Osmanlı Bürokratları ve Amerikan Misyonerleri

İtikadın Peşinde

Emrah Şahin
6/10
2 Kişi
4
Okunma
Beğeni
177
Görüntülenme
“Geç dönem Osmanlı dünyasında faaliyet gösteren Amerikan misyonerlerine ev sahibi Müslümanların penceresinden bakan ciddi, ayrıntılı ve gerekli bir çalışma.” Hans-Lukas Kieser Zürih Üniversitesi Osmanlı Tarihi Profesörü ve İsviçre-Türkiye Araştırmaları Derneği Başkanı “Sürükleyici anekdotlarıyla Müslüman-Hristiyan ilişkilerini ve Amerika’nın Osmanlılarla ilişkilerini daha kapsamlı bir şekilde düşünmemizi sağlıyor.” Joshua Donovan Columbia Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve New Books Network Sunucusu “Kullandığı kaynaklar sayesinde alanda çığır açan bir kitap.” Andrew Patrick Tennessee Eyalet Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları Profesörü “Orta Doğu’daki Hristiyan misyonları üzerine eşi benzeri olmayan bir yorum.” Deanna Feree Womack Emory Üniversitesi İlahiyat Profesörü 20. yüzyılın başlarında Orta Doğu ve Balkanlar’da iki yüz civarında Amerikalı misyoner hummalı bir faaliyetin içindeydi. 1830’lardan beri dalga dalga gelen bu misyonerlere ait yüzlerce okul, hastane, yayınevi ve papaz okulu mevcuttu. Misyoner kaynakları ve bakış açıları tarihin bu kesitine ışık tutsa da, Osmanlı yetkililerinin henüz anlatılmamış tecrübeleri de Hristiyanlık ve İslamiyet arasındaki çatışmaları anlamada en az misyonerlerin tecrübeleri kadar değerli ve önemlidir. İtikadın Peşinde: Osmanlı Bürokratları ve Amerikan Misyonerleri adlı bu kitabın ana karakterleri arasında İstanbul’dan kıtalararası bir imparatorluğa hükmeden devlet erkânı, başkentten gelen emirleri uygulayan taşra görevlileri ve bu görevlilerle farklı ortamlarda muhatap olan misyonerler vardır. Osmanlıların Amerikan misyonerlere karşı yaklaşımlarını ilginç bir kurguya dönüştüren Emrah Şahin, nezaret kaynaklarından zaptiye raporlarına, mahallî dilekçelerden uluslararası evraklara ve misyoner koleksiyonlarına kadar pek çok kaynağı gün yüzüne çıkarmaktadır. Böylece siyasi ve sosyal çalkantılarla dolu bir dönemde Osmanlı Devleti’nin misyoner varlığını tespit, teftiş ve tahdit etmek amacıyla geliştirdiği manevralara ve muhataplar arasındaki etkileşimlerin bilinmeyen yönlerine ışık tutmaktadır.
Yazar:
Emrah Şahin
Emrah Şahin
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 10 dk.Sayfa Sayısı: 288Basım Tarihi: 2022Yayınevi: Timaş Yayınları
ISBN: 9786050833331Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
288 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
İtikadın Peşinde
Osmanlı İmparatorluğu toprakları özellikle 19.yüzyılda itibaren misyoner faaliyetlerine maruz kalmış, çeşitli ülkelerden gelen misyonerler ülke topraklarında mücadeleye girişmiştir. İmparatorluk topraklarında faaliyette bulunan misyoner gruplarından önemli bir grubu da Amerikalı Misyonerler oluşturmaktaydı. Kitap Osmanlı Devleti'ndeki Amerikalı Misyonerlerin faaliyetlerini, bu faaliyetler karşısında devletin bürokratları ve taşra eşrafının vermiş olduğu mücadeleyi ele alıyor. Nasıl ve nerelere yerleşip, nasıl propaganda da bulundukları, devlet organlarının bunlar karşısındaki karşı mücadelesi ele alınan temel konular. Örnek olaylara sıkça yer verilen kitapta aynı zamanda misyonerlerin basım faaliyetleri de ele alınmış.
