İstihbarat Teorisi

Ümit Özdağ
İstihbarat” sözcüğü, etimolojik açıdan Arapça “istihbar”, “haber” ve “bilgi alma” kelimesinin çoğuludur.
Sayfa 17
Zaten Batıya Bir Göç Gerçekleşecekti Tespiti
Esasen terör hiç olmasaydı da 1980 ve 90'lı yıllarda Batı Anadolu'ya büyük bir göç gerçekleşecekti. Bunu Türkiye'nin o yıllarda gerçekleşen ekonomik kalkınmasının ortaya çıkardığı iş gücü açığı gerektirmekteydi. Üstelik teröre kaynak aktarılmadığı bir ortamda ekonomik kalkınma daha büyük olacağından iş gücü talebi de daha fazla olacaktı.
Sayfa 235Kitabı okudu
Reklam
Konvansiyonel Olmayan Savaşta Her Operasyon Örtülü Bir Nitelik Taşır
Konvansiyonel olmayan savaş kavramının nerede bittiği, örtülü operasyon kavramının nerede başladığını belirlemek hiç de kolay değildir. Çünkü, konvansiyonel olmayan savaştaki hemen hemen bütün operasyonlar örtülü bir nitelik taşırlar.
Sayfa 243Kitabı okudu
Küçük Örgütlerin de Psikolojik Savaş Yeteneği Vardır
Psikolojik harekatın sadece daha güçlü propaganda araçlarına, kaynaklara sahip olan devletler tarafından gerçekleştirilebileceği düşünülmemelidir. Aksine terörizm, gerilla savaşı, barış operasyonu, istikrar operasyonu gibi farklı türleri olan düşük yoğunluklu çatışma da zayıf tarafı oluşturan gerilla, terör veya direniş örgütleri de psikolojik savaş ve harekatı büyük bir etkinlikle uygularlar. Hatta, bu örgütler düşük yoğunluklu çatışmanın siyasi doğasını çatıştıkları devletten daha iyi anladıkları için askeri boyuttan çok psikolojik harekat boyutuna önem verirler.
Sayfa 224Kitabı okudu
PKK'nın Psikolojik Savaş Yöntemlerinden Biri
j. Gerçekleştirilen eylemlerden bazıları henüz kurulmamış birlikler ve komutanlıklar adına üstlenilmelidir.
Sayfa 226Kitabı okudu
Komplo Teorilerine Nasıl Yaklaşılmalı
Örtülü operasyonların bu niteliklerini gizlemek, gerçekleştirdikleri, ülke aydın ve halkının dikkatinden kaçmak için kullandıkları temel bir yöntem, "komplo teorisi" tezini yerleştirip, özellikle aydınların zihnine perde çekmektir. Aydınlar, sosyal yaşamın dış müdahaleler ile şekillendirilemeyeceği gibi bir ön kabul ile hareket ederek, modern politikanın bir parçası olan komplolara, daha baştan rasyonel değil, psikolojik bir tavır ile karşı çıkmakta; yapılan izahları ne kadar mantıklı olur ise olsun "komplo teorilerinin ilk özelliği mantıklı olmalarıdır" diyerek reddetmekte ve böylece içinde yaşadıkları komployu algılayamamaktadırlar. Ancak, hayatı sadece komplolardan ibaret gören, her olayı bir örtülü operasyon, yabancı müdahale olarak izah eden yaklaşım da en az birincisi kadar, hatta belki de daha fazla zararlıdır.
Sayfa 243Kitabı okudu
Reklam
Kasten Batırılan Türk İşadamı
Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir'in KKTC'de Cumhurbaşkanı Denktaş'ı desteklemek ve KKTC'nin üzerindeki ekonomik ambargoları kaldırmak amacı ile yaptığı ticari girişimler üzerine, Asil Nadir'in sahip olduğu firmaların uluslararası haber ajanslarında yapılan manüpulasyonlarla birkaç gün içinde iflasa sürüklenmesi de bir ekonomik örtülü operasyondur.
