Özgürlük Neden Otoriteye "Hayır" Demektir?

İtaatsizlik Üzerine

Erich Fromm
Toplumsal sistemlerin çoğunda, itaat, en önemli erdem,itaatsizlik ise en önemli günahtır. Gerçek şu ki, bizim kültürümüzde çoğu kişi "suçluluk" duyduklarında, aslında korkuyorlardır çünkü itaatsizlik etmişlerdir. Gerçekte, düşündükleri gibi ahlaki bir sorun nedeniyle değil, bir buyruğa uymamaları yüzünden rahatsızlık duyarlar.
Sosyalizm, kullanım amaçlı bireysel mülkü yürürlükten kaldırmaz. Gelirin aynı düzeye getirilmesini de gerektirmez; gelir, emek ve beceriye bağlı olmalıdır. Fakat gelirdeki farklılıklar, herkesçe paylaşılamayacak ya da ulaşılamayacak türden maddi yaşam biçimleri oluşturmamalıdır.
Reklam
Kendi içimizde milyonlarca ve yurtdışında yüzlerce milyon yiyecek bulamayan insan varken tarımsal üretimi kısıtlıyoruz ve her yıl elimizdeki fazlalığı stoklamak için milyonlar harcıyoruz. Refah içindeyiz ama rahatımız yok. Daha zenginiz ama daha az özgürüz. Daha çok tüketiyoruz ama daha boşuz. Daha çok çok atom silahımız var ama daha savunmasızız.
Sayfa 42 - Say yayınlarıKitabı okudu
Düşünür, klişelere ve kamuoyuna itaatsizdir, mantığa ve insanlığa itaat eder. Çünkü mantık evrenseldir, tüm ulusal sınırları aşar ve mantığın peşinden giden düşünür, bir dünya vatandaşıdır; onun konusu, şu veya bu kişi değil, şu veya bu ulus değil, insandır. Ülkesi, doğduğu yer değil, dünyadır.
Sayfa 28 - Say yayınlarıKitabı okudu
"İtaatim beni, tapındığım gücün bir parçası yapar, dolayısıyla kendimi güçlü hissederim. O benim yerime karar verdiği için hata yapmam; yalnız kalmam çünkü bana göz kulak olur; günah işleyemem çünkü o buna izin vermez, günah işlesem bile cezam sadece, o her şeye kadir güce dönüşün bir yoludur."
Sayfa 14 - Say yayınlarıKitabı okudu
İnsan, canı sıkılabilen, ölümü sevebilen yegâne hayvandır. İktidarsız adam (cinsel iktidarsızlığı kastetmiyorum), bir yaşam yaratamaz, ama yok edebilir, böylelikle ondan üstün olur. Yaşamın içindeyken ölümü sevmek, en büyük sapıklıktır. Bazı gerçek nekrofiller vardır; çoğunlukla güdülerinin farkında olmayıp, bu arzularına yaşama, şerefe ve özgürlüğe hizmet ediyormuş gibi bahaneler bularak savaşı destekler ve ön ayak olurlar.
Reklam
İlköğretimden yükseköğretime, eğitim zirve yaptı. İnsanlar daha fazla eğitim aldıkları halde, daha az akıl yürütüyor,
Resim