Unutturulan Türkçü, İslamcı, Modernist

İsmail Gaspıralı

Nadir Devlet
Gaspıralı’nın fikir ve faaliyetleri hiç şüphesiz Kırım başta olmak üzere Rusya Türkleri arasında etkili olmuş, Tercüman gazetesinin yalnız Rusya içinde değil, başta Türklerin yaşadığı Osmanlı Devleti olmak üzere diğer ülkelerde de yayılması onun görüşlerinin genelde bütün Türk aydınları tarafından tanınmasına sebep olmuştur. Çoğu didaktik anlamda bir hayli hikâye, roman, fikir yazıları ve kitapları kaleme alan Gaspıralı, “Usul-ü Cedit” faaliyetleriyle de Rusya Müslümanlarının eğitim kurumlarının modernleştirilmesine çabalamıştır. Kadın haklarına verdiği önemi yazdığı hikâyelerde de göstermiş ve Âlem-i Nisvan (Kadınlar Dünyası) adıyla bir kadın dergisi çıkarmıştır. Rusya’daki Türklerin politik hayatı ile de yakından ilgilenen Gaspıralı, Rusya Türklerinin I. II. ve III. Toplantılarının (1905-1906) çalışmalarına katılmış ve Müslümanların siyasi organı olan “Müslüman İttifakı” adlı partinin kurulmasına katkıda bulunmuştur. Bu kitapta, “dilde, fikirde, işte birlik” ilkesi ile Türk Dünyasını kucaklayan fikir adamı İsmail Gaspıralı bütün yönleriyle okuyucuya tanıtılmaya çalışılmıştır.
224 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

224 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Gaspiralinin hayatı ve fikirleri üzerine yazilmis olan kitap, kurdugu Tercüman gazetesindeki yazılarıyla zenginleştirilmiş. özellikle usulü cedid yani eğitim üzerine olan fikirlerinin geniş olarak açıklanmasını içermekte. Rusya Turklerinin yaşadığı zorluklar ve buna yönelik olarak da Dilde, fikirde, işte birlik sloganını ortaya koyan Gaspiralinin, gerçekleştirmek isteyip gerçekleştiremediklerini de bizlere anlatıyor. Kitabın bazı bölümleri ağır olsa da Kirim Tatarlarindan olan Gaspiraliyi tanımak isteyenlerin başucu kitabı olarak değerlendirilebilir.
İsmail Gaspıralı
İsmail GaspıralıNadir Devlet · Başlık Yayın Grubu · 201123 okunma

Yazar Hakkında

Nadir Devlet
Nadir DevletYazar · 9 kitap
Prof. Dr. Nadir Devlet Türk Dünyası tarihi ve uluslararası ilişkileri uzmanıdır. 20 ve 21. yüzyılda Rusya, Kafkasya ve Orta Asya’daki Türk halklarının geçmişi, bugünü, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik yapıları üzerinde yoğunlaşmıştır. Sırasıyla Marmara (1984-2001), Columbia (1989/1990), Wisconsin-Madison (1996/1997), Yeditepe (2011-2007), İstanbul Ticaret (2008-2015) Üniversitelerinde idari ve akademik görevlerde bulundu. Halen İstanbul Aydın Üniversitesinde İİBF Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde çalışmaktadır. Kitaplarının sayısı otuza ulaşmıştır (Türkçe, Tatarca, İngilizce ve Rusça). Son eseri “Rusya Mültecileri: Uzak Diasporaya Savrulan Tatarlar” üniversite yayını olarak 2017’de yayımlanmıştır. Sayıları iki yüz civarında makaleleri başta Türkçe, kalanları İngilizce, Tatarca ve Rusça olarak yayınlanmıştır. 1991 yılında UNESCO’nun Orta Asya’ya düzenlediği İpek Yolu: Projesine katılmıştır. Rusya Federasyonu Tataristan Bilimler Akademisi Yabancı üyesidir. Özgeçmiş : aydin.edu.tr/tr-tr/akademik/... biyografi.net/kisiayrinti.asp... groups.google.com/forum/#!topic/milli-maksat/BHuhoJ4WdGQ devletkildi.net/index.php/Ana_s... eksisozluk.com/nadir-devlet--3...
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.