İnsanın Taşrası

Elias Canetti

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
367 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Bu bir aforizmalar kitabı, yer yer kısımlara ayrılsa da, hemen hemen her paragraf başka bir tespitin, başka bir özün, başka bir fikrin geçerliliğini sorguluyor. Sorguluyor diyorum çünkü düğümler atıp koşarak uzaklaşmıyor Canetti, okuyucuya başbaşa düşünme imkanı da veriyor. Yine de çok çetin bir serüven sizleri bekliyor. Çünkü ilerliyemiyorsunuz.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
Reklam
394 syf.
9/10 puan verdi
Dinler, savaşlar ve insanlık tarihinin diğer yapıtaşları üzerine çok çarpıcı notlardan oluşan bu kitabı “Körleşme”den önce okumak gerekiyor ki yazarın düşün dünyası hakkında fikir edinebilelim. 37-67 yaşları arasında ikinci dünya savaşını içine alan bir dönemde tutulmuş bu notlar. Bazen tek cümle bazen tek paragraf ya da sayfada kişisel olduğu kadar gerçekçi fikirlerini de tahayyüllerini de bulabilirsiniz. Aristoteles’ten Kafka’ya, Buda’dan Hobbes’a kadar bir çok kişi hakkında görüşlerini de görüyoruz. Yazarın bir çok alandaki birikimlerinin meyvesi bu eserde en çok da savaş ve ölüm TEMA’sı dikkat çekiyor.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Körlerle dolu bir dünyada bakışlarımızı elimizden aldılar.
Bu kitabı okuduğumda giderek daha da körleşen bu dünyada bilinçli olmanın ve bunda ısrar etmenin ne kadar acı veren bir eylem olduğunu özümsedim. Cannetti'nin 1942-1972 yılları arasında ruhunu sağalttığı bu notlar dünyayla bir hesaplaşmayı içeriyor. İçinde kendini ve yaşamı sorgulayan her insana, tuhaf, buruk bir bilinç aşılayabilecek savaşımlardan biri bu kitap olabilir. Yazar her şeyden ve herkesten önce kendisiyle olduğu gibi hesaplaşarak bu dünyadaki en soylu davranışlardan birini gerçekleştiriyor. İçinde kimsenin ağlamadığı bir kent hayal ederken, gözyaşlarını kutsamak için bin yıllık katedraller inşa ediliyor. Her gün savaşı lanetleyerek yüceltenler barışı bir umut olmaktan çıkarıp çöküşün molaları haline getiriyor. Tarih anlayışı geçmişe dönük etkili diktatörler yığınına dönüşüyor. Modern insanın içi duyguların toplu mezarlığına geldiğinden bu parçalanmışlığı. Her zihin bir cehennem icat ediyor ve ilk kurbanı da kendisi, ateşten kurtulmak için yakınındakilere bir çıra veriyor ta ki sönene kadar. Savaş, ölüm ve korku ne kadar da nefreti barındırıyor içerisinde. Bilgi savaşın, yazmak korkunun panzehiri ama ya ölümün? Fiziksel ölümün panzehiri yok fakat ruhsal ölümün var: Yeniden okumak, okumak, okumak..
