İstiklal Marşı'mızı Anlamak

Nurullah Çetin
Reklam
İstanbul, Türklerin elinden savaşla çıkmayacak. Lakin öyle bir zaman gelecek ki ellerindeki toprak ve gayrimenkul azalacak, İstanbul Türkler'in olmaktan çıkacak.
Sayfa 69 - Fatih Sultan Mehmet'in "İstanbul Türkler'in elinden çıkacak mı" sorusuna keşişin cevabıKitabı okudu
Çok İlginç!
Burada ilginç bir benzerlik var. Peygamberimizi kuşatan, hapseden, kıstıran, dar bir mekana mahkum eden mağaranın adının "Sevr" olmasıyla, Türk milletini Orta Anadolu'da mağaraya benzeyen küçük bir alana hapsetmeyi ve orada yok olup gitmesini amaçlayan, kıskıvrak kuşatan, hapseden Sevr Anlaşması'nın adlarının da aynı olmasını nasıl izah etmeli? "Sevr" banliyösü, Paris'in dışında küçük bir yerleşim yeridir. "Sevr" mağarası da Mekke'nin dışında Sevr dağında küçücük bir yerleşim yeri kabul edebileceğimiz mağaradır. İlginç bir tevafuk!
Ne topumuz vardı, ne tüfeğimiz... Fakat imanımız büyüktü.
Sayfa 54 - Mehmet Akif ErsoyKitabı okudu
Reklam
M.Âkif ve İstiklâl Marşı'mız
Âkif iki gün tam istiğrak (kendinden geçme) halindeydi. Evde, sokakta, camide, Meclis'te, uyurken, yürürken, yemek yerken hep İstiklâl Marşı'nı yazmakla meşgul oldu. Bu konuda Konya mensubu Hafız Bekir Efendi, Cemal Kutay'a: "Âkif, bir gece birden uyanır, kâğıt arar, bulamayınca kurşun kalemiyle yer yatağının sağındaki duvara marşın "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım" mısralarıyla başlayan kıtasını yazar."
"Türk'ün her şeyi hatta en mahrem hisleri bile tehlikeye girebilir, fakat hürriyeti asla.."
Sayfa 21 - Atatürk :
Reklam
Resim