İtiraf Edilemeyen Cemaat

Maurice Blanchot

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
76 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Kaç tane hayal kırıklığınız var? Hayat kırıklıklarınız, kırgınlıklarınız, gönlünüzün adeta nefesinin kesildiği? Yok diyen oğlak burcu falan derler ama ben de oğlak burcuyum cidden yok diyeni gömerim. Zaten hiç kırgınlığım olmadı diyen mezardan yazıyordur kimse kusura bakmasın. Hepimizin hayal kırıklıkları, yaşanmışlıkları, kötü hatırladıkları vardır. Bunlardan nasıl kurtuluruz gibi bir soru ne kadar saçmaysa, bunun cevabı da bir o kadar saçmadır aslında. Çünkü yalnızca hatırladıklarımızdan kaçarız. Unutmak yok. Yani ben öyle düşünüyorum, etrafımda gördüklerim de öyle düşündürüyor. Hepimizin duası da belli, duyanı da belli. Tekniklerle taktiklerle merhaba demeye dahi korktuklarımız olabilir. Bence korkacak bir durum yok. Mücadeleye devam. Sadece duygusal olarak da bakmamak lazım. İş hayatı, hedefler, amaçlar, başarı, statü... Her anlamda başarı en temel amacımız aslında ve başarıya giden yolda elimizden geleni yapmak da vazifemiz. Duygusal eserler okuyunca ne oluyor bana yahu? Gerçi bu sefer ne duygusal ne felsefik bir kitap vardı karşımızda. Sosyolojik bir yapım vardı ama Erbatur Ergenekon moduna bağlıyorum bu yazarı okurken. Hepimize iyi okumalar dilerim..
İtiraf Edilemeyen Cemaat
İtiraf Edilemeyen CemaatMaurice Blanchot · Ayrıntı Yayınları · 199791 okunma
Reklam
76 syf.
·
Puan vermedi
Maurice Blanchot (1907 - 2003) iki ana bölümden oluşan (Negatif Cemaat ve Aşk Cemaati) deneme/inceleme tarzı kitabını 1983 yılında yayımlamıştır. Özgün adı "La communaute inavouble" (Konuşulmaz Topluluk) olan kitapta "Cemaati olmayanların cemaati" (Georges Bataille) üzerine sosyolojik-felsefi bir inceleme yapılmaktadır. Yazılarda, toplukların ortak değerleri dışında başka gizli beklentilerin topluluğa dahil olma nedeni olabileceği, Georges Bataille'in görüşlerinin öne çıktığı, (yazarın deyişiyle) Jean-Luc Nancy'nin "La communaute désoeuvrée" (Aylak Topluluk) metni üzerine yeniden tartışılmaktadır. Ele alınan konular âşık iki insanın ilişkisini cemaat/topluluk bağlamında ele alınması gibi farklı bir bakış açısıyla yazılmıştır.
İtiraf Edilemeyen Cemaat
İtiraf Edilemeyen CemaatMaurice Blanchot · Ayrıntı Yayınları · 199791 okunma
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Varoluş katmanları
Kitabı baskısı çıkınca tekrar okuyacağım.Fakat blanchonun temel felsefesinden söz ettiğimizde insanın ötekilerle olan iliskini ve varoluşumuzu nasıl yarattigimizdan bahseder.Her birey aslında vardır ama herkes içinde itiraf edemedigi bir otekinin varlığıyla var olur.Ben=Oteki ve Kendilik, hayal kırıkliklari umutsuzluk ve karamsarlık aslında bize ait olmayan fakat baskalari tarafindan bizde oluşan duygulardır.Bize ait olan tek şey sadece kendi bedenimiz fakat onda bile sınırlı bir hükme sahibiz.
İtiraf Edilemeyen Cemaat
İtiraf Edilemeyen CemaatMaurice Blanchot · Ayrıntı Yayınları · 199791 okunma
Resim