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
·
Puan vermedi
Elias Canetti'nin okuduğum 3.kitabı İnsanın Taşrası. Körleşme (benim baştacım, ilk 5 kitaba girer) ve Hayvanlar Üzerine kitaplarından sonra sıra buna gelmişti. Canetti'nin kelimeleri kullanış şekline bayılıyorum, her zaman için ben de merak uyandırıyor ve beni teşvik ediyor. İnsanın Taşrası'nda yazarın notlarını görüyoruz. Kişisel defterlerine aldığı kısa notlar. Kısa dediğime bakmayın kitap kalın ( 395 sayfa) ancak zaten Canetti'nin notlarının kısa olmasını beklemezdim, adeta zihninden taşıyor kelimeler. (Üstelik bu sadece notlarının bir kısmını oluşturuyor. İkinci kitap "Saatin Gizli Yüreği" yine notlarından oluşuyor.) Notlar genel olarak ölüm, din ve insanın amacı-varoluşu temaları çevresinde dönüyor. Canetti'ye bu kitap ile başlamanızı tavsiye etmem. Onu tanıdıktan sonra bu kitabı okumalısınız. Kitabı okurken farkettiğim şey şuydu; Canetti bir yazma bağımlısı. Ne yaşarsa yaşasın bunu yazıya dökmek istemiş. Kafasındaki her düşüncede kaleme uzanmış. Ancak okurken bu beni olumsuz etkiledi. Konudan konuya, şekilden şekile, cümleden cümleye atlayarak bir okuma gerçeklestiriyorsunuz ve bu hiç verimli olmuyor. Unutmak istemeyeceğim kadar güzel cümleler ve fikirler okudum ama büyük ihtimal hepsini unutacağım çünkü dediğim gibi arka arkaya okumak odaklanmanızı ve aklınızda tutmanızı zorlaştırıyor. Benim için bundan sonra defalarca elimi uzatıp bir iki cümle okuyacağım bir kitap oldu
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
Reklam
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Canetti ; Kitle ve İktidar kitabını yazdığı, çok yoğun bir çalışma sürecinde, kendisine başka bir edebiyat metni yazmayı yasaklar. Bu yasaklamanın getirdiği gerilimden dolayı kendisine bu gerilimi azaltmak için bir çıkış yolu ararken Notlar yazmaya başlar. Notlar Canetti için bir tür supap görevi görmektedir. Zamanla Notlar, kendine özgü bir
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 günde okudu
En mutlu insan, en mutsuz olana hesap vermek zorundadır.
Bir şeyler yaz hadi!. Hadim değil evet bu büyük eser için sadece bunu diye bilirim. Bugüne kadar en çok alıntı yaptığım tek kitap. Her sözcüğünü okuduğum da saatlerce düşünmeme neden oldu bu yazar nasıl bir şey böyle ya ne insanlar varmış, Anka kuşu gibi yeniden doğuş ve yok oluşun gizini çözmüşler. Yazarla tanışıklığım
Körleşme
Körleşme
kitabıyla başladı çok zaman oldu okuyalı ne yalan söylim kitapta ilgimi çeken sadece o koca kitaplık olmuştu çünkü yazarı kavrayacak olgunluğa yada hiçliğe ermemiştim. Elias, büyümüş ve sonra da büyük bir hızla kendini hiçlikle yok etmiş onun için bunu diye bilirim fazla bir şey yazamıyorum onun kelimelere verdiği o yaşanmışlığı ben veremem:) Körler, şu çokbilmişler. Yaşamın tüm alanlarında var olan ve onları birbirinden koparan zeka, ve sıra aralarındaki uçurumları aşmaya geldiğinde, eksik olan zeka.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İnsanın Taşrası
Kitap, iktidar,din ve şavaş konuları üzerinde yazarın 1942-1972 yılları arasında yazdığı kısa ve uzun birbirinden bağımsız notlarından oluşuyor. Yazar "Kitle ve İktidar"kitabını yazdığı dönemde, bir çıkmaza girer ve yazdığı kitabına ara verir. Bu arada kendine başka bir edebiyat metni yazmayı yasaklar. bu yasağın sonucunda oluşabilecek her türlü bunalımdan çıkış yolu olarak da"Notlar"yazar.Kısa ve uzun birbirinden bağımsız notlardır bunlar. Yazarın kendisiyle en maskesiz hesaplaştığı, dışarıdan bir gözle kendisini eleştirdiği üzerinde düzeltmelere bile gerek görmediği notlardır bunlar.Uzun zaman yazdığı bu notları"İNSANIN TAŞRASI"olarak okurlara sunar.Kitabın gerçekçi, araştırmacı,sorgulayıcı, tanımlayıcı ve doğrucu olması kişisel olmasından kaynaklanıyor. Yazarın din ve inanç konusunda yazdıkları hariç,diğer tüm notlarının altını çizerek tekrar tekrar okudum şahane bir kitaptı.