İslam Tasavvufunun Meseleleri

Erol Güngör
"İslâm, bir inanç sistemi ve hayat nizâmı olarak bütün dünyanın ilgisini çekmektedir. "İslâmın Bugünkü Meseleleri" adıyla neşrettiğimiz eserde yazar, bu meseleyi sosyal ilimci gözüyle incelemişti. Bu kitapta ise, aynı metodla tasavvuf meselelerini ele almaktadır. Günümüzde tasavvuf Türk aydınının zihnini ne bakımlardan meşgul etmektedir? Çağımızın tarih, felsefe, sosyoloji-psikoloji bilgileri hesaba katıldığında, tasavvuf üzerinde nasıl bir değerlendirme yapılabilir? Tasavvufî düşüncenin geleceği ne olabilir? Tasavvufun İslâm'daki yeri nedir? Tasavvufî düşünce İslâm'a yabancı doktrinlerden mi gelmiş, yoksa onun içinde mi teşekkül etmiştir? Tasavvufta dış tesirler varsa, bunlar nelerdir ve İslâm ile ne derece te'lif edilmiştir? "İslâm Tasavvufunun Meseleleri" bu soruları tarihî-sosyolojik açıdan incelemiş, akaid ve kelâm ile ilgili hükmü, o sahaların mütehassıslarına bırakmıştır." (Tanıtım Yazısından)
Türler:
Kitabın Konusu:
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1989
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

İslâm Tasavvufunun Meseleleri.
224 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Prof. Dr. Erol Güngör, ilk baskısını 1980'de yapmış bu eserinde sadece İslam tasavvufunun meselelerini ele almakta, fakat sosyolojik yaklaşımı ve inceleme metoduyla bir bakıma onu tamamlamaktadır. Eserin muhtevası şu suâllere cevap vermek niyetiyle oluşturulmuş: Tasavvufun İslâm'daki yeri nedir? Tasavvufî düşünce İslâm'a yabancı doktrinlerden mi gelmiş, yoksa onun içinde mi teşekkül etmiştir? Tasavvufta dış tesirler varsa, bunlar nelerdir ve İslâm ile ne derece telif edilmiştir? Günümüzde tasavvuf Türk aydınının zihnini ne bakımlardan meşgul etmektedir? Çağımızın tarih, felsefe, sosyoloji, psikoloji bilgileri hesaba katıldığında, tasavvuf üzerinde nasıl bir değerlendirme yapılabilir? Tasavvufî düşüncenin geleceği ne olabilir? Keyifli okumalar...
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996128 okunma
Öze Dönmek için Tutulan Yol!!
268 syf.
9/10 puan verdi
Tasavvufun ile İslam dünyasında çok farklı anlatımlar, anlamlar ve manalar ile tasvir edilmiştir. Kalbi kötülüklerden arındırmak için bu yolu kendine şiar edinmiş, ahlakı kötü şeylerden arıtmak için sufiler hem ilmen hemde ameli olarak zaruri görerekten bir çerçeve çizmişlerdir. Allah'tan başkasını görmemek herşeyden safiyane ayırmak ve kalbini onunla doldurmaktadır. En nihayetinde tasavvuf dinin gerçeklerine kavramak için tutulacak tariktir. Tasavvufta yol alanların dine yeni bir birlik anlayışı içinde hamle gücü kazanmasına yardim etti( burada din yeni bir birlik anlayışını önünde Kur'an ve Sünnet olmasına rağmen neden bu yolu seçtiği de hep tartışma konusu olagelmiştir. Veda hutbesinde Efendimiz Muhammed sav ben size iki şey bırakıyorum kim bunlara sarılırsa kurtuluşa erer sözü de hala sarih bir şekilde durur.)
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1989128 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bakış açısı bozuk. Bir kere isimlendirme yanlış; İslam mistisizmi. İlk kırk sayfa Hint felsefesi ve Yunan felsefesi var; saçmalık. 50. Sayfaya kadar devam ediyor saçmalık, yahudi, Hristiyan, Yunan,
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996128 okunma
·
Puan vermedi
Tasavvuf denilince, bazı çevre ve grupların tüyleri diken diken olmakta, kimileri için ise sorgusuz sualsiz kabulün olduğu bir alan söz konusu olmaktadır. Her iki tutumun da tuttukları mevzi
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Yer-Su Yayınları · 2018128 okunma
336 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Tasavvufa tarihi çıkış noktalarından başlayarak günümüze kadar olan süreci ayrıntılarıyla anlatıyor. Çok iyi bir kaynak kitap niteliğinde. Tasavvufu öğrenmek isteyenler mutlaka okumalı.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Yer-Su Yayınları · 2018128 okunma
336 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Kitabın konusu özelde tasavvufla ilgili olduğu için üslûbu normal okuyuculara oldukça ağır gelebilir. Zira en azından tasavvufî teminolojiye, bazı önemli ıstılahlara hâkim olmalı. Aksi taktirde Erol Güngör’ün anlattığı birçok şey havada kalır. Eserde bilhassa tasavvufun doğuşu, Doğu’da Hindistan ve Arap ülkelerinden, Batı’da Antik Yunan’dan olmak üzere ele alınmıştır. Buradan hareketle İslâm’da tasavvufun hangi tesirlerle geliştiği izah edilmeye çalışılmış; Batı’nın mistisizm dediği şeyden farkları ve benzer noktaları tartışılmış. Tuhaftır ki tasavvuf kelimesinin Batı dillerindeki karşılığı da mysticism’dir. Fakat aslında birbirinden farklı kavramlardır. Tasavvufî terminolojiye hâkim olanların okuması farklı bakış açıları kazandıracaktır; fakat bazı terimlere yabancı olanlar için sıkıcı ve ağır gelebilir.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Yer-Su Yayınları · 2018128 okunma
224 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Günümüz de yaşananları yıllar önce tesbit eden rahmetli hocamızın bu kitaplarını her Türk milliyetçisi olanların okuması lazım.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996128 okunma
224 syf.
6/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Kitabın özellikle girişi ve tarihte tasavvufun gelişimi üzerine anlattıkları mükemmel bir derleme sunmuş. Ancak sonuç kısmına geldiğinde tartışmasında söylendiği gibi objektif kalamamış ve köşe yazarı gibi desteksiz hatta geçmiş yazdıklarının aksi ifadelerde bulunmuş.
İslam Tasavvufunun Meseleleri
İslam Tasavvufunun MeseleleriErol Güngör · Ötüken Neşriyat · 1996128 okunma

