İslam'ın İkinci Mesajı

Mahmut Muhammet Taha
7.5/10
4 Kişi
19
Okunma
10
Beğeni
1.642
Görüntülenme
Hayatı, İslam ve sosyalizm kelimeleriyle özetlenebilen Mahmut Taha, hem bir entelektüel hem de barışsever bir dava adamı olarak idamından yaklaşık yirmi beş yıl sonra bir yalnızlığa terk edilmiş gibidir. İslam'ın sadece resmileşmiş ana akımını muhatap alıp, bunun dışındaki yaklaşımları yok sayan gayri entelektüel yaklaşım, ne kadar derin olursa olsun bu tür farklılıkları görmezden gelir ve bu yolla kendi hakikatinin bir yü-zünden de kaçmış olur, bilmeden. Mahmut Taha'nın öne sürdüğü tezler, içinden geldiği dünya açısından sarsıcıdır; an-cak onu güçlü kılan şey politik ve toplumsal önermelerinin yanı sıra, bunları geliştirirken ortaya koyduğu yöntemdir. Gerçek bir ütopyacıdır o ama geçmişi hor gören bir fütürist değildir; bu yüzden, en yeni sözün bile aslında eskiden söylenmiş olduğunun farkındadır. Muradı, o kadim sözlerin üzerindeki tozları silkelemek ve ütopyayı, geçmişin "altın çağı" içinden çekip bugünün ışığına çıkarmaktır. Hakikatin meşalesini taşıyan her fikir süvarisinin yolu ister istemez yoksulların ve ezi-lenlerin arasından geçer. Herkesin eşit yaşadığı ve "birliğe" erdiği bir şafağın izlerini arar. Bunun için bir düzen tarif ederken, İslam'ın özündeki eşitliğin karşılığı olarak sosyalizme gelinmesi bir tesadüf veya keyfi bir tercih değildir. İslam'ın kendine özgü bir ekonomik sistemi yoktur, sadece birtakım ekonomik kuralları vardır: Zekât, fitre, sadaka... Bu kurallar, köleci sistemde, feodal sistemde ve kapitalist sistemde çok az farklılıklar göstererek devam etmiştir. Bu sistemlerin özüne dair her tartışma ise ortodoks gelenekler arasında hoşnutsuzlukla karşılanmış, buna teşebbüs edenler meşruiyet alanının dışına itilmiştir. Mesela en büyük ekonomik yasak olan "faiz" bile şer'i muameleden geçirilerek bugün "kâr payı" haline getirilmiştir. Mahmut Taha'nın İslam anlayışında, ekonomik kurallara değil, düzenin özüne, sistemin kalbine dair bir tartışma yer alır. Bu yüzden kapitalizmi kesin biçimde aşan bir hülyaya sarılır ve Seyyid Kutub gibi âlimlere sirayet eden Keynesçi kapitalizm anlayışına yüz vermeden, mutlak eşitliği vaaz eder. Onun dilinde toplumsal eşitlik ve bireysel özgürlüğün insanlığın nihai hedefi olması, üzerinde yer aldığı toprakta yarılmalara yol açarken, dinin geleneksel sınıf tercihini kökten değiştirir. Ona göre demokrasi, sosyalizmle birlikte, uygarlığın iki kanadından biridir. Toplum tek kanatla uçamaz. "Diktatörlüğün aksine demokrasi yanlış yapma hakkına dayanır" diyebilecek kadar özgüvenle konuşur.
Yazar:
Mahmut Muhammet Taha
Mahmut Muhammet Taha
Çevirmen:
Haydar Aslan
Haydar Aslan
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 59 dk.Sayfa Sayısı: 176Basım Tarihi: Ekim 2011İlk Yayın Tarihi: Şubat 2008Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: Second Message of Islam
ISBN: 9789755396231Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
176 syf.
·
Puan vermedi
Bir Sosyalist Teoloji: İslam'ı Yeniden Düşünmek
Düşünceleri için dinin tek sahibi olduğunu varsayan katı mollalarca asılan bir adam Mahmud Muhammed Taha. Islam'ın ikinci mesajı Kur 'an metnini ve Islam dinini yeniden düşünmek için bir manifesto. Medine uygulamalarının tarihsel olduğunu ve bu dönemde inen ayetlerin o dönemin tarihi yapısıyla sınırlı olduğunu savunan Taha aslolanın Mekke dönemi ve bu dönemde inen ayetler olduğunu asıl mesajın burada olduğunu ayrıntısıyla açıklıyor. Örneğin Taha'ya göre zekâtın 40/1 olması sadece tarihsel bir kalıptır. Aslolan ihtiyaçtan fazlasını paylaşmak, bölüşmek yani infaktır. İslam'ı yeniden düşünmek isteyenler için.
İslam'ın İkinci Mesajı
İslam'ın İkinci MesajıMahmut Muhammet Taha · Ayrıntı Yayınları · 201119 okunma
Reklam
176 syf.
·
Puan vermedi
İslam'ın ikinci mesajı adlı eser, Mekke ve Medine dönemine günümüze kadar anlatıla gelenlerden farklı bir bakıştır. Günümüze kadar anlatıla gelen durum şu: Mekke 1. dönem ve Medine 2. dönemdir. Dolayısıyla Medine dönemindeki uygulamalar esastır. Yazar bu durumu tersine çeviriyor. Mekke döneminin asıl mesaj (yani en son mesaj, 2. mesaj) olduğunu, Medine dönemindeki uygulamaların ise o dönemin şartlarına göre ortaya çıkan problemlere bir cevap, çözüm niteliğinde olduğunu ifade ediyor. Bunu kitabında şu ifade ile belirtiyor; "...nihai mesajla (Mekke) konjektörel emirleri (Medine) birbirinden ayırmak şarttır." Muhammed Taha siyasette de aktif bulunmuş ve döneminin yöneticileri tarafından kafir suçlamasıyla -her ne kadar daha sonra iade itibar olunsa da- asılmış bir kişidir. Olaylara bakışındaki farklılığı görmek için kitabından birkaç alıntıyı verebiliriz: "O başkaları ile barışmadan önce kendi içindeki birliği sağlayarak iç huzurunu yakalamalıdır. Kişi yalnızca dilediği gibi düşünürse, düşündüğü gibi konuşursa ve konuştuğu gibi davranırsa içindeki birliği sağlayabilir. Kusurlardan, hastalıktan ve ölümden arınmış nihai hayat kuşkusuz ölümün zıttıdır. Demokrasi yalnızca bir yönetim biçimi değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. İslam'ın temel ilkesi erkeklerle kadınların toplum içinde bir arada olmalarıdır. İnsanlar ne kadar kaba ve duyarsız olursa yasaları da o kadar sert olur buna paralel olarak özgürlükleri de aynı oranda kırpılır." Olaylara farklı yerlerden bakmak isteyenlerin okuyacağı bir kitap.
İslam'ın İkinci Mesajı
İslam'ın İkinci MesajıMahmut Muhammet Taha · Ayrıntı Yayınları · 201119 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Şer'i ilimlerde tahsil sürecine başlamadan yahut ilerletmeden İslam hakkında fikir sahibi olmanın insanı ne denli yanlış yönlere savurduğuna delalet eden bir kitap. Bitirebilmek için kendimi çokça zorladım, kitapta adı geçen şahsiyetin fikirlerine katılmıyorum. Zaten katılabilmek için tarihselci olmak gerekir.
İslam'ın İkinci Mesajı
İslam'ın İkinci MesajıMahmut Muhammet Taha · Ayrıntı Yayınları · 201119 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.