Güzel bir kitap. Konusu itibariyle son zamanlarda bu tip bir kitabı muhakkak okumak istiyordum ve kısmet bu kitapmış. Aslında herkesin bildiği genel bilgileri, kuralları derleyip toplayıp sistemli olarak okuyucusuna aktarıyor Prof. Dr. Adnan Koşum. Sünni merkezli bir bakış açısına sahip olmasına rağmen zaman zaman konuyla alakalı Şii kaynaklarına da değinilmiş eserde. Sadece İslam dünyasının birikimlerinden yararlanılmayarak yabancı makalelerden, kitaplardan, kişi ve kuruluşlardan da bilgiler alınmış, çeşitli görüşlere yer verilmiş eserde. Bu yönüyle de takdire şayan. Ayrıca her sayfanın altında alıntı kaynağı ve açıklayıcı bilgiler eklenmiş. Fıkhi meselelerin izahını yapma yoluna gidilmiş. Kitabın sonlarında ise ayrıntılı bir kaynakça ve hayvanları koruma kanununun metni eklenmiş. Her okunan sayfada akademik bir eser olduğunu daha çok hissedebilirsiniz. Buna rağmen anlatım dili gayet sade ve özenli. Gereksiz bilgilerden uzak, konu herkesin anlayabileceği şekilde teferruata girilmeden anlatılmış.
Günümüz hukukunda hayvan haklarının yerini anlatarak giriş yapan yazar, İslam hukukunda hayvan haklarını anlatarak konuyu toparlıyor. Kur'an ve sünnetten hayvan hakkı/refahı ile ilgili örneklemeler, açıklamalar yaparken aynı zamanda hayvan haklarıyla ilgili Batı düşüncesini ve tarihsel yaklaşımını da özetliyor. Bu kapsayıcı bakış açısıyla avcılık, kurban kesimi, hayvan deneyleri, hayvan besleme, hayvanların hak ehliyeti, hayvanlar hakkında tasarruflar gibi pek çok konuda mutlak bilgiler ve incelikler sunuyor. Kitaptan, fazla olmamakla beraber birkaç alıntı yaptım. Kanaat sahibi olmak isteyenler inceleyebilirler. Maalesef çok okunmuş bir kitap değil, incelemesi doğru dürüst yapılan bir kitap da değil. Heyecanın kaçmaması ve merak uyandırması adına kitaptan fazla alıntı yapmadım. İncelemem de ise her noktaya temas etmeyerek benden sonra inceleme yapacak arkadaşlara "kapı aralığı" bırakıyorum.
Günümüzde hayvanların maruz kaldığı kötü muameleler ve hayvan haklarına yapılan saldırılar hayvan hakları sorununu gündeme getirmiştir. Zaman zaman kamuoyu bu konularla epey meşgul olmuştur. Tüm dünyada ve ülkemizde bu konuyla alakalı çeşitli düzenlemeler ve çalışmalar yapılmaktadır ama hala anlaşılmayan/aşılamayan noktalar muhakkak kalmıştır. Bu kitap vesilesiyle hem kültürel, hem felsefi, hem de uhrevi olarak konuya yaklaşıyor, yeni kavramlar öğreniyor, ezcümle konu hakkında "benim de bir fikrim var" diyebilecek konuma geliyorsunuz.
Kelamı sakız etmeden, naçizane, okuma fırsatınız olursa okumanızı tavsiye ederim. Bu kitap olmasa bile konuyla alakalı muhakkak başka bir kitabı okumanızı da tavsiye ederim.
İyi okumalar...