Yazar Hakkında

Erol Güngör
Erol GüngörYazar · 14 kitap
1956 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk bölümüne kaydoldu. Burada hocası Fethi Gemuhluoğlu onu Mümtaz Turhan’la tanıştırdı. Mümtaz Turhan hocanın teşvikiyle hukuk fakültesinden ayrılıp İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne kaydını yaptırdı. 1961 yılında fakülteden mezun olan Güngör, 1975’te bu fakültede resmî göreve başladı. Fransızca ve İngilizce de öğrenen Erol Güngör, misafir profesör olan Hains’in asistanlığını yaptı ve onun ders notlarını Türkçeye çevirdi. Tecrübî Psikoloji kürsüsünde asistan oldu. Bu sırada Türkiye’de yeni bir bilim dalı olan Sosyal Psikolojiye yöneldi. Bu disiplinin önemli eserlerinden Krech ve Crithfield'in Sosyal Psikoloji kitabını Türkçeye çevirdi. 1965'de “Kelâmî (Verbal) Yapılarda Estetik Organizasyon” adlı teziyle doktor oldu. 1966'da ABD Colorado Üniversitesinden tanınmış sosyal-psikolog Kenneth Hammond'un daveti üzerine Amerika'ya gitti. Bu üniversitenin Davranış Bilimleri Enstitüsünde milletlerarası bir ekibin araştırmalarına katıldı. Sosyal-psikoloji ders ve seminerlerini yürüttü. “Şahıslar arası İhtilafların Çözümünde Lisanın Rolü” konulu teziyle 1970 yılında doçent oldu. Akademik çalışmalarının yanı sıra çeşitli yerlerde yazılar yazmaya devam etti. Erol Güngör üniversitede verdiği derslerle, ilmi yayınlarıyla Türkiye'de sosyal-psikoloji dalını önemli bir saha haline getirdi. [kaynak belirtilmeli]Devlet Planlama Teşkilatı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı’nın çeşitli komisyonlarında görev alan Güngör, 1978 yılında "Değerler Psikolojisi Üzerinde Araştırmalar" adlı teziyle profesör oldu. 1982 yılında YÖK tarafından Selçuk Üniversitesi’ne rektör tayin edildi ve bu görevi sırasında 24 Nisan 1983’te geçirdiği bir kalp krizi sonucunda öldü. En verimli dönemi 70'li yıllardır. Hemen hemen bütün eserlerinde geleneği, halk, kültür, din ve şahsiyet ile yorumlamaktadır. Güngör'ün muhafazakârlığı statükoculuğa kapalı, değişimlere ve yenilikçiliğe açıktır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.