Tahar Ben Jelloun
10 Temmuz 1971'de, bir grup Faslı asker, Fas kralı II. Hasan'a bir saldırı düzenledi. Sorgulanan subayları korkunç bir ceza bekliyordu: Tazmamart zindanlarında, kör kuyulardan farkı olmayan hücrelere kapatılmak. Tam on sekiz yıl, insanlık dışı koşullarda yaşatıldılar. Soğuğa, açlığa, deliliğe, ölümün ağır ağır gelişini beklemeye mahkum edildiler. Tam on sekiz yıl, onlardan haber alan olmadı; ta ki 80'li yılların başında sızan birtakım bilgilerin Fransız basınında yer almasına kadar. Sağ kalabilenler, 1991 yılında serbest bırakıldılar. Dışarı çıkabilenler, konuşmayı, yemek yemeyi, herkes gibi yaşamayı unutmuş insanlardılar. Bu roman, içlerinden birinin, Aziz'in anlattığı gerçekler üzerine kurulmuştur. (Tanıtım Bülteni'nden Alıntı)
248 sayfa

“BU SORUYU BANA DEĞİL, TANRI’YA SORMANIZ GEREK”
248 syf.
10/10 puan verdi
Bu kitap maalesef yaşanmış gerçek bir olaya dayanıyor. Okunma sayısına bakacak olursak pek fazla okurun dikkatini çekmemiş ya da bu kitaptan insanların haberi olmamış. Tıpkı Aziz BineBine ve
Işığın O Kör Edici YokluğuTahar Ben Jelloun · Can Yayınları · 2004528 okunma
“Umut, sakinleştiriciye benzer bir yalandı.”
9/10 puan verdi
Tahar Ben Jelloun'un gerçek bir hayat hikayesinden esinlendiği eserde, insan ırkının dünya üzerinde yaşayabileceği en büyük zorluklar kaleme alınmış. Fas Kralına darbe teşebbüsü iddiasıyla tutuklanan bir grup askeri, dünyanın en korkunç hapishanelerinden biri olan Tazmamart bekliyor. Güneşi, ancak koğuştaki mahkumlardan biri ölünce görme fırsatı bulan mahkumlar için, arkadaşlarının ölümü bile çok büyük fırsat durumunda. İnsana ağır bir dram sunan bu mükemmel eserde, karanlık zindanlarda, kör kuyulardan farkı olmayan hücrelerde, tam on sekiz yılını geçiren Aziz’in hikayesi sizi çok etkileyecek, ömrünüzün geri kalan kısmında, kendi yüzünüzü dahi göremediğiniz bir karanlıkta tutsak kalmadığınız için şükürler edeceksiniz :) İyi okumalar 1K ailesi.
İnsanlığın Yokedilmesi
8/10 puan verdi
Neden her şeyi yıkıyorlardı ki?Evet dehşetin izlerini yok etmek için! "İnsanın yaşadığı dehşetten daha kötüsü onun inkar edilmesidir." İnsanları mutlak bir yalnızlık içinde yavaş yavaş
Alın, okuyun, okutturun!
10/10 puan verdi
İnsanın hayatında böyle anlamlı kitap hediye eden arkadaşları iyi ki var.. Bu zamana kadar neden okumadım dediğim kitaplardan biri oldu. Her satırını sindire sindire okudum ve o acıları gözlerim
10/10 puan verdi
Öncelikle merhaba kitap dostlarım; size elimdeki kitabin incelemesini yazacağım ( girişleri de hiç beceremem neyyse) arkadaslar kitap fas'ta askeri darbe sırasında emir altındaki askerlerin ( 600 binden oluşan ordu) 18 yıl boyunca yer altında ( zindanda) hapis edildikleri anlatılıyor (24 saat boyunca ışık görmeyen tek kişilik hücrelerde su ve ekmek haricinde bir şey yok - ekmek su bir vahşetin yanında ne kadar önemliyse artık..) ama öyle bir zindan öyle bi yaşam ki akıllara zarar.. Bir insan topluluğunun yaşayıp yaşayabileceği belki de en büyük zorlukları anlatan okurken tamam artık bu kadarı yeter diyeceğiniz, gerim gerim gerileceğiniz, ve en can alıcısı empati yeteneğinizi yitireceginiz acıyı iliklerinize kadar hissedeceğiniz gerçek, ürkütücü ve muazzam bir hikâye Not: Hikâyenin doğruluğu net değildir. Bir makalede Fas halkının inkârı söz konusu ( doğruluğuna okurken siz karar verirsiniz bu da sizin doğrunuz olup, buna inanmayı sürdürürsünüz) Kitapla kalın :)
Acıya dayanma eşiği
Puan vermedi
Kitap gerçek bir hayat üzerine yazılmış. Darbeyle hiç alakası olmayan, haberi olmayan askerlerin nasıl mahkum olduklarını ve insan yerine koymamanın yıllarca süren izlerini taşımak. Gerçek bir hayat demiştim Ancak bu öyle bir hayat ki empati bir yere kadar. Çünkü bazı şeyleri hayal edemiyorsunuz. 20 sene boyunca mezar gibi bir yerde yaşamak, kirli su, taş gibi ekmek. Yavaş yavaş, acı çektire çektire insanları öldürmek en acısı çünkü bazen ölüm bir kurtuluştur. Okurken kendime şunu sordum? Acaba ben bu kadar dayanır mıydım? Tabii bu sorunun cevabını ben dahil bilemem çünkü insanın kendisinin dahi bilemediği tarafları olabilir önemli olan bunu doğru yerde bulabilmek. Okunması için tavsiye edilebilir.
