İşaretler ve Tembihler / Kitabu'ş Şifa

İbn-i Sina
İnsan bilen canlı, İbn Sina’nın bu kadim tanıma kazandırdığı açılım ve boyuta göre ise- bilen, bildiğini bilen, bildiğini bildiğini bilen, başka bir anlatımla kendi üzerinde düşünebilen yegâne canlıdır. Öte yandan insanın toplumsal bir varlık olduğu ve ancak hemcinslerinin yardımıyla varlığını sürdürebildiği de bir vakıadır. Bu meyanda insanın toplumsal varlık olması, onun sadece yeme, içme, beslenme vb. gibi fiziksel varlığının bekası için değil, bunlarla birlikte bilen bir canlı olmasının da gereği ve koşulu olarak ortaya çıkar. İnsan bilen bir canlı olarak, çevresini gözler, nesneleri sınıflar, soyutlama yapar, anlamlandırır, eşyaya ad verir, yorumlar, değerlendirir, hemcinsleri ve bütün varlıklar içinde kendi ayrımına ve farkına varır. Bütün bunları ise, dil vasıtasıyla hemcinsleriyle paylaşır ve yine dil vasıtasıyla hemcinslerinin tecrübelerine ve birikimlerine katılır. Bu noktada düşünme, insanın salt bir özne olarak varlığı gözlemlemesi ve kendi yerini bulma sürecindeki trajik yalnızlığını aşarak, bireyler arasında bilginin ifade-istifade ve aktarma, kısaca iletişim süreçleriyle iç içe girer ve gelişir. Bu bağlamda dil, insanın bir yandan toplumsal varlık olmasını sağlarken, öte yandan onun bilen ve bilgisini ifade eden bir varlık olmasını sağlayan bir araç olarak ortaya çıkar.
Yazar:
İbn-i Sina
İbn-i Sina
Çevirmen:
Ekrem Demirli
Ekrem Demirli
Çevirmen:
Ali Durusoy
Ali Durusoy
Çevirmen:
Muhittin Macit
Muhittin Macit
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 447Basım Tarihi: Şubat 2021İlk Yayın Tarihi: Aralık 2014Yayınevi: Litera YayıncılıkOrijinal Adı: El-İşarat ve't-Tenbihat
ISBN: 9789756329047Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
447 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Mümkün olduğunca acele etmeden okunması gereken eser üç ana bölümden oluşmuş: Mantık, doğa bilimleri ve metafizik. Özellikle mantık bölümündeki ifadeler, bu dersi okumuş olsanız dahi sizi zorlayabilir ve tamamının anlaşılması oldukça zor. Doğa bilimleri ve metafizik bölümü ise mantık kısmına nispeten daha az zorlayıcı diyebilirim. Metafizik bölümünde ariflerin özelliklerine de değinilmiş. Bilinmemesi muhtemel kelimeleri veya kavramları açıklamak için hep parantez kullanıldığından hiçbir sayfasında dipnot bulunmuyor. Son olarak İbn-i Sina'nın felsefî ve dinî görüşlerini idrak etmek isteyenler için önerebileceğim bir eser.
İşaretler ve Tembihler / Kitabu'ş Şifa
İşaretler ve Tembihler / Kitabu'ş Şifaİbn-i Sina · Litera Yayıncılık · 202152 okunma
Reklam
Resim