İslam ve Tarih

İhsan Süreyya Sırma
Adem (a.s.)'le başlayıp, Kıyamet'e kadar devam edecek olan tarih, sadece okullarda okutulan geçmiş hadiseler kronolojisi değildir. Bilakis tarih, insanoğlunun yaşamıyla çok yakından ilgili, hatta onun içindedir de. Tarihlerini bilmeyen insanlar, başkalarının bağımlıları, başkalarının uyduları olmaya mahkumdur. Çünkü kendilerine öğretilenden başka bir hakikati göremez gözleri. Buna müsaade dahi edilmez. Dolayısıyla insan, sadece tarihi bilerek hürriyeti tanır, bağımsızlığa aşık olur ve onun için mücadele verir.
Kitabın Konusu:
176 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

İslam ve Tarih
176 syf.
·
Puan vermedi
Müslümanların tarihlerini DOĞRU şekilde bilmesinin öneminden bahsediyor. Kendi tarihimizi bilelim ki başkalarınınkini anlayabilelim ve dolayısıyla gerekli önlemleri alalım, geçmişteki hatalara düşmeyelim. Kuran’ı Kerim’de de geçmiş ümmetlerden çokça bahsedilir bu bize yol göstermeli, yolumuza ışık olmalı... “Tarih yazmak, tarih için değil; insanların yararı için olmalıdır.” diyor Kitap; tarihçiye, tarih okuyana notlar, ikazlar, tembihler, almamız gereken önlemler, yapmamız gerekenler, neyi neden ve nasıl yapmamız, okumamız gerektiğine dair yolumuzu aydınlatan bir fener olabilecek mahiyette. Genel konulardan kısa kısa bahsetmiş. Bilgi tazelemek, ateşlenmek için keyifle okunur..
İslam ve Tarih
İslam ve Tarihİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2009112 okunma
176 syf.
10/10 puan verdi
Kitap sayfa sayısının azlığına rağmen içerik açısından sahip olduğu yoğunluktan dolayı ansiklopedi tadında dolu dolu bir eser. Yazarın okuduğum ilk kitabı Tarih Şuuru'nun, bu kitapta insanlığın hikayesinin başladığı zamandan günümüze ve kainatın yok oluşuna kadarki süreçteki öneminin anlaşılması yer alıyor. Tarih kavramı geçmişle alakalı olsa da, yaşadığımız zamanı oluşturması ve geleceğimize şekil vermesi açısından büyük bir öneme sahip. Yazar tarih şuurunun oluşmasının insan yaşamında nefes almak kadar hayati öneme sahip olduğunu anlamamızı sağlıyor. Bilinçlenmeyi, yanlışı düzeltmeyi, hakikate giden yola yönlendirmeyi amaçlayan bu tür yazarlara saygım çok büyük. Minnet duygusu taşıyorum. Allah sayılarını arttırsın..
İslam ve Tarih
İslam ve Tarihİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2009112 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
İhsan hoca, bir Müslüman'ın tarihe nasıl bakması gerektiğini anlatıyor kitapta genel itibariyle.Tarihin tanımı yapılarak başlanıyor kitaba daha sonra tarih okurken/yazarken seçilecek yöntemleri belirleyip Müslümanlara göre olan yöntemi açıklıyor.( Ki bu da Kur'an ve Sünnet yoludur) Söyleşi tarzında genel hatlarıyla tarihle alakalı bilgilerin olduğu hoş bir kitap diyebilirim. Tarihin nasıl okunması gerektiğine dair Müslümanlara bir fikir verebilir. İyi okumalar.
İslam ve Tarih
İslam ve Tarihİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2009112 okunma
Tarih bilinci
176 syf.
·
Puan vermedi
Bu küçük risaleyi İhsan Süreyya Sırma, Müslümanlara tarih bilincini aktarmak için yazmıştır. İdeal Müslüman'ın tarihten nasıl istifade etmesi gerektiğini, nasıl yaklaşması ve değerlendirmesi
İslam ve Tarih
İslam ve Tarihİhsan Süreyya Sırma · Beyan Yayınları · 2009112 okunma

Yazar Hakkında

İhsan Süreyya Sırma
İhsan Süreyya SırmaYazar · 54 kitap
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA, 10 Temmuz 1944 yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Pervari’de yaptıktan sonra; Orta ve lise öğrenimini Siirt’te tamamladı. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite öğrenimi sırasında, bir müddet Batman’da, Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memur olarak çalıştı. Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. 1967 baharında, devlet doktora burs sınavını kazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa’ya gitti. Aslında o, İngilizce’den sınavı kazanıp İngiltere’de doktora yapması gerekirken, yetkililer, bilinmez bir sebepten dolayı onu Fransa’ya gönderdiler. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimine harcadı. Paris’te, College de France’da Prof. Dr. Jacques Berque’le başladığı doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapça öğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus’ta bulundu; ve Zeytuna Üniversitesi’nde, Arapça’nın yanı sıra, Büyük sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine devam etti. 1973 mayısında, “İslâmî İlimler” dalında doktor olarak Türkiye’ye döndü. 1973-74 ders yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihi hocalığı yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesine geçti; ve 1995 yılına kadar bu Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim üyeliği yaptı; ve aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi. 1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu. İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı. Ulusal, ve uluslar arası bir çok konferansa katılarak tebliğler sundu; Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete; ve İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7’de dört seneyi aşkın bir süreyle “Seyahatnâme” adı altında tarih programları yaptı. Kendi alanındaki araştırmalarını takip edip sürdürecek derecede Fransızca, İngilizce, Arapça, ve Farsça bilmektedir. İhsan Süreyya Sırma evli olup, üç çocuk babasıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.