Ruşen Eşref Ünaydın

Puan vermedi
İstiklal Yolunda, Ruşen Eşref Ünaydın’ın 1959’da vefat ettikten hemen sonra 1960’da yayınlanan anı kitabı. 1921-1924 arası dönemi kapsıyor. Tanıdığımız anı kitaplarından farklı. Köşe yazısı formatında. Zaten bir çok kısmı gazetede yayınlandıktan sonra kitaplaşmış. Çevreyi, insanları, olayları betimlemek yerine 1921-1924 döneminde yazarın Türklük ve İslam ile ilgili düşünceleri var. Akıcı bir Türkçeye az da olsa Farsça kelimeler eşlik ediyor. Dipnot neredeyse hiç yoktu. Bence dipnotlar ile zenginleştirilebilir. İkinci bir bölüm olarak değerlendirilirse 1921 Londra görüşmeleri dikkat çekiciydi. İngilizlerin dış siyaseti ile ilgili güzel tespitler var. Ankara ve İstanbul hükümetini bir arada görüşmelere çağıran Lloyd George’un Sevr’i kabul ettirme çabaları ve bu esnadaki yazarın duyguları aktarılmış. Son olarak Mustafa Kemal’in zaferden sonra Bursa’ya yağmur altında girişinden bahsediliyor. Sanırım en çok buradan etkilendim. Kitap Türk Tarih Kurumu eseri. Fiyatı çok çok uygun. Kitap fuarındayken almıştım. Stant bomboştu. Maalesef ülkemizde her şey niceliksel değerlendiriliyor! Keyifle okudum. Tarihimize meraklı okurlara öneririm.
8/10 puan verdi
Kitap Ruşen Eşref'in 1921 yılı ile 1926 yılları arasında yazılmış 23 tane yazısından oluşuyor. Londra Konferansı'ndaki yazıları önemli. Bir yazısı ise Cumhuriyet'in ilan edildiği ortamı anlatıyor. Akıcı bir üslubu var.
9/10 puan verdi
Milli Mücadele yıllarında yaşananlara tanıklık etmiş,Gazi Mustafa Kemal’in yakın çevresinde bulunmuş Ruşen Eşref Ünaydın’ın Türk’ün yeni devletinin kuruluşunu müjdeleyen günleri anlattığı yazılardan oluşan bir çalışma. Ruşen Eşref Ünaydın’ı farklı kılan üslubu. Tarihi kuru kuru okumak sıkıcı gelebilir. Yazar bütün samimiyeti,yoğun duyguları ve coşkun anlatımıyla ecdadımızın binbir mihnetle yazdığı kahramanlık destanını en güzel şekilde aksettiriyor. Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlanan kitabı yine kurumun kendi satış mağazasından çok uygun bir fiyata alabilirsiniz.
8/10 puan verdi
Ruşen Eşref Ünaydın'ın o dönemlerde çıkmış olan Hakimiyet-i Milliye gazetesindeki köşe yazılarının derlemesi olan kitapta, dönemin heyecanını hüznünü sevincini bir arada görmek çok keyifliydi.
İstiklal Yolunda
İstiklal Yolunda, Anafartalar Kumandanı Albay Mustafa Kemal ile Çanakkale zaferi sonrasında ilk röportajı yapan gazeteci Ruşen Eşref Ünaydın'ın yazılarından oluşan bir kitap. Londra seyahati, Cumhuriyet ilan öncesinde Ankara daki havayı anlatan güzel bir eser.
7/10 puan verdi
Eser, Mustafa Kemal Atatürk'ü kamuoyuna ilk sunan gazetecesi Ruşen Eşref Ünaydın'ın Hakimiyet-i Milliye gazetesindeki yazılarını temel almakta. Kitabın tamamı Milli Mücadele'ye dair ipuçları verse de bir kısmı hakikaten sadece köşe yazısı hüviyetinde. Kısa zamanda okunabilecek bir kitap, öneririm.
Puan vermedi
Kitapta, Ruşen Eşref Ünaydın’ın milli mücadele yıllarında Hakimiyet-i Milliye gazetesine yazdığı yazılar var. Kurtuluş Savaşı ruhunu yansıtması bakımından önemli metinler hepsi. Aynı zamanda kitabın sonundaki yazısında Mustafa Kemal Atatürk ve Kurtuluş Savaşı’nı karalamak, yok saymak isteyen nankörlere de oldukça derinden sitem etmektedir.

Ruşen Eşref Ünaydın
Ruşen Eşref ÜnaydınYazar · 28 kitap
Doktor Eşref Ruşen'in oğludur. Galatasaray Sultanisi'ni (1910-1911) ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni (1914) bitirdi. Askeri Baytar Âlisi'nde, Darülmuallimini Âli'de, Türkçe ve Fransızca öğretmenliği yaptı. Yazarlık hayatına 1914'te  mütercimlikle başladı. 1918'de Yeni Gün muhabiri olarak Kafkasya'ya, Tasviri Efkar muhabiri olarak Sivas'a gitti. Dergi ve gazetelerde mülakat ve gezi türünde yazıları yayımlandı. 1920'de Anadolu hükümetinin çağrısı üzerine İnebolu yoluyla Ankara'ya gitti; Türk Kurtuluş Savaşı'na katıldı. 1922 yılında Buhara elçiliği başkatibi oldu. Lozan Konferansı'nda matbuat müşavirliği yaptı. TBMM II., III. ve IV. dönemlerinde Afyonkarahisar Milletvekili olarak görev yaptı. Riyaseti Cumhur Umumi Katipliği'nde (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği), Tiran, Atina, Budapeşte Elçiliğinde ve Roma, Londra ve Atina Büyükelçiliğinde bulundu. 1937 yılında yapılan Trakya Manevraları'na katılarak yabancı heyetlere eşlik etti. 1952'de emekliye ayrıldı. Servet-i Fünun, Donanma, Tedrisat, Türk Yurdu ve Yeni Mecmuada yayımladığı mülakat, mensur şiir ve hatıra türünde yazılarıyla tanındı. Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal ile Mülakat'ın yazarı ve Mustafa Kemal Paşa'nın yakın çalışma arkadaşlarından biri olan Ruşen Eşref Ünaydın, Mustafa Kemal Paşa'yı Türk basınında ilk defa tanıtmasıyla ünlüdür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.