Hristiyanlara Göre İki Dinin Karşılaşması ve İlk Etkileşimler

İslam ve Hristiyanlık

Zafer Duygu
7. yüzyıldaki İslâm Fetihleri, pek çok dinden insanı İslâm Devleti’nin vatandaşı haline getirdi. İslâm Devleti aynı zamanda dönemin hemen hemen tüm Doğu Hristiyan cemaatlerini de kontrolü altına almıştı: Miafizitler, Nestûrîler, Melkitler, Mârûnîler… Peki ama bu Hristiyanlar kimlerdi? Hristiyanlarla ve öteki din mensuplarıyla karşılaşıp onlar üzerinde egemenlik kuran Müslümanlar kimlerdi? Hristiyan kaynaklarında “çöldeki kum taneleri”ne benzetilen Arap askerleri gerçekten acımasız işgal orduları mıydı? Yoksa onlar mezhepsel haksızlığa uğrayan Hristiyan cemaatler için umut ve özgürlük anlamına mı gelmişlerdi? İslâm dini, peygamberi, Müslümanların kurdukları yönetim ve Müslümanlarla Hristiyanlar arasında başlayan etkileşimler çağdaş Hristiyan yazarlar tarafından nasıl betimlenmişti? İki dinin müsamaha sınırlarına, dinlerin siyaset mefhumuyla doğrudan ilişkisine, dönemin Hristiyan metinlerine ve Hristiyan yazarların İslâm algısına ışık tutan Zafer Duygu, İslâm ve Hristiyanlık alanında dikkate şayan bir eser sunuyor. İslâm ve Hristiyanlık, iki dinin karşılaştığı dönemi ve hemen sonrasını Hristiyan kaynaklarının penceresinden inceleyen, karşılıklı reaksiyonları analiz eden, sürece ilişkin birçok olguyu aydınlatan, bazı açılardan yeni paradigmalar gündeme getiren, İslâm-Hristiyanlık etkileşiminin peşinden giden zengin bir kitap. Dinler tarihine ilgi duyan bütün okurlar için nitelikli ve objektif bir çalışma.
512 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

512 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İslam ve Hristiyanlık
Kitaba başlamadan önce konunun siyasi ve askeri gönden incelendiğini düşünmüştüm ama okumaya başlayınca daha farklı boyutların ele alındığını gördüm. Kitap dört bölümden oluşuyor. İlk bölümde Hristiyanlık'ın fikirsel olarak nasıl parçalandığı, hangi kiliselerin ne şekilde ve nasıl düşünsel yapıyla oluştuğu ele alınmış. İkinci bölümde İslam fetihleri Doğu Hristiyanların gözüyle anlatılmış. Üçüncü bölümde yine Doğu Hristiların gözüyle İslam yönetimi ele alınmış. Dördüncü bölümde Hristiyanlık'tan İslam'a geçişlerin nedenleri, alınmaya çalışılan önlemler gene Hristiyanlar'ın gözüyle anlatılmış. Her bölümünde dönemin yerli kaynaklarından bolca alıntılar yapılmış. Olabildiğince tarafsız bir gözle konular incelenmiş. Çağdaş kaynaklara bolca atıf yapılması kitabı benim gözümde güvenilir ve cazip kıldı. Beklediğimden daha iyi bir kitaptı, okumaktan çok zevk alırken çokça da bilgilendim. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.
İslam ve Hristiyanlık
İslam ve HristiyanlıkZafer Duygu · Timaş Yayınları · 202149 okunma
512 syf.
10/10 puan verdi
Zafer Hocanın yazdığı bu değerli kitabı, ilgilisine mutlaka tavsiye ederim. Doğuşundan itibaren Hristiyanlığı ve İslamı karşılaştıran ve bunu yaparken bir çok kaynağa atıf yapan dolu dolu bir çalışma. Hristiyanlık ile ilgili bildiğim çoğu şeyin yanlış olduğunu öğrendim. Zafer hocanın İsa Pavlus inciller kitabını da şu an okuyorum ve çok değerli buluyorum. Kıymeti bilinmeli.
İslam ve Hristiyanlık
İslam ve HristiyanlıkZafer Duygu · Timaş Yayınları · 202149 okunma

Yazar Hakkında

Zafer Duygu
Zafer DuyguYazar · 7 kitap
Evlidir ve bir çocuk babasıdır. 2007 yılında Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde lisans eğitimini tamamlamıştır. 2010 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Master; 2016 yılında da Doktora dereceleri almıştır. 2018 yazında Amerika Birleşik Devletleri’nin North Carolina eyaletine gitmiştir. Burada, Duke Üniversitesi’nin Religious Studies Bölümü’nde Misafir Öğretim Üyesi olarak “İnciller” konulu çalışmalar yapmıştır. Aynı süreçte “Felsefe ve Din Bilimleri” alanında Doçent olmuştur (2018). Hâlen Mardin Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Genel olarak dinler tarihiyle ilgilenmekte; özellikle tarihsel İsa meselesini, İsa Dönemini, İncilleri, havarileri, Paulus’u, Kilise’nin Roma yönetimiyle ilişkilerini, Hıristiyanlığın erken sürecine ilişkin tarihsel olguları ve Geç Antikçağ dönemini çalışmaktadır. Ulusal ve uluslar arası hakemli dergilerde yayımlanmış birçok makalenin yazarıdır. Bugüne kadar yayımlanmış kitapları ise şunlardır: 1. İnciller Güvenilir Metinler midir? Metodolojik ve Karşılaştırmalı Analizler, İstanbul: Düşün Yayınları, 2020, (376 sayfa). 2. Süryanilerde Tarih Yazıcılığı, Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları, 2020 (160 sayfa). 3. İsa, Pavlus, İnciller: Hıristiyanlık Neden ve Nasıl Ortaya Çıktı?, İstanbul: Düşün Yayınları, 2018 (2. Baskı, İstanbul: Düşün Yayınları, 2019) (735 sayfa). 4. Nikomedeia ve Hıristiyanlık: İlk Beş Yüzyıl, İstanbul: Düşün Yayınları, 2018 (150 sayfa). 5. Kristolojiye Giriş: Miafizit, Diyofizit ve Khalkedoncu Anlayışlar, (ed., haz., terc., Kutlu Akalın’la birlikte), İstanbul: Divan Yayınları, 2018 (159 sayfa). 6. Süryani Literatürü, (ed., haz., terc., Kutlu Akalın’la birlikte), Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi Yayınları, 2018 (215 sayfa). 7. Hıristiyanlık ve İmparatorluk: Geç Antikçağ’da Kilise-Devlet İlişkileri ve Kristoloji Paradigmaları, İstanbul: Divan Yayınları 2017, (504 sayfa). 8. Süryani Tarih Yazıcılığında Geç Antikçağ: Hıristiyanlık, İslam, Siyasi Tarih, İstanbul: Divan Yayınları, 2016 (590 sayfa).
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.