İslâm Ahlâk Nizamı

Seyyid Süleyman Nedvi
Hadis-i Şerif.
Fenalık yaptığı zaman üzülen, iyilik yaptığı zaman sevinen kimse mü'mindir.
Akıl ve anlayış, bilgi ve basiret sahibi her Müslümana bu değerlerini hak yolda sarfetmek farzdır. Elde ettiği bütün bilgileri hakkın yayılması, dinin savunması yolunda kullanmalıdır. Bu da ilmin cihadı olup ilim sahiplerine farzdır.
Reklam
İslam ne Musevi şeriatı gibi cansız bir cesed, ölü bir cisim, ne de Hristiyan talimleri gibi cesedsiz, hissedilmeyen, görülmeyen bir ruhtur. Aksine İslâm, bedeninde ruhu bulunan, yaşayan, hissedilen canlı bir varlıktır.
Şükür nedir? Şeriata göre neler şükür sayılır? Aslında bütün ibadetler şükürdür. İnsanlarla iyi geçinmek, onlara devamlı iyilik yapmak şükürdür. İmkan sahiplerinin bir kısım mallarını Allah yolunda harcamaları şükürdür. Güçlü kuvvetli olanların zayıflara yardım etmeleri şükürdür. Özetle Allah'ın emir ve yasaklarını, dini hükümlerin tamamını bihakkın yerine getirmek şükrün ta kendisidir.
Cihad
>Allah uğrunda gereği gibi cihad edin.< (Hac, 78) Fakihler, genellikle cihadı ibadetler arasında saymazlar. Fakat Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde, diğer ahkam ve ibadetlere göre, cihadın farziyyeti ve önemi üzerinde daha fazla durulmuştur. Bunun için cihada önemine uygun bir yer vermek icab etmektedir. Üzerindeki perdeyi açıp, cihadın
Sayfa 389
İslâm'da Güzel Ahlâkın Derecesi
Rasullahtan bir duâ ; "Ya Rabbi! Beni en iyi ahlâka hidayet kıl, senden başka hiç kimse iyi ahlâka hidayet edemez. Beni, senden başka hiç kimsenin uzaklaştıramayacağı kadar, kötü ahlâktan uzaklaştır." "Müslümanlar arasında iman bakımından en üstün kimse ahlâkı en iyi olan kimsedir." (Ebû Davûd, Sünne, 14)
Resim