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Elias Canetti, Okuduğuma ve tanıdığıma çok memnun oldum. ... kısa alıntılar kitabın tamamını içermiyor ..bunun için kitabın tamamı okunmalı :) Güzeldi bee.. enteresan cümleleri var.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
Reklam
394 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Selamlar; Zor bir inceleme yorum olacak benim için. Yorum girme konusunda zorlandığınız oluyor mu sizlerin de? Canetti ; Kitle ve İktidar kitabını yazdığı, çok yoğun bir çalışma sürecinde, kendisine başka bir edebiyat metni yazmayı yasaklar. Bu yasaklamanın getirdiği gerilimden dolayı kendisine bu gerilimi azaltmak için bir çıkış yolu ararken Notlar yazmaya başlar. Notlar Canetti için bir tür supap görevi görmektedir. Zamanla Notlar, kendine özgü bir karakter kazanan bir yapıya dönüşmüş. Bu kitaptaki seçki, 1942-1972 yılları arasında kaleme aldığı notlardandır. #ALINTI Kitabın oluşum şekli yukarıdaki yazımda ki gibi olmasından dolayı bence çok değerli hakkını vermek gerekir , benim zamanlamam dan dolayı sanırım kitaptan zaman zaman koptum diyebilirim. Yazarın Körleşme kitabını okuyacağım ondan başlamak çok daha doğru olacakmış ; yazarın kalemini tanımıyor iseniz bu kitap tanışma kitabı değilmiş... Kitabın içerisinde ki notlar; yazarın düşünceleri fikirlerini yansıttığı için dikkatli ve yavaş okunmalı.. Okurken şunu düşündüm bu kadar uzun notlar olur mu ? demek ki yazarın düşüncelerini kağıda aktarması çok önemliymiş... "Her dilin kendine özgü suskunluğu vardır." #alıntı
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
İnceleme yazmayı sabaha bırakmıştım ama uyku tutmadı. Zaten kitabı okuduktan sonra inceleme yazmak gelenek olmuştu, bozmak olmaz. :) Elias Canetti, 1942-72 yılları arasında tuttuğu tüm notların bir seçkisini hazırlamış ve yayımlamış. Başlangıç için en iyi kitap olduğu söyleniyordu, öyle gerçekten. Ben bu kitabın birkaç deneyim, özlü söz ve elle tutulur bazı düşüncelerden oluşacağını sanıyordum ama kitabın neredeyse tamamı beni içine çekti. Kafayı Tanrı, inanç, kitle, iktidar ve özellikle kendisiyle bozmuş bir adam. Her bir paragrafta dakikalarca durmak zorunda kaldım, cümlelerini o kadar yoğun buldum ki… Zihninin içinde dolaşıyormuşum gibi hissediyordum. Bu notlar kişisel olduğundan, yazar kendine karşı çok dürüst olmuş. Zaten bilinçli bir insan kendine yalan söyleyemez, bunu kendi de belirtiyor. Ayrı ayrı edebiyatı da felsefeyi de çok severim ama Canetti bunları olağanüstü bir muhakeme gücüyle kendisinde toplamış. Doğa bilimleri çalışmış ve sonrasında felsefeye yönelmiş, bu yönden kendime benzettim. :)) Bundan sonra okuyacağım Körleşme kitabı için harika bir altyapı oldu. Canetti’nin o çılgın savaş zamanlarında tam modern bir hümanist olarak kalabilmiş olması beni büyüledi. Zweig da onun gibiydi, o da Yahudiydi ama bu kadar acıya dayanamamıştı. İkisini de kendime çok yakın görüyorum, bir de Yahudi olsaydım tam olurmuş ama ben kendimi onlardan biri gibi hissediyorum her türlü. Montaigne’nin Denemeler'ini bu yıl tekrar okuyacaktım, İnsanın Taşrası da tekrar tekrar okuyacağım deneme türünden bir kitap oldu.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
