İstiklal Harbimizde Enver Paşa ve İttihat ve Terakki Erkanı

Kazım Karabekir
Enver, şahsını yükseltenlere karşı çok zayıftır ve çabuk aldanır.
Sayfa 117 - Kronik, 5. Baskı | İkinci BölümKitabı okudu
“Bu belâyı benim başıma o sardı, son tarihimi lekelediler. Ölmekten başka çarem yok.”
Sayfa 347 - Kronik, 5. Baskı | Altıncı BölümKitabı okudu
Reklam
Enver mazisinin ihtişamı ile halinin sefaleti arasında hummalı bir adam gibi hezeyan halindedir.
Sayfa 132Kitabı okudu
Mustafa Kemal! Emin ol ki memleket kurtulacak ve bu kurtuluş, münhasıran kahramanlığı ve esarete karşı nefreti her türlü şüpheden azade olan Türk unsuruna senin telkin ettiğin vecd (coşku) ve iman sayesinde kabil olacağı için, Mustafa Kemal namı şark ile Türk mahlasları arasında en büyük mevkii işgal edecek.
“Enver Paşa ölümünden üç gün evvel ağlamış ve demişti ki: Başıma vu belâyı Hacı Sami sardı, son tarihimi lekelediler. Benim için ölmekten başka çare yok! ve son günü tek başına Ruslara karşı yürümüştü. İlk kurşun Enver Paşa’yı kalbinden vurdu…”
Sayfa 342Kitabı okudu
“Şark yolu Anadolu’ya hayat verecektir. Bundan Ruslar da kazanacaktır. Hâlbuki Ruslar Türklüğün birleşmesinden korkuyor galiba.”
Reklam
Zamanı mı? nakaratı
Mustafa Kemal Paşa’nın hürmetle hayranı olduğum zeka ve azmine itimat etmekle beraber, ne kadar yazık ki ilme ve usule daha çok bağlandım. Memleketler bu asırda fikirle, sistemle, usulle, yani ilim ile idare edilir olduğuna iman etmek lazım gelir. Şu hikmetle itimat buyurunuz, muhterem Paşam, ki bu asırda memleketler şahıslarla değil, fikirle, şahsi mücadeleler ile değil, fikir mücadeleleri ile idare edilir. Usulü değiştirmek için zaman her zaman zamanıdır.
Sayfa 174Kitabı okudu
Ve Enver Paşa o zaman birdenbire ayağa kalkarak, senelerden beri taklide özendiğini söyledikleri Napolyon’un Waterloo’da aradığı kurşunu arar gibi, göğsünü Ruslara çevirerek yürümeye başladı ve hayatında Napolyon’un hiçbir hüsn-i taliine uğramayan Enver Paşa, bu sefer ondan mesut çıktı. Enver Paşa düşman hatlarına yürümeye başlayınca bir makineli tüfek sesi duyuldu, biri kalbine olmak üzere Enve Paşa’ya beş kurşun isabet etti ve bî-ruh (cansız) yere düştü.
Sayfa 347
Bir kale kumandanı ya cephanesi veya erzakı biterse teslim olur. Aksi halde namusunu ikmal etmiş sayılmaz.
Sayfa 21
Reklam
Enver Paşa'nın Anadolu hareketinin başına geçmek istediğine dair söylentiler çıksa da, Ankara Hükumeti ile yaptığı haberleşmelerde bunu reddetti.
Sayfa 11
“Fabrikalarımız ve adamlarımızın çoğu İstanbul’da kaldı. Anadolu köylüsü cidden misli görülmemiş fedakârlık yapıyor. Her taraftam düşmanla uğraşıyor. Bir taraftan da İstanbul hükûmetinin ifsadatına karşı durmaya çalışıyor.”
Milli istiklalimizi kurtarmak için uğraşırken bizi arkamızdan vuracakların isimlerini okudukça hayrete düşmemek kabil mi?
“Bu Enver hikâyesi bir cilt kitap oldu. Yalnız Türk evlâtlarına değil bütün insan evlâtlarına ibret alacakları bir tarih kitabı.”
Sayfa 251Kitabı okudu
Fakat ne Enver ve ne de Cemal paşalar senelerce sorgusuz bir amir olarak şahane yaşamışlar, hüküm sürmüşlerdi, bu kendilerinde tahte'ş-şuur bir kuvvet yarattığından atalette uzun müddet kalamazlardı.
Resim