Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İttihatçılar ve Masonlar

Orhan Koloğlu

İttihatçılar ve Masonlar Sözleri ve Alıntıları

İttihatçılar ve Masonlar sözleri ve alıntılarını, İttihatçılar ve Masonlar kitap alıntılarını, İttihatçılar ve Masonlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İşin ilginci, Filistin'i adım adım Yahudilere kaybeden Arapların günümüzde de Yahudi-mason komplosundan bahsetmeleri ama Osmanlı dönemindeki arsa satışları dahil işteki kendi rollarine hiç eğilmemeleridir."
Sayfa 306 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
"Hem Yahudiler, hem de Dönmelerin ileri gelen takımı, Selanik ve çevresinin ekonomisinde büyük ağırlığa sahipti. Sermaye hareketleri kadar ticaret ve sanayi de büyük ölçüde onların kontrolündeydi."
Sayfa 17 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"İttihatçıların masonluğunun sona erişi, 1918'de savaşın yenilgi ile bitmesi ve İstanbul'un işgal altına girmesiyle Osmanlı Büyük Doğusu'nun başına Rıza Tevfik'in ve Hürriyetçilerin getirilmesi ile oldu."
Sayfa 299 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
"Üç Mason-İttihatçı öncü arasında, Yeni Osmanlı bağlantısı sebebiyle, masonluğa en ilkesel yaklaşıma sahip olanın Manyasizade [Refik Bey] olduğu söylenebilir. (...) Talat, kuşkusuz her şeyden önce devrimciydi onda masonluk Manyasizade'den de geride kalır. Karasso ise öncelikle masondu, ama locasını İttihatçılara yataklık için açmakla o da ilk ikisinin çizgisine gelmiş oldu."
Sayfa 58 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
"Abdülhamit saltanatının ikinci yarısına girildiğinde Sultanla mason locaları arasında bir barış dengesi kurulmuştu. Genelde masonlar politikaya karışmıyor, bunun karşılığında sultandan hoşgörü hatta destek alıyorlardı."
Sayfa 33 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
"Savaş yıllarında masonluğun yayılmasını engelleyen bir öge de Enver Paşa'nın bu kurum karşısındaki tutumu olmuştur. İttihat ve Terakki'ye hakim olan askeri kanat, emrindeki Teşkilâtı Mahsusa ile her türlü gizli toplantıyı izletiyordu."
Sayfa 294 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"1909-1912 arasında Büyük Doğu'nun Üstadı Âzamlığını Talât Bey, sonra çekildiğinde Faik Süleyman Paşa yapmıştır."
Sayfa 143 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
"Ünlü Mason İttihatçılardan Cavit Bey'in İspanyol Maşrıkı Azamı'na bağlı Selanik'in Perseverencia locasının üyesi olduğu biliniyor."
Sayfa 28 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
İngilizler çok özel bir konumdaydılar. Avrupa'da iken çok yakın ilişki kurmuş oldukları Prens Sabahattin, hele birlikte ihtilal teklif etmiş olan İsmail Kemal onlar için ideal yöneticilerdi. Ülkenin içindeyse yeniler değil, eskilerle ilgiliydiler. Meşrutiyet'in ilanından hemen sonra İstanbul'a varan yeni elçi Lowther tabii ki
Sayfa 102Kitabı okudu
"Faaliyetlerini İtalyan masonluğu içinde yürütmüş olmalarına rağmen İttihatçıların varlığından İtalyanların da haberi olmamıştır."
Sayfa 84 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Genç Türkler gibi doktriner subayların iktidarı kuşkusuz Osmanlı İmparatorluğu için uğursuz bir gelişmeydi. Ancak onu bir Yahudi-mason komplosunun sonucu olarak sunmak, anlamını hiç fark etmemiş olmak demektir. İçi boş uydurmalarla dolu bir aldatmacadır. - E. Kedourie
Sayfa 189
Biz, kesin belgesi ortaya konuncaya kadar, Atatürk'ün eylem ve düşünce yapısını da dikkate alarak şu görüşü ileri süreceğiz: 1906-1908 döneminin siyasal ortamında Mustafa Kemal masonluk kanalıyla İttihat ve Terakki'ye girme önerisini kabul etmiş olabilir. Büyük bir olasılıkla tekris de edilmiştir. Ancak son derece pragmatik yapısı sebebiyle iki kurumdan (İttihatçılık ve Masonluk) birincinin hedefe götürmeye yeterli olduğunu farketmiş, masonluğun pratikteki sınırlılığını hesaplayarak onunla ilgisini erkeden kesmiştir. 'Gayri Muntazam' sınıfına gecmistir.
Sayfa 47 - Pozitif
İttihat ve Terakki, temelde Osmanlı ulusları arasındaki birliği (İttihadı Anasır) savunmakla birlikte bir Türk örgütüydü. Ve özgürlükleri elde etmek kadar, milliyetçi ayrılıkçı örgütlere karşı, ülkenin bütünlüğünü ve Türkler'in haklarını savunmak amacıyla kurulmuştur.
‘ Abdülhamit ve Masonlar ‘ kitabımızda belirttiğimiz gibi, Abdülhamit saltanatının ikinci