5/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitabın özeti olarak şu alıntıyı ekleyebiliriz: "not ettiği her sözcük ona güç veriyor. Ne olursa olsun isterse hiçbir şey olmasın sadece not etmesi ona güç veriyor." Yazar Kitle ve iktidarı yazdığı 30 yıllık zaman içerisinde notlar tutuyor ve onları karaktere büründürüp kitap haline getiriyor. Insanın taşrası olarak bize sunulan bu eserde yazarın tamamen birbirinden bağımsız toplumla, ahlakla, felsefeyle, filozoflar, dönemin toplumsal problemleriyle, tarihle, mitlerle, Antik Yunan'la, hayvan ve ölümle alakalı birçok notunu okuyoruz. Benim Canetti'ye olan ilgimle okuduğum kitap, genele hitap edeceğini pek düşünmüyorum.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Canetti, diline hayran olduğum bir yazar. Tabi ki şaşırtmadı ve romanlarını yazarken içinden gelen ama yazamadığı cümleleri yok etmemiş ve biriktirerek bize bu güzel eseri kazandırmış. Büyük yazar, çok büyük kalem. Çok da güzel bir okur.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
·
Puan vermedi
·
323 günde okudu
Elias Canetti'den İnsanın Taşrası'nı okudum. Elimden sürünenler diye bir liste yapsam "İnsanın Taşrası" bu listede başa güreşirdi kuşkusuz. Sanırım 2019'un Eylül ayından beri bir şekilde gündemimde kalmayı başardı kitap. Ve nihayet 2020 Nisan'ında bitti Elias Canetti, Kitle ve İktidar kitabını yazmaya başladığında, kendine başka hiçbir yazıyla uğraşmayacağım diye yasak koymuş. Nefsinin köreltmek için de "İnsanın Taşrası"da yer alan yer yer tek bir cümleden bazı bazı bir bir buçuk sayfalara uzayan yazıları kaleme almış. Herhangi bir izleği olmayan metinler. 1942-1972 yılları arasında yazılmışlar. Bir iki alıntı yapayım: "İnsan bir şeyi artık tüm zamanlar için kesin olarak söylemiş olmak için söylemek istiyor, daha sonra onun tam tersini söylemek zorunda kalsa bile." / "Kederin yırtıcı hayvanı insan." / "Hayvanlar, onca şey yaşamaları ama yaşadıklarını söyleyememeleri nedeniyle bile bizden daha ilginçtir. Konuşan bir hayvan, insandan fazla bir şey olmazdı." / "Bir nehri derelerine ayırmak, bir insanı anlamak." / "Bu yeni kentlerde eski binalara ancak insanların iç dünyalarında rastlanabiliyor." Bu tür metinlerden hoşlanıyorsanız, buyurun "İnsanın Taşrası"na. İyi okumalar #eliascanetti #insanıntaşrası #selyayınları #bookstagram #instagram #book #dünyaedebiyatı #neokudum #zorbakitabevikafe #kitap
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
·
Puan vermedi
Din konusunda Türkiye’nin %80’inin uyuşmayacağı noktalara değinmiş olsa bile, akılcı gözlemlerini kendi bakış açısıyla kaleme almış olması son derece hoş. Bu sebeple anlaşılması epey güç bir yapısı var ancak anlaşıldığı noktada düşündürücü ve altı çizilesi satırları var. Özellikle aklımıza aldığımız her bilginin sindirilmesi üzerine yazdığı cümlelere bir çok bölümde rastlıyoruz.
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
394 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Bu kitap anlatılabilir mi açıkçası pek bilemiyorum. Yazarın 1942-1972 yılları arasında kaleme aldığı notlarından oluşuyor, günlük gibi.. o yüzden bir kahraman, olay örgüsü yok bu eserde.. ama fikirleri, yorumlamaları, dünya görüşü var.. o kadar çok alıntı yapılabilir kiii. Başucu kişi itabın ne denirse hiç düşünmeden “insanın taşrası” diyebilirim. Dönüp dönüp okudum, Notlar alıp araştırdım, kısacası doymadan sıkılmadan elimden düşürmeden okudum. Bir süre sonra tekrar okuma ihtiyacı hissederim sanırım....
İnsanın Taşrası
İnsanın TaşrasıElias Canetti · Sel Yayıncılık · 2015325 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.