Frédéric Gros
“İtaat etmemek” belki de 21. yüzyılın en çok tartışılan, en çok korkulan, en çok ihtiyaç duyulan eylemlerinden biri. Fransız felsefeci Frédéric Gros bu kitabında ekonomik boyun eğişten toplum sözleşmesine, siyasi kabullenmeden vicdani redde, Diogenes’ten Thoreau’ya, Antigone’den La Boétie’ye, Foucault’dan Arendt’e bireysel ya da toplumsal itaatsizliğin felsefi kökenlerini inceliyor. Yazarın sık sık ele aldığı edebi ve felsefi metinlerle taçlanan bu düşünsel yol alışta, tarihin her aşamasında yer almış itaatsizlik, umudun yanından bir adım bile uzaklaşmıyor. Bu bağlamda “İtaat Etmemek”, gösterişten uzak, yaşanmışlıkların olgunluğunu taşıyan, kısa ama yoğun bir çalışma. “Sorun itaatsizlik değildir, sorun itaattir. Bu söz aklımıza Wilhelm Reich’ın şu cümlesini getirir: ‘Esas soru insanların neden başkaldırdıkları değildir. Neden başkaldırmadıklarıdır.’”
168 sayfa

Puan vermedi
İnsanın kendilik bilinci ancak ve ancak kendiyle diyaloğa girdiğinde oluşur. Konformizim içinde varolmanın verdiği sıcaklık ve güven duygusu boğulma riskine rağmen sürdürülür.
Puan vermedi
Yazar öncelikle konuya bizi artık sarsarak itaatsizliğe götürmesi gereken olguları değerlendirerek giriş yapıyor. Orta sınıfın yokolması ve kapitalizmin kendini bambaşka bir vahşilikle dayatması gerçekliklerinden hareketle finansal sistemin insanlara ödettiklerinin itaatsizliği besleyebileceği savını ortaya atıyor. Yeniden doğuş döngüsünün kırıldığı ve yerini sonsuz bir pasifizme bıraktığı analizinden gerçekten çok etkilendim. Kapitalizmin pazar vaatlerinin bizi insan yapan taraflarımızdan mahrum bıraktığını bir kez daha gördüm. İntihara giden dünyada yaşayan bireyin eyleminin yönünü araştırmak için yazılan bu kitapta itaatin çokanlamlı doğasıyla tanıştım. Felsefeci olarak Gros, itaate felsefi, etik ve siyasi perspektiflerden yaklaşıyor. Verdiği çok sayıda örnek ve anekdot, kitabı okumayı çok keyifli hale getiriyor. Çoğu zaman bana yakın, anlayışlı ama küçümsemeyen biriyle konuşuyormuşum gibi hissettim. Bazı bölümlerde kayboldum çünkü anlatılmak istenenler birbirine organik bir şekilde eklemlenememiş gibi. Weilcı ontolojik utanç favori konseptlerimden biriydi, bu kitapta da etik yükümlülük dereceleri ile tanıştım. Yaşam isteği bulmak için kesinlikle önerebileceğim bir kitap İtaat Etmemek. Mutlak itaati hakeden bir varlıkla tanıştıktan ve onun kurallarına kendimizi teslim ettikten sonra kavrayışımızın kıymetlenmesi beni her seferinde çok şaşırtıyor. Yokedilemez ve silinmez benliğimizi aramamızın önündeki tek engelin doğru bir itaat pratiği geliştiremememizi ve itaati hak eden tek doğrunun gölgelendiği şu sistem olduğuna bir kez daha inandım.