Sayfa 249Kitabı okudu
Propaganda Hedef Toplumun Kültürel Yapısına Uygun Olmalıdır
Hedef toplumun içinde bulunduğu koşullar, yakın geçmişi, gelenek ve görenekleri ve kültür düzeyi, eğilimleri, en ince ayrıntılarına kadar bilinmelidir. Ayrıca propaganda dolaylı veya dolaysız olarak hedef toplumun değer verdiği temel inanç ve geleneklere saldırmaktan kaçınmalıdır. Aksi bir çizgi izlendiği takdirde hedef toplum daha ilk aşamada yapılan propagandaya kendisini kapatacak, refleks geliştirecek ve propaganda etkisiz olacaktır.
Sayfa 270Kitabı okudu
Suriye'nin Başarılı Türkiye Politikası
Suriye Ordusu ve İstihbaratı tek kurşun atmadan Türk Ordusu'nu Yunanistan'ın üç katı büyüklüğünde bir alanda Sivas'tan Hakkari'ye düşük yoğunluklu çatışmanın içine sokmuştur.
Sayfa 257Kitabı okudu
Psikolojik Savaş Asla Durmaz
Konvansiyonel savaşlar durur ancak konvansiyonel savaş sırasında sürdürülen psikolojik savaş hiç kesilmeden barış ortamında da devam eder. Bu anlamda psikolojik savaş kesintisiz savaştır. Barışı ve Mütarekesi yoktur. Lenin, "Barış savaşın başka yöntemlerle devamıdır" derken, Mao Tse Tung, "politikayı kansız savaş, savaşı kanlı politika" olarak tanımlarken psikolojik savaşın bu niteliğine dikkat çekmişlerdir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Teori ve pratik farkı
Stratejik baskının anlamını göstermek açısından 1930'lu yıllarda Atatürk'ün Harp Akademisi'nde kurmay subay adayları ile yaptığı bir tartışmada kurmay subay adaylarının Büyük Taarruz'daki askeri stratejiyi yanlış bulduklarını ifade etmeleri üzerine, Atatürk'ün "Hayatta yaptıklarımı okulda yapsaydım sınıfta kalırdım" cevabını vermesi çok önemli bir örnektir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Hazmı Zor Olan Bilgiler
İstihbarat işinin en zor yanı, işverenlerimize duymak istemedikleri şeyi söylemektir.
Sayfa 181Kitabı okudu
Baskına Uğratan Şey Hazırlıksız Olmak Değil Önyargılarımızdır
John Macartney, sürpriz saldırıyı tehlike haline getiren şeyin istihbarat eksikliği değil, istihbaratçının önyargısı olduğunu söylerken bu noktaya dikkat çekmektedir.
Sayfa 179Kitabı okudu
Politikacılar Duymak İstedikleri Bilgileri İster
Politikacılar, bir politikaya ne kadar çok bağlanırlar ise bu konuda görüşlerini değiştirmek o kadar zorlaşır. Bu sadece diktatörlüklerde olan bir şey değildir. Çin ile iyi ilişkiler peşinde olan Nehru, Hint İstihbaratın verdiği Çin'in saldırgan politikasına dair bilgileri görmezlikten gelmiştir. Politikacıların kendilerini destekleyen veriler istemeleri üzerine Amerikan istihbarat servisleri Vietnam'da ve Humeyni Devrimi öncesinde İran'da Beyaz Saray'ın hoşuna gidecek verileri toplamaya yönelmişlerdir.
Sayfa 182Kitabı okudu
İstenmeyen Bilgileri Aldatma Operasyonu Zannetme Eğilimi
Bazı durumlarda ise analizci yeni bilgiyi gerçekten ifade ettiği anlamda değil, ama kendi mevcut analizine uyabilecek şekilde uyarlar. Bazı durumlarda ise daha da ileri gidip kendi analizlerine uymayan verileri, düşmanın "aldatma operasyonu" olarak nitelendirir. Örneğin Hitler, askeri istihbarat servisi Abwehr'in kendisine sunduğu ve görüşleri ile uyuşmayan bilgileri, düşmanın Alman istihbaratını aldatma operasyonları olarak nitelendirmiştir.
Sayfa 182Kitabı okudu
Resim