İslam ve Siyaset

Ümit Aktaş
0/10
0 Kişi
4
Okunma
Beğeni
741
Görüntülenme
İbrahimî modelde mülk, yani egemenlik Allah'ındır ve kullanımı onun adına kamuya aittir. İktidar ise toprağın değil, halk(sürü/toplum)'ın üzerinde kuruludur ve halkın sorumluğunu taşır. Greko-Latin modelde mülkün korunması birincil amaç iken, İbrahimî modelde birincil amaç toplumun selametidir ve adaletin tahakkukudur. Greko-Latin modelde esas olan egemenlik ve egemenliğin korunması iken, İbrahimî modelde esas olan toplumsal sorumluluktur ve bu her ferdin selametini de kapsayan, maddi olduğu kadar manevi bir sorumluluktur. Greko-Latin modelde toplumu oluşturan kurucu söz ya da ilke mitolojik iken, İbrahimî modelde bu, Hakikatin seslenişi(vahiy)'dir. Mitoloji geleneksel bir yolla ataların yurdunda ikamete ve egemenliğe çağırırken, hakikatin seslenişi vahyin diliyle açığa çıkan ama sınırlamayan (şimdiye ve buraya aitleştirilemeyen ) bir seferberlik çağrısıdır. Kısacası Greko-Latin modelde egemenlik devlete aitken ve buradaki siyaset devlet merkezli iken, Kudüs-Mekke modelinde egemenlik topluma aittir, yani toplum merkezlidir. Bu çalışma, elbette ki bir başlangıç değil. Sadece sürdürülmekte olan bir sürece ve yürüyüşe dair çıkarımlar. Söylemlerin bir eyleme dönüşmesi için seslerin çoğalması ve çoksesli bir dilin oluşmasına ihtiyacımız var. Yollar kadar patikalara, koşular kadar yürüyüşlere, diller kadar düşüncelere. Ama her şeyden önce bir insan olduğumuzu, insan olmanın temel koşulunun ise vahşetten medeniliğe doğru bir gidişat içerisinde olmaklığımız olduğunu hiç unutmaksızın ve hiç umudumuzu kaybetmeden, sadece sözün gücüne inanarak, onu ise şiddete dönüştürmeksizin, sabırla ve selametle...
256 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

256 syf.
·
Puan vermedi
İslam ve Siyaset
Ortadoğu'da çalkantılı ve ikiyüzlü bir siyasetin İslam üzerinden sürdürülmeye çalışılması güncel bir durum olmayıp tarihsel zehirleyici kırıntıların mirası. Doğası gereği aslında her din politik istismara açık olagelmiştir ama Ortadoğu'da İslam uzerinden siyasal çıkar yapma güdüsü başka bir medeniyette görülmesi nadir olaylardan olsa gerek. Ümit Aktaş İslamî camia arasında entelektüel birikimi ve adîl duruşu ile önemli bir isim ama tanınmamakta. Neden tanısınlar ki bu ülkede şova malzeme olup hamaset edebiyatı yapmadığın müddetçe kimliğinin tanınması ciddi bir merak oluşturmamakta. Neyse ki münzevî olmak daha ahlaklı bir duruş bu coğrafyada :) Kitap ciddi felsefî bir giriş ile devlet ve siyaset kavramı üzerinde durmaktadır. Gerçekten bu kısa girişten dâhi anladım ki bu konuda baya okumalar yapmam gerek. Yararlandığı kaynaklar güzel. Sonra ise özelde Kuran'ın siyasal bir davası var mı yada ahlakî bir istenç midir arzusu? İslam tarihi üzeriden ciddi ve önemli eleştiriler getiriyor. Medine modeli üzerinden de ulus-devlet kıskacından çıkamayan ümmete de nice dersler var. Şiddetin de din olgusu üzerinden kendisine meşruiyet sahası açtığı bu topraklarda Yaratıcı'nın aslında bizden isteği nedir gerçekten de Allah, isminin yüceltilmesini kan ile yazarak mı uluhiyet ve Kadir-i Mutlak tahtını sağlama almak istiyor. Yoksa yoksa... İslam ve siyaset konusuna merakı olup hamaset dışı birşeyler öğrenmek isteyenler için güzel bir kaynak. Yazarın felsefi dili donanımlı ama karışık biraz. Anlatmak istediğini daha anlaşılır ifade etse ama yazarın genel olarak tarzı bu sanki. Tavsiye ederim güzel kitap..
İslam ve Siyaset
İslam ve SiyasetÜmit Aktaş · Mana Yayınları · 20194 okunma

Yazar Hakkında

Ümit Aktaş
Ümit AktaşYazar · 28 kitap
Orta öğrenimini Erzincan'da parasız yatılı olarak tamamladı. İstanbul DMMA Kadıköy Elektrik Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi (1978). Elektrik mühendisi olarak Elazığ ve İstanbul'daki resmî kurumlarda çalıştı. Araştırma ve incelemelerini titizlikle sürdürdü. Bunları Yeni Devir gazetesi ile Aylık Dergi, Girişim, Bu Meydan, Yeni Zemin, Kitap, Nehir, Bilgi ve Hikmet, Değişim, Birikim ve Ülke gibi dergilerde yayımladı. Şiirlerini Aylık Dergi, Harman, Düşçınarı, Kaknüs, Dergâh gibi dergilerde yayımladı. Eserleri Şiir: Cennetten Düşüş (1998) Araştırma İnceleme: Toplumsal Hareketlerde Yöntem (1989), Tarihin Devrimci Yüzü ve İslamî Devrim (1996), Düşünsel Yöntemler ve Toplumsal Hareketler (1996), İslâmi Hareketin Vasıfları (1996), Okuma Serüveni, Akıl Aşk ve İslâm (1996), İslâmî Hareket ve Yöntem (1996)
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.