurları #metis
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
Metis bilim okumalarıma bu kitap ile başlamak istedim. Mesleğime olan katkısının yanı sıra insan olarak kendi vücudumu tanımak adına beni etkileyen bir kitap oldu. Piyasada insanın harika bir varlık olduğuna dair binlerce bilimsel kitap bulabilirsiniz ama kusurlardan bahseden nadir çıkar. O açıdan ben bu kitabın farklılığa değinmesini çok beğendim. Okumak isteyenler için içerik başlıklarından bahsetmek istiyorum: İnsan gözündeki görmek terslikleri/eksiklikleri, Burunda konumlanmış ters sinüsler, Gereksiz uzun sinirler, El ve ayaktaki fazla ve güçsüz kemikler, Vücutta üretilmeyen besin maddeleri, İşlevsiz DNA kısımları, Otoimmün hastalıklar, İnsanda doğumun zorlukları, Alerjik reaksiyonlar, Kanser, Beynin oyunları, İnsanlığın geleceği... ve fazlası Güncel bilgilerle donatılmış bir kitap. Tavsiye ederim.
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Var Sende Bir Arıza
- Okudukça merakımı cezbeden, aydınlatırken eğlendiren kitaplarımdan biri oldu. Ey miyoplar, düz tabanlar, beyni yananlar, "sırtları" ağrıyanlar; mutlaka edinin bu eseri. Gülerek öğrenin. :)
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
9/10 puan verdi
Bir Aynadan Fazlasını Veren Kitap
Evrim, mukaddesatçılar için bir ideoloji olarak görüle dursun; nesnel gerçeklerle barışık, birçok düşünen için şaşırtıcı bir doğa mekaniğidir. İnsan bedeninin muhteşem olduğu kadar absürt denecek kusurlarının da var olduğunu anlatan bu kitap, okuyucuyu kusurları ile yüzleştiriyor. Genetik kusurlar kısmında biraz okuma hızım düşse de, özellikle beyin ile ilgili olan bilişsel kusurlar kısmı çok etkileyiciydi. Yazarın diğer bir kitabının da (Not So Different : Finding Human Nature in Animals) Türkçeye çevrilmesini dört gözle bekliyorum.
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
Evvel ezel fiziksel, ruhsal, mental özelliklerimize güzellemeler yapar dururuz, şöyle akıllıyız, böyle duyarlıyız, insanoğlu olarak ne mükemmel makineleriz diye. Ancak işin aslı pek de öyle değil, bilimsel çalışmalar göstermiş ki bir sürü işlemeyen parça, kusurlu tasarım varmış, hatta varoluşumuz bile neredeyse mucize, evrimin işi işte. Çok güzel kitap, mevzuyu Bilal’e anlatır gibi ele almış yazar, özellikle evrime dair şüpheleri olan varsa mutlaka gözatmalı #insanınkusurları #nathanhlents
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma
248 syf.
·
Puan vermedi
·
135 günde okudu
Evrimi yaratan Allah'a şükürler olsun!
Darvin'den beri en çok tartışılan konu olan evrime dair bir kitap daha. İnsan tabii olarak en çok kendini merak ediyor. Gazeteciliğin meşhur 5n1k formülasyonu aslında insanı, hayatı ve ötesini merak edenler için de kullanılabilir. Kitap evrim önyargıları hariç eğlenceliydi. Kitapta en çok kullanılan kelimenin "bilmiyoruz" olması yeterince açıklayıcı aslında. Hiçbir fikrimiz yok, sebebini bilmiyoruz, bizim için muamma sadece iki sayfada altını çizdiğim ifadeler. İnsanın kusurları, eksiklikleri ve hatta fazlalıkları konusunda da yazar ukalalık ettiğinin farkında ve bunu çok kez samimiyetle itiraf ediyor. Ama kitabı okurken milyonlarca (!) yıllık bilgi birikimize rağmen insana, hayata ve evrene dair bildiklerimizin deryada bir damla ölçeğinde olduğunu anlıyoruz. Sonlarına doğru daha eğlenceliydi. Tavsiye ederim.
İnsanın Kusurları
İnsanın KusurlarıNathan H. Lents · Metis Yayınları · 2020278 okunma

Yazar Hakkında

Nathan H. Lents
Nathan H. LentsYazar · 2 kitap
Nathan H. Lents, Saint Louis Üniversitesi’nde biyoloji okudu, ardından aynı üniversitenin tıp fakültesinde farmakolojik ve fizyolojik bilimler alanında doktora yaptı. Kanser genomiği alanındaki doktora sonrası eğitimini NYU Tıp Merkezi’nde tamamlayan Lents 2000 yılından beri hücre ve kanser biyolojisi, genetik, adli tıp ve bilim (özellikle de evrim) eğitimi konusunda araştırma raporları yayımlıyor ve 2006 yılından beri John Jay Üniversitesi’nde biyoloji dersleri veriyor. Akademik ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra Skeptic Magazine, The Wall Street Journal, The Observer, Psychology Today, The Chronicle of Higher Education ve benzeri yayınlar için makaleler yazan Lents’in, aynı zamanda The Human Evolution Blog adlı bir blogu bulunuyor. Halen partneri ve iki çocuğuyla birlikte New York’ta yaşayan yazarın Not So Different: Finding Human Nature in Animals (2016; Çok da Farklı Değil: Hayvanlarda İnsan Doğası Bulmak) adlı bir kitabı daha vardır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.