İtikadın Peşinde
İtikadın PeşindeEmrah Şahin · Timaş Yayınları · 20224 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
Orta ve Doğu Balkanlarda 20. yüzyılın başlarında Amerikalı misyonerlerin faaliyetleri had safhadaydı. Osmanlı Devleti ile Amerikan misyonerlerin aralarındaki ilişkileri kitapta net bir şekilde okuyuruz. 1830lardan itibaren Osmanlı'ya gelmeye başlayan misyonerlere ait birçok okul, hastane, papaz okulu, yayınevi bulunmaya başlamıştır. Kitapta asıl anlatılmak istenen konu ise Müslüman bir devletin Hristiyan misyonerlerde ne şekilde iletişim kurduklarıdır. Osmanlı din adamları ve önde gelen büyükler misyonerlerin varlığını kabul ederek zaten zor durumda olan Osmanlı hükümetini daha da zor duruma sokmuştur. Günümüzde de varlığını sürdüren İslamiyet ve Hristiyanlık konusu o dönemde de gündemde olarak halk arasında şikayetlere yol açmıştır. Misyonerlerin Hristiyan ve Müslüman halkın yaygın kurallarını ele alarak hazırlanmış tarihçilere ışık tutacak kaynak kitaplardan birisi.
İtikadın Peşinde
İtikadın PeşindeEmrah Şahin · Timaş Yayınları · 20224 okunma
288 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitaptaki bilgiler Osmanlı kaynaklarından derlenmiş. Ama yazar kendisinin dahi belgelere dayandırdığı misyoner faaliyetleriyle ilgili bilgileri Osmanlı bürokratlarının ve halkının dayanaksız, abartılı, hissi yorumları olarak görüyor. Kendini bir batıya kabullendirme ve ne şiş yansın ne kebap tutumu var. Zaten önsözde kendiyle ilgili yaptığı kimlik tanımlamasından dolayı bu şaşırtıcı değil. Kapanışta ise yazar Emrah Şahin, yanarsa yansın diyerek bir suçlu buluyor ve suçu müslüman Türklere atıyor. Beyefendi tüm kitap boyunca misyonerlerin faaliyetlerinden ve bunun boyutundan bahsedip sonra bunları yok sayarak Kazım Karabekir'in halkı, olmayan bir şey üzerinden galeyana getirdiğini ve halkın da gururu okşandığı ve omuzlarındaki sorumluluk hafiflediği için bu izahı benimsediğini yazıyor. Hatta "...Türkler kendilerini sütten çıkmış ak kaşık olarak görürken diğer herkesi ise doğuştan sabıkalı olarak algılar." diyor ve devam ediyor. Aslında kitaptakilerin kanıtı ve sonucu yazarın ta kendisi.
İtikadın Peşinde
İtikadın PeşindeEmrah Şahin · Timaş Yayınları · 20224 okunma
288 syf.
·
Puan vermedi
Amerikalı misyonerlerin, 1800’lü yılların ortalarından başlayarak yaptıkları çalışmalarla, 20. yüzyılın başlarına gelindiğinde, Balkanlarda, bu misyonerlere ait yüzlerce okul, hastane, yayınevi, papaz okulu olmuştu. Osmanlı Devleti, sınırları dahilindeki misyoner varlığını tespit etmek amacıyla çeşitli yöntemlere başvurmuş olsa da, bu süreç toplumun ileri gelenleri arasında gerilimlere yol açmıştı. Ülkedeki şikayetleri görmezden gelen seçkinlerin ve din adamlarının Osmanlı’daki misyoner faaliyetlerine göz yumarak Amerikan misyonerlerinin varlığını kabul etmiş olması da durumu zorlaştırmıştı. Bu anlamda kitap, Amerikalı misyonerlerin Osmanlı İmparatorluğu’nda bıraktığı mirası ve devletin ileri gelenleri ile misyonerler arasındaki çok kapsamlı ilişkiyi değerlendiriyor. Amerikan misyonerlerinin Osmanlı Devleti sınırlarındaki faaliyetlerini inceleyerek, İslam ve Hristiyan dünyasına dair yaygın kuralların toplumda nasıl karşılandığını inceleyen bir kaynak kitap. Misyonerliğe müslümanların gözünden bakan, dönemin müslüman-hıristiyan ilişkilerini ve Osmanlı’nın Amerikalılarla olan ilişkilerini çok kapsamlı inceleyen özgün bir çalışma.. Tarihe ilgi duyanlara tavsiye ederim. #İtikadınPeşindeOsmanlıBürokratlarıveAmerikanMisyonerleri ^ ^ ^ @timastarih @timasyayingrubu #bloghemsire #bookstagram #kitaptavsiyesi #itikadınpeşinde #emrahsahin
İtikadın Peşinde
İtikadın PeşindeEmrah Şahin · Timaş Yayınları · 20224 okunma
Resim