İsrail-Filistin Meselesi

Vladimir Grigorieff
Cehaletle mücadele ederken tek silahımız bilgidir. Ne yazık ki bilgi de hep bir köşeye kaldırılmıştır ve çok göreceli yorumlanır.
Fakat yine de, bir an gelir ki, savaşa girersiniz. Paradoks şudur; herkes kendini savunduğunu söyler, ilk saldıran o olsa bile...
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Kitap tarihi verilerle ve en önemli noktalara değinerek çizgi roman şeklinde olayı aktarmış. Konu ile alakalı hiçbir fikri olmayanlar için güzel bir başlangıç kitabı. Öğrencilerimize çocuklarımıza tavsiye edebileceğimiz güzel bir eser.
İsrail-Filistin Meselesi
İsrail-Filistin MeselesiVladimir Grigorieff · Karakarga Yayınları · 201841 okunma
İsrail, 1979’da Enver Sedat ile yapılan Camp David Anlaşmasıyla Mısır’ı tehdit olmaktan çıkarmış ve Hüsnü Mübarek ile Mısır’ı kendi açısından bir sorun olmaması için pasif hale getirmişti. Camp David düzeni olarak isimlendirilen bu süreç neticesinde ilk defa bir Arap devleti İsrail’le anlaşma imzalamaktaydı. İsrail ise özellikle Sina ve Gazze şeridini rahatça kontrol edecek mekanizmayı kurmuştur.
Devlet Kurmak sadece siyasi olarak açık imza atmakla olmuyor, ahlaki sonuçlar doğuruyor. Amiyane tabirle , omlet yapmak için yumurta kırmak gerekiyor.
Paradoks şudur ; herkes kendisini savunduğunu söyler , ilk saldıran o olsa bile…
Reklam
Tarihi anlatan bir kitabın hedefi tam da bu olmalı.
Basit ve olabildiğince tarafsız bir şekilde bilgi verebilirsek , bu sayede okuyucunun ; politik , dini ve kimliksel tutkuları bir kenara bırakarak konu hakkında akıl yürütme şansının olacağı umudunu taşıyoruz.
Sayfa 7 - KarakargaKitabı okuyor
·
Puan vermedi
Neden Başladı ? Nasıl Başladı ? Nasıl Devam Ediyor ?
Çizgilerin arasında , satırların arasında gizlenmiş bütün gerçekleri görebilecek her okura tavsiye ederim. Okumak , görmek , anlamak zorundayız çünkü.
İsrail-Filistin Meselesi
İsrail-Filistin MeselesiVladimir Grigorieff · Karakarga Yayınları · 201841 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Çizgi Roman kategorisinde yer alan eser epeyce bilgi dolu. İsrail-Filistin meselesini tarafsız ve açık bir şekilde basitçe anlatmış. Siyaset/politika Tarih gibi konulardan hoşlanmıyorsanız ilginizi çekmeyebilir ancak buna rağmen hiç sevmeyip bilmeyenler bile kolayca bu konuya hakim olmak istiyorsa muhakkak okumalı. Tam tersine Siyaset/politika Tarih konularını sevenlerse görseller ve çizgi roman şeklinde bu olaya tekrar bir göz atıp farklı yaklaşım ve bilgiler edinebilir. İyi okumalar dilerim.
İsrail-Filistin Meselesi
İsrail-Filistin MeselesiVladimir Grigorieff · Karakarga Yayınları · 201841 okunma
İSRAİL KAYASI
İncil'in birçok bölümünde Tanrı, İsrail Kayası olarak betimlenir. Bu ifade, Musa'nın On Emir'i aldığı Sina Dağı'na bir göndermedir. Ayrıca, Tanrı'nın vaatlerinde ve yarglarında bir kaya gibi sert olduğu iması da vardır. Bu ifade, Ben Gourion'un teolojik Tanrı figürü yerine, daha laik ve ulusalcı bir metafor kullanmasına imkan vermiştir.
Reklam
Hamas
Arapça 'gayret' anlamına gelen kelime. 'İslami Direniş Hareketi' ifadesinin Arapça karşılığının ilk harflerinden oluşmuştur. Hem siyasi hem askeri kanadı bulunan örgüt, daha ziyade Gazze Şeridi'nde etkindir.
İNTİIFADA
Arapça 'ayaklanma' anlamına gelen kelime. Halkın iktidara veya kendilerine göre usülsüzlük yapan yabancı bir rejime karşı ayaklanması anlamını taşır.
Unutma ki, Yahudilerin Müslüman topraklarındaki durumu, Hristiyanlarla birlikte yaşadıkları hallerinden daha iyiydi.
Nakba
Arapça felaket' anlamına gelen kelime. 1947-1948 yıllarında, BM'nin Yahudi devleti için ortaya attığı paylaşım planı neticesinde, Filistinlilerin yaklaşık yüzde 80'inin öngörülen topraklardan dışarı sürülmesi olayı. Asıl sorun ise, uluslararası hukuka karşı şekilde İsrail'in bunları reddetmesi ve sadece geri dönme haklarını saklı tutmasıdır.
Yahudilerin devlet kurma arzusu, manevi boyutu olmayan politik bir projedir.
Resim