İsyankar Şehir

Feride Çiçekoğlu
7/10
2 Kişi
7
Okunma
2
Beğeni
165
Görüntülenme
Vesikalı Şehir (2007) ve Şehrin İtirazı (2015) kitaplarının ardından, onlarla tematik süreklilik içinde yazılmış olan İsyankâr Şehir’in temel soruları şunlar: Zamanın ruhu ile dişil özneliğin ilişkisini nasıl anlayabiliriz? Kadınların kendi hikâyelerinin kahramanı olmaları, üzerlerindeki tüm baskıya rağmen “şehre çıkmaları”, Gezi direnişi sonrasında yapılan bazı filmlere nasıl yansıdı, neyi değiştirdi? Ya da şehre çıkmak çözüm olmadığında, kadınlar şehrin içinde, hanelerde sıkışıp kaldıklarında durumlarını nasıl sorguluyorlar? Kadınların mahrem-isyanıyla erkeklik krizini nasıl bir arada düşünebiliriz? Feride Çiçekoğlu kitabı için şunu söylüyor: “Önceki iki kitap gibi İsyankâr Şehir de filmlere dışarıdan bakan metinlerle, İstanbul mekânlarına dair benim kendi hikâyelerimi iç içe örerek ilerliyor... Bir filmin senaryosunu yazarken mekânı ve zamanı, ya da çekim esnasında kameranın yerini değiştirince değişen bakış açısını hatırlatıyor bu bana. Aynı karakterlerin farklı yüzleri, yan yana ama birbirine değmeden akıp giden hayatlardan geriye kalan bambaşka hikâyeler. Sonunda kendime de bu üçlemeyi bitirebilecek başka bir gözle bakabildiğim bir ömürlük yolculuk.”
192 sayfa

Yorumlar ve İncelemeler

192 syf.
7/10 puan verdi
Başladığı yolculuğu bu kitabıyla bitiren Feride Çiçekoğlu toplam üç kitap eşliğinde aklımıza gelenleri, gelmeyenleri ve ihtimal dahilindekileri anlatıyor. Aldığı mimarlık eğitimin etkisinden olduğunu düşündüğüm çözümleme ve detay yeteneği metinlerinin okunabilirliğini arttırıyor. Okuyucu olaraksa izlediğim filmlerin anlatıldığı bölümlerde aidiyet duygusunun ve metne çekim gücünün fazlaca olduğunu belirtmeliyim. Böylece izlenmemiş filmleri de izleme isteği uyandırıcı bir etkisi de var.
İsyankar Şehir
İsyankar ŞehirFeride Çiçekoğlu · Metis Yayınları · 20197 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Feride Çiçekoğlu
Feride ÇiçekoğluYazar · 9 kitap
Feride Çiçekoğlu, 1951 yılında Ankara'da doğdu. Maarif Koleji ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde okudu. Mimar olarak Fullbright bursu ile, Pennsylvania Üniversitesi'nde doktora tezini yazdı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapan Çiçekoğlu, 12 Eylül askeri darbesinin ardından dört yıl cezaevinde kaldı. Cezaevinde tanıdığı bir çocuğun yaşamını anlattığı ilk kitabı (Uçurtmayı Vurmasınlar), filme alındı. Filmin çok beğenilmesi yeni kitapları yazmasına ve yeni filmlerin yolunu açtı. 1990 yılında senaryosunu yazdığı "Reise der Hoffnung (Umuda Yolculuk) filmi en iyi yabancı film dalında Oscar ödülüne layık görüldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.