İstiklal Marşı'nın Tahlili

Yaşar Çağbayır

İstiklal Marşı'nın Tahlili Sözleri ve Alıntıları

İstiklal Marşı'nın Tahlili sözleri ve alıntılarını, İstiklal Marşı'nın Tahlili kitap alıntılarını, İstiklal Marşı'nın Tahlili en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“TÜRK ’ÜN KOLU BÜKÜLMEZ TÜRK ’ÜN GÜCÜ TÜKENMEZ BİR KERE KALKAN BAYRAK İNMEZ...”
Mehmet Akif Ersoy
"Bir baksana, gökler uyanık, yer uyanıktır. Dünya uyanıkken uyumak maskaralıktır."
Sayfa 204 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Bir ülke küfür içinde yaşayabilir ama zulüm ve adaletsizlik ile asla ayakta duramaz."
Sayfa 48 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Mehmet Akif Ersoy
"Ankara... Yârabbi ne heyecanlı, helecanlı günler geçirmiştik. Hele Bursa'nın düştüğü gün... Ya Sakarya... Ye'se düşmedik. Zaten başka türlü çalışılabilir miydi? Ne topumuz vardı, ne tüfeğimiz... Fakat imanımız büyüktü. Bu, ümitle, imanla yazılır. O zamanı düşünün... İmanım olmasaydı yazabilir miydim? Zaten ben, başka türlü düşünüp başka türlü yazanlardan değilim. Bu, elimden gelmez. İçimde ne varsa, bütün duygularım yazılarımdadır... Bin bir fecayi karşısında bunalan ruhların ıstıraplar içinde kurtuluş dakikalarını beklediği bir zamanda yazılan o marş, o günlerin bir hatırasıdır. O şiir, milletin o günkü heyecanının bir ifadesidir." 'İstiklâl Marşı'
Sayfa 237 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Mehmet Akif Ersoy
"Eserlerimiz, kaba olacak, saba olacak, lâkin yerli malı olacak... Yarayışlı bulduğumuz her konuyu yazacağız. Hele sosyal dertlerimizi dökmekten, yaralarımızı açıp göstermekten hiç çekinmeyeceğiz. Bundan amacımız, milleti ele, düşmana maskara etmek değildir. Ta ki alışkanlık sonucu olarak, her gün yapmaktan hiç sakınmadığımız, hiç azap duymadığımız bir sürü fenalıkları yavaş yavaş bırakalım da el birliğiyle insanlığa doğru bir adım atalım."
Sayfa 205 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
"Silahlı mücadelenin sonucu, milletin birlik ve beraberliği, kahramanlığı ve düşmanı olan istilâcı gücün şartları genelinde gözle görülür, kısmen de olsa kısa sürebilir. Ancak kültürel alanda olan millî mücadele, daha köklü ve uzun bir uğraşmayı gerektirir. Pek çok milletler, silahlı mücadeleyi kazandıkları hâlde, kültürel mücadeleyi kazanamadıkları için tam istiklâllerine kavuşamamışlardır."
Sayfa 329 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Vatan, ilk bakışta, dış görünüşü itibariyle 'toprak parçası', üzerinde dağlar, ovalar, ırmaklar, göller, denizler; bağlar, bahçeler, tarlalar, fabrikalar vs. olan bir coğrafyadır. Bu hâliyle bir maddi değeri vardır. Ama ona manevî bir değer verdiren, vatan yapan, onu korumak için tarihin muhtelif zamanlarında dökülen kanlardır. Onun sınırlarını belirleyen tarihî olaylar, milletin geçmişini kucaklayan acılı ve mutlu günlerin bütünüdür. Üzerinde serbestçe yaşayıp dolaşabildiğimiz bu yurdu bize sağlayan, onu bize mal eden; 'bizim' dedirten atalarımızın uğrunda döktükleri kan, verdikleri candır. Vatanı kutsal yapan onun uğrunda ırmaklarca dökülen kanlar ve dağlarca yığılan kemiklerdir."
Sayfa 360 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
M. Akif Ersoy - Zulmü Alkışlayamam
"Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem, Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem. Üç buçuk soysuzun ardından zağarlık yapamam Hele hak namına haksızlığa ölsem tapamam. Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki fakat, çekmeye gelmez boyunum. ... Adam aldırma da geç git, diyemem, aldırırım, Çiğnerim, çiğnenirim hakkı tutar kaldırırım."
Sayfa 204 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Halide Edip Adıvar
"Yedi yüz senenin en asîl ve büyük mirası olan vakarımızı, adalet ve terbiyemizi unutmayacağız. Yemin ediniz! Yedi yüz senenin tarihine ağlayan minareler altında yemin ediniz: Bayrağımıza, ecdadımızın namusuna hıyanet etmeyeceğiz!" Sultanahmet Meydanı, 23 Mayıs 1919
Sayfa 121 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Azerbaycan Bayatısı (Manisi)
"Ezizim veten yahşı, Geymeğe keten yahşı; Gezmeğe gurbet ölke Ölmeğe veten yahşı."
Sayfa 8 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
kutadgu bilig
"Vezir doğru hizmet etmezse, Beylerin işi hep eğri olur."
Sayfa 60 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu
İstiklal Marşımız da İstikbal Savaşımız kadar muazzam bir eserdir. Birini vatan evları kanlarıyla, canlarıyla; tükenmez emekleriyle, alın terleriyle; diğerini de Milli Şair Mehmet Akif engin kültür, köklü imanı, sağlam kafası, güçlü kalemiyle yazmışlardır
Yemin ediniz! Yedi yüz senenin tarihine ağlayan minareler altında yemin ediniz: Bayrağımıza,ecdadımızın namusuna hıyanet etmeyeceğiz!
Mehmet Akif Ersoy
"Benim bütün insanlar hesabına, bilhassa dindaşlarım adına istediğim bir medeniyet varsa o da her manasiyle pak, yüksek, namuslu, ağırbaşlı bir medeniyettir, yani fazilet sahibi bir medeniyettir. Batı medeniyeti maddedeki gelişmesini, maneviyat sahasında kat'iyyen gösteremedi. Tam tersine o yönünü büsbütün ihmal etti. Hayır ihmal etmedi; bile bile ayaklar altına aldı. Avrupalıların ne mal olduklarını anlayamayanlar zannederim ki bu sefer artık gözleriyle görerek hatalarını düzeltmişlerdir." 19 Ekim 1920 Nasrullah Camii Vaazı, Kastamonu
Sayfa 224 - Türkiye Diyanet Vakfı YayınlarıKitabı okudu