Karmatiler

İslam Komüncüleri

Faik Bulut
Sünni tarihçiliğin gizleyip çarpıtarak sunduğu İslamiyet'in arka bahçesinde bir zamanlar yüz çiçek yan yana açmış; bilim, felsefe, mantık, ihtilalcilik, isyan ruhu ve örgütlülük bu bahçenin verimli toprağında doğmuştur. Gizlenen tarihin en önemli yanı, Ortaçağ'daki İslam Komüncüleri/Karmatilerin dayandığı devrimci köylü hareketleridir. Karmatiler, yoksul bir köylü olan Hamdan Karmati'nin önderliğinde Abbasi yönetimine baş kaldırmış; "Özgürlük! Eşitlik! Adalet!" sloganıyla, sayıları 400 bini bulan isyancıyı arkalarından sürüklemişlerdir. 150 yıl yaşayan "Eşitlikçi-Komünal" toplumlar kurmuş; Irak, İran, Yemen, Mısır ve Fas'ta yaşama şansı bulmuş; Aleviliğin önünü açmışlardır. Devrimci Bâtıniliğin en radikal kolu olan bu hareket mensupları günümüzden 1000 yıl, Şeyh Bedreddin'den yüzlerce yıl önce, ?Her şey ortak; yarin dudağı bile!? demiş; ?Herkesten gücüne göre, herkese ihtiyacına göre!? ilkesini hayata geçirmişlerdir. Anlayışları, dünya görüşleri, Sünni İslam'a karşı siyasal ve ideolojik mücadeleleri, örgütlenme tarzlarıyla günümüz devrimci halk hareketlerine ışık tutan Karmati tarihini ilgi ve merakla okuyacaksınız.
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1998

Faik Bulut
Faik BulutYazar · 31 kitap
1950 yılında Kars'ın Kağızman ilçesinde doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. 68 kuşağı eylemcileri arasında olan Bulut, 1972'de Lübnan'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kamplarına katıldı. Şubat 1973'te bu kamplara yapılan İsrail askerî operasyonu ile kaçırılarak İsrail'de cezaevine kondu, 7 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra 1980'de Türkiye'ye döndü. 1985'te gazeteciliğe başlayan Bulut, çeşitli gazetelerde muhabir ve köşe yazarı olarak çalıştı. Arapça, Kürtçe, Farsça, İngilizce, Fransızca biliyor; Türk, Arap, Batı medya kuruluşlarında siyasal analizler yapıyor. Faik Bulut 1990'lardan itibaren Alevilik, Kürtler, Filistin Devleti ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Ortadoğu ve İslam Tarihi, İslamcı Örgütler, Laiklik, Tarih, Siyaset, Kültür vb. konular üzerine 40'a yakın tarih, araştırma, gezi yazısı ve anı kitabına imza atmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.