9/10 puan verdi
Sivil İtaatsizlik üzerine yapılan bir düzine okumadan sonra gözümden kaçan mükemmel bir derlemeyi daha okumuş oldum. Daha önce "Yürümenin Felsefesi" kitabını olduğum ve çok beğendiğim
Zor Ama Faydalı: İtaat Etmemek
7/10 puan verdi
Fromm'un İtaatsizlik Üzerine'sini, H. Thoreau'nun Sivil İtaatsizlik'ini okuduktan sonra bu eser biraz ağır geldi bana. Diğerleri daha yalın anlatımlı bir itaatsizlikten bahsederken bu eserde oldukça zorlayıcı cümleler vardı. Öte yandan bu çalışmada da bolca Thoreau'nun eserine atıf yapılmaktaydı. İtaat etmemenin karşıtı olarak itaatsizliği anlatmaya çalışan yazar Frederic Gros, itaatsizliğin anarşizmle ve/veya savaşma - çatışma ile karıştırılmaması gerektiğinin altını çiziyor. İtaat etmeme davranışının uzun sürelerle ve geniş kitlelerce hayata geçirildiği takdirde, kendisine itaat bekleyen güç odaklarının ve tiranların da yaşam ömrünün kısa olacağını vurguluyor. Bir başka dikkat çekici nokta, yazara göre demokrasi dediğimiz kavramın da çoğunluğun gücüne dayanan sistemleri beslediğinden hareketle, demokrasinin itaat etmeyi zorunlu kılan bir sistem olduğu. Bu kısa özetten sonra, siyasal ve toplumsal sistemler üzerine araştırma yapanların sakin kafayla okumaları gereken bir çalışma olduğu bilgisi ile incelememi sonlandırıyorum. Ayrıca bu kitabı okuyanlara, ilk paragrafta bahsettiğim iki kitabı da okumalarını mutlaka öneririm.
İtaat EtmemekFrédéric Gros · Yapı Kredi Yayınları · 2020175 okunma
Baş eğmekten yüzünü göremediklerimize..
Puan vermedi
#diamondtemayalnızdeğildir “Her yandan «düşünmeyin! aklınızı kullanmayın!» diye bağırıldığını işitiyorum. Subay, «Düşünme, eğitimini yap! », maliyeci «düşünme, vergini öde! », din adamı «düşünme,
10/10 puan verdi
Bir felsefe profesörü olan yazarın ders notlarını bir araya getirmesi ile oluşmuş bu kitabı mutlaka okuyun isterim. Verdiği örnekler, bağlantılar, içinde geçen kitaplardan konuya dair alıntılar... Her yönüyle itaat etmenin veya etmemenin felsefi, psikolojik, sosyolojik nedenlerini ve etkilerini araştıran harika bir eser olmuş. Kitabın ana lokomotifi işlevi gören Fransız yazar Etienne de la Boetie'nin "Gönüllü Kulluk Üzerine Söylev" kitabını önceden okumanızı öneririm. Zaten okuduğunuzda ne demek istediğim daha iyi anlaşılır kanaatindeyim. Keyifli okumalar dileyeceğim ama okuduklarınız sizi sürekli dürtterse bu pekte mümkün olamıyor.
9/10 puan verdi
Sorun itaatsizlik değil, itaat etmektir diye başlıyor kitap. Bu bence kitabın en vurucu cümlesi. Üzerimizdekilere itaat ederek kendimize ihanet ediyoruz. Sahi kim bu üzerimizdekiler? Aslında bizim tarafımızdan seçilmiş ve akil olması gereken ve gerçekte yaptıkları akılcı hizmetler ile bize itaat etmeleri gerekenler onlar. Ancak toplumsal refah adına bize en başından beri öğretilen doğru veya yanlış her uygulamaya itaat etmek. Sokrates bile haksız yere idam edilirken başkaldırmamış. Bunu sırf kaos olmasın diye yapmıştır. Belki de kaos yanlış kararlardan iyi olacaktır? Yıllardır itaat etmeyenler olmuş ve yönetimler tarafından cezalandırılmışlardır. Sonuç olarak itaat etmek birleştirir. Korkuda birleştirir. İtaatsizlik ise korkutur. İtaat etmek kendimize ihanet etmektir. Düşüncede, eylemde, yardım etmede ve kendi kendimize kalabileceğimiz her konuda ihanet etmek.

Frédéric Gros
Frédéric GrosYazar · 3 kitap
Frédéric Gros, Paris-Est Créteil Üniversitesi ve Siyaset Çalışmaları Enstitüsü’nde felsefe profesörüdür. Michel Foucault’nun Collège de France’taki son derslerinin editörüdür. Psikiyatri, hukuk ve savaş üzerine eserler kaleme almıştır. Paris’te yaşamaktadır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.