Puan vermedi
1971 yılında Fas Kralı II. Hasan’a yönelik başarısız darbe girişimi sonrasında üst rütbeli subayların emri altındaki askeri öğrenciler ve emirlere itaat eden astsubaylar hapse atılır. Zindanda yaşadığı 18 yıl Tahar Ben Jelloun tarafından kitaplaştırılan Aziz, romanın anlatıcısıdır. Kitapta Salim ismiyle tanıyacağımız anlatıcı, bize insanlıktan utanılacak, tiksinilecek olayları oldukça yalın ama etkileyici bir şekilde anlatıyor. 23 mahkum, iki yıl kaldıkları hapishaneden alınıp yerin altındaki alçak tavanlı, dar, ışık almayan hücrelerin olduğu Tazmamart Zindanına aktarılır. Gözlerden uzak bu zindanda onlardan beklenen sessiz sedasız ölmeleridir. Burada ölmek zor değildi. Fizikî koşulların kötülüğünün yanında umutsuzluk, özlem, melankoli, kin, nefret gibi duyguların varlığı onları teker teker öldürür. Salim ise kendine göre bir çıkış yolu oluşturmaya çalışır. Öncelikli hedefi zihnini uyanık tutabilmektir. Edebiyatın izinde, daha önceden okuduğu kitaplarla akıl sağlığını korumaya çalışırken dua ve ibadeti de buradaki kısıtlı yaşantısına ilave eder. Bedenden uzaklaşarak düşünsel kurtuluşa ulaşma çabalarıyla acıyı ve geçmişi kendinden uzaklaştırır. Zaman onun uzuvlarını fiziksel olarak çürütmeye çalışsa da ruhu her geçen gün sonsuzluğa daha da yaklaşacaktır. Işığın O Kör Edici Yokluğu, sizi nefessiz, çaresiz bırakacak gerçek bir roman. Etkisinden çıkmanız zaman alabilir.
Gerçekde yaşanmış olaylardan..
Puan vermedi
Mövzu:- 10 iyun , 1971-ci ildə Fas kralına qarşı təşkil edilən uğursuz sui-qəsd və onun sonrasında yaşananlar.. Bu uğursuz sui-qəsddə iştirak edən bəziləri edam edildi, bəziləri isə yerin qaranlığında, yaşamaq hətta nəfəs almaq üçün çətin şəraiti olan məhkumluq həyatına məruz qaldı.. ______________________________________________ Kitabın real həyat hekayəsindən olması daha çox diqqətimi çəkmişdi. Diqqətimi çəkmək ilə yanaşı bir o qədər də yaşanmış olan gerçəkliklər mənə ağır gəlirdi.Balaca bir yerdə , hətta ayaq üstə durmağa şərait olmayan, gün işığı belə düşməyən, böcək, qurdlar ilə bərabər 20 il yaşamaq ...Oxuduqca, onların yaşandığı çətinlikləri gördükcə , bu çətinliyə qarşı gəlmək , həyatda sağ qalmaq üçün tutunduqları bizim üçün bəlkə də kiçik onlar üçün isə böyük çıxış yolları isə təqdirəlayiqdir...
Puan vermedi
1971 yılında Fas'ta Kral Hasan'a karşı bir darbe girişimi olur ve başarısızlıkla sonuçlanır. Ama darbeye katılan askerler şiddetli bir şekilde cezalandırılırlar. Üst rütbedekiler idam edilirken daha alt rütbedekiler ise hapis cezalarına çarptırılırlar. Yazar bu kitapta bize 1971 yılında Fas'taki başarısız darbeye katılan alt rütbelerdeki bir grup subayın yaşadıklarını anlatmaktadır. Olaylar tamamen gerçektir ve sağ kurtulmayı başarmış askerlerin anlattıklarından kurgulanıp yazılmıştır. Darbe girişimine katılmaktan suçlu olan bir grup subay, onar yıl hapis cezasına çarptırılmışlardır. Cezalarının iki yılı dolduktan sonra, bir gece, başka bir bölgedeki yerin altında yapılmış özel bir kuruma nakledilip tek kişilik hücrelere konulurlar. Bu hücrelerden sadece cesetleri çıkacaktır. Onlar artık ölüdürler ve öldükleri de ailelerine bildirilmiştir. Ama ölüm hiç de kolay olmayacaktır. Onları çok uzun zamana yayılan eziyet dolu bir ölüm beklemektedir. Tamamen yaşanmış gerçek olaylar. Bir insana yapılabilecek eziyetlerin çeşitleri. Demokrasi ve hukuk olmayan ülkelerdeki insan hayatına yönelik böylesine keyfi uygulamalar. İnsan bünyesinin dayanabilme gücünün yok edilişi. Yerin altındaki karanlık bir hücrede yaşanan tam 18 yılın gerçek hikayesi. İnsanı derinden etkileyen bu kitabı ben beğenerek okudum. Okunmasını da herkese tavsiye ederim.
Işığın O Kör Edici YokluğuTahar Ben Jelloun · Sia Kitap · 2020528 okunma
Bu zindan bu kırgın bu can pazarı
Johann Wolfgang Von Goethe
Johann Wolfgang Von Goethe
nin son sözlerinin “ışık daha çok ışık” olduğunu okumuştum bir kitapta, 23 mahkum biri anlatıcı karanlıktan ibaret bir zindan ve hayatta kalma çabası ve büyük düşman zaman, ölme isteği unutmak arzusu dış dünya hayali ve içerdeki acılar. Hiç ışık olmayan bir yere kapatıldığınızı düşünün süresi belli olmayan bir zaman boyunca gece ile gündüzün güneşin ve ayın zamanlarının uykunun ya uyanıklığın anlamını yitirdiği bir yer ne yapardınız? İşte yazar onu anlatıyor hem yaşandığını bilerek yaşayanların hikayelerinden.. Bir bölüm var kitapta biri mahkum öldüğü için onu gömmeye çıkıyorlar uzun zaman sonra aydınlık işte orada kitabın tüm anafikri gizli belki de #194731124

Tahar Ben Jelloun
Tahar Ben JellounYazar · 20 kitap
Tahar Ben Jelloun 1944 yılında Fas'ta doğdu. Ortaöğrenimini, ailesiyle birlikte gittiği Tanca'da yaptı; ardından Rabat'ta yükseköğrenim gördü. Tetuan ve Casablanca'da öğretmenlik yaptı. 1971 yılında Fransa'ya göç ederek sosyoloji ve sosyal psikiyatri okumaya başladı. Paris'e gider gitmez ilk şiir kitabı, 1973'te de ilk romanı Harrouda yayınlandı. Şair, romancı ve denemeci olarak göçmenler ve yersiz-yurtsuz kalmışlarla çokça ilgilendi.1985'te yayınlanan Kum Çocuk adlı romanının ardından bu romanın devamı niteliği taşıyan Kutsal Gece 1987 yılında yayınlandı ve Ben Jelloun bu kitabıyla 1987 yılında Goncourt Ödülü'nü alarak, Fransa’nın bu en prestijli edebiyat ödülüne layık görülen ilk Faslı yazar oldu. Yazarın Türkçe'ye çevrilen romanları: Tanca'da Sessiz Bir Gün, Hata Gecesi, Yoksullar Hanı, Bay Ahlak'ın Çöküşü, Kör Melek ve Kızıma Irkçılığı Anlatıyorum. 1984'te François Mitterand tarafından kurulan Fransız Yazını Yüksek Konseyi'ne de üye olan Tahar Ben Jelloun,karısı ve kızıyla birlikte Paris'te yaşıyor. Tahar Ben Jelloun'un romanlarında Fransız toplumundan çok, Faslı ya da Fas'tan gelme kahramanlar boy gösterir. İlk ürünleri, baskıya, adaletsizliğe başkaldıran şiirlerdir; şiir yazmaktan daha sonra da hiç vazgeçmedi. Romanlarının konusunun temelinde de çoğunlukla "adalet" kavramı vardır; ama bire bir kişiliklerin üzerinde denenen, onlarla yaşayan canlı bir kavramdır bu; çünkü Ben Jelloun'a göre yazarın bir görevi de birey olmadan özgürlüğün de, kültürün de varolamayacağını hatırlatmaktır. Ben Jelloun'un yapıtları daima Fas'ın sözlü geleneklerine bağlı kalmıştır; başka bir dilde yazsa bile, onu besleyen, ona yaratma gücü veren daima Fas'tır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.