İslam Düşüncesi - 1

Seyyid Kutub

İslam Düşüncesi - 1 Sözleri ve Alıntıları

İslam Düşüncesi - 1 sözleri ve alıntılarını, İslam Düşüncesi - 1 kitap alıntılarını, İslam Düşüncesi - 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İyi biriyseniz; vicdanı kararmış insanlar, sizi kaybeden olarak hatırlar.
Bir müslümanın temsilcilik görevi; Allah'ın ahkamını, şeriatını beşer hayatına yansıtmak, İslâm düşüncesinden doğmuş olan İslâm nizamını dünyaya hakim kılmak, toplumların hayatını ona göre düzenlemek yolunda çaba harcamak suretiyle ifa eder. O, İslâm düşünce sisteminin hayata geçirilmek üzere planlandığını; İslâm'ın yeryüzünde varolabilmesi ve uluhiyetin sadece Allah'a tahsis edilebilmesi için İslâm nizamının hayata geçirilip hakim kılınmasının şart olduğunu bilir; çünkü uluhiyeti sırf Allah'a tahsis eden bir topluluk bulunmadıkça, bireysel ve sosyal hayatlarını Allah'ın nizamı doğrultusunda ayarlayan bir cemaat mevcut olmadıkça yeryüzünde İslâm'ın varlığından bahsetmek imkansızdır. Müslümanlar Allah'ın yardım ve desteğine ancak bundan sonra kavuşabilirler; zira bu yardım ve zafer değişmez bir şarta bağlanmıştır: "Elbette Allah kendine yardım edene yardım edecektir; şüphe yok ki Allah çok kuvvetli, çok izzetlidir. Onlar ki şayet kendilerini arzda makam ve iktidara getirirsek namazı kılarlar, zekatı verirler, ma'ruf ile emr ve münkerden nehy ederler! Bütün işlerin akıbeti de sırf Allah'a aittir." (Hacc/40-41)
Sayfa 268 - BekaKitabı okudu
Reklam
Bedir savaşı ortamı... Akabinde peşpeşe sıralanan Uhud, Hendek, Hudeybiye, Mekke'nin fethi, Huneyn ve Tebük... Ve bir İslâm ümmetinin yetişme atmosferi...
Sayfa 9 - BekaKitabı okudu
"Dikkat edin! Yaratmak da hükmetmek de Allah’a aittir. Âlemlerin Rabbi olan Allah, ne yücedir. (7/A'râf, 54)
Sayfa 249 - BekaKitabı okudu
Müslümanın varoluş amacı apaçık ortadadır.
Yeryüzündeki mevcudiyetinin en başta gelen icabı davranış işlev bakımından hem kendi nefsinde, hem de toplum içerisinde müsbet olmasıdır. Halifesi kılındığı arz üzerinde ve kendisi için çizilen planın bir parçası olan hesap için hazırlanmış alemde müsbet hareketlerde bulunmakla yükümlüdür. Allah huzurunda kurtuluş ümidi beslemesi, azaba çarptırılmaması, iman ve varlık nimetlerinin şükrünü eda etmesi ancak yeryüzündeki hilafet görevini hakkıyla yerine getirmek, Allah'ın koyduğu kanunlar doğrultusunda müsbet bir fonksiyon icra etmek, ilahî nizamı hem kendi yaşantısında, hem de başkalarının hayatına yansıtmak ile mümkündür. Yine yakasını, ancak yeryüzündeki fesat ocaklarını ortadan kaldırmak üzere cihada girişmesi ile kurtarabilir. Kuşkusuz insanlar arasında ve vâkıalar aleminde fesadın çıkış sebebi herşeyden önce Allah'ın nizamının uygulanmamasıdır. Arz üzerinde öyle bir fesadın zuhur etmesi halinde bunun günahı Allah yolunda şahitlik/temsilcilik görevini yerine getirmekten kaçınan, Allah'ın ahkamını gerek kendi şahsında, gerekse de etrafındakilerin hayatında ve tüm yeryüzünde hakim kılma mücadelesi vermeyen kimselerin boynundadır.
Sayfa 273 - BekaKitabı okudu
İslâm düşünce sistemi, müslümana, işin, yalnızca vicdanî bir his olarak kalblerde hissetmekten ve laf olsun diye lisan ile ikrardan ibaret olmadığını bildirir; kurtuluşunun ancak pratik hayatında onun canlı bir temsilcisi (Hâlife) olmakla mümkün olduğunu, bu hususta bir gün hesaba çekileceğini ve huzurullahta ona göre bir karşılık göreceğini öğretir. Sonra hidayetin mükafaatını da ancak bu uğurda çaba harcayanlar alabilecektir. "Bizim uğrumuzda mücahade edenlere gelince elbette biz onlara yollarımızı göstereceğiz ve şüphesiz ki Allah muhsinlerle beraberdir!" (Ankebut/69)
Sayfa 272 - BekaKitabı okudu
Reklam
Beşeri arzular ve şehvet, insan bilgisinin darlığı ve insanlığı sürükleyen birtakım tesirler insanın alemşümul, değişmez kanunlar koymasını imkansız kılar. İslâm düşüncesi ise kaynağını Allah Teâlâ'dan alması dolayısıyla temel yapısı ve hususiyetleri bakımından beşerî düşünce sistemlerinin tümünden ayrılır. Bunun içindir ki onda beşer yapısı sistemlerin hissettirdiği değişim ve tekamül ihtiyacına rastlanmaz.
Sayfa 67
"Sonra seni, (ilahi) emre dayalı bir şeriat üzere kıldık. Ona uy. Bilmeyenlerin hevalarına/arzularına uyma." (45/Câsiye, 18)
Sayfa 236 - BekaKitabı okudu
Her hal ve davranış bu imtihanın bir parçasıdır.
Sayfa 217 - BekaKitabı okudu
Allah'ın iradesi tüm mahlukatı ve kainattaki her şeyi kuşatmıştır.
Sayfa 202 - BekaKitabı okudu
Reklam
Hakiki müslüman tüm gücünü ve sahip olduğu iman enerjisini bu yapıcı alanda insanların yaşantısında fiilen uygulanan pratik bir İslam nizamı kurma yolunda sarfeder.
Sayfa 264
İtikadî düşünce ve ondan doğan mükemmel sistem, beşer yapısı düzenlerde rastlanan eksiklik, hata, zayıflık ve çürüklüklerden münezzehtir. Bundan dolayıdır ki İslâm düşünce sisteminin bir hususiyeti de cihanşümul olmasıdır.
Sayfa 158 - BekaKitabı okudu
"Yoksa, Allah’ın izin vermediği şeyleri, kendilerine dinden şeriat kılan/kanun yapan ortakları mı var?" (42/Şûrâ, 21) İnsanlar için hüküm (Emir ve yasak/şeriat) koyma hususunda da Allah'ın eşi ve ortağı bulunmamaktadır.
Sayfa 219 - BekaKitabı okudu
İnanç, bireyin tüm enerji birikimini kapsar. Her alanda beşeriyetin tüm çalışma gücü ve enerjisi ile sosyal potansiyeli, kaynağını inanç esasından alır.
Sayfa 7 - BekaKitabı okudu
İnsanoğlunun yaratıcısı olması hasebiyle elbetteki Allah Teâlâ onun enerji ve yeteneklerini tüm boyutlarıyla en iyi şekilde bilmektedir. Madde ile ilgili kanunları ve alemin enerji menbalarını öğrenerek halifelik görevini yerine getirebilmesi amacıyla emrine amade kılınan idrak gücü; insanoğluna, -aynı zamanda- hayatın, kendi aklî ve ruhî yapısının sınırlarını çözebilmesi için bahşedilmiştir.
Sayfa 85
169 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.