Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İslam Mecmuası ve Muallim Mecmuası Yazıları

Ziya Gökalp
Bu kitapta, Ziya Gökalp’ın, 1914-1918 yılları arasında, altmış üç sayı olarak yayımlanmış ve dönemin en önemli din sosyolojisi kaynaklarından birisi durumunda olan İslâm Mecmuası’ndaki din, ahlak ve eğitim konularının yanında İslâm hukukunu sosyal açıdan inceleyerek “içtimâî usûl-i fıkıh” adıyla yeni bir metot geliştirmeye çalıştığı yazıları, ayrıca İttihat ve Terakki Kongresi dolayısıyla kaleme alıp İslâm ve Avrupa medeniyetinin bağdaştırılabileceğine, din ve hukuk hükümlerinin tefrikine dair dikkat çekici yazılarıyla 1916-1918 yılları arasında bir eğitim dergisi olarak yirmi beş sayı halinde yayımlanan Muallim Mecmuası’nda kaleme aldığı millî terbiye ve maarif meselelerine dair yazıları bir araya getirilmiştir. Dinî, hukuki, sosyolojik, kültürel ve eğitime dair konularda Türk toplumunun modernleşme sürecine katkı sunacak her veriyi telife gayret ederek pek çok alanda kalem oynatmış olan Ziya Gökalp, iki mühim derginin yazı külliyatından eksiksiz olarak aktarılıp bu kitapta toplanan çalışmalarıyla, sadece yaşadığı muhataralı dönemde meselelerimize çözüm bulmaya uğraşan bir fikir adamı olarak değil, bugün de yazdıklarına dikkat kesilmemiz gereken bir çağdaşımız olarak temayüz etmeyi sürdürüyor.
Yazar:
Ziya Gökalp
Ziya Gökalp
Editör:
Göktürk Ömer Çakır
Göktürk Ömer Çakır
Derleyen:
Salim Çonoğlu
Salim Çonoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 3 dk.Sayfa Sayısı: 284Basım Tarihi: Eylül 2019Yayınevi: Ötüken Neşriyat
ISBN: 9786051558264Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
284 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
İçtimai Usul-i Fıkıh ve içeriği zannımca halen günümüzde bile maalesef üzerine tartışılan bir deneme değildir. Hemen şunu da belirtmekiyim ki Ziya Gökalp Bey, gerçekten son derece donanımlı bir aydındır. Zaten kitaplarını ve fikirlerini okudukça (fikirlerine katılmasanız bile) bunu anlayabilirsiniz. İmam-ı Ebu Yusuf Hazretleri “nass örften doğmuş ise, itibar örftedir” diyor. Acaba dünyevi işlerle ve içtimai hayatla ilgili olan nassların hemen hepsi örften doğmuş denilemez mi? İfade
Ziya Gökalp
Ziya Gökalp
Beyefendiye aittir. İmam-ı Ebu Yusuf Hazretlerinin(İmam-ı Azam Ebu Hanife Hazretlerinin takipçisi ve bazı konularda muhalifi) ifadesine katılmakla beraber benim naçizane fikrim şudur ki: Evet dünyevi işlerle ve içtimai hayatla ilgili olan nassların bir çoğunu örften doğmuştur, lakin hepsi değildir. Bu yüzden konumuzla ilgili bütün örfler değiştikçe bütün nassların değişebileceği çok iddialı bir ifadedir.
İslam Mecmuası ve Muallim Mecmuası Yazıları
İslam Mecmuası ve Muallim Mecmuası YazılarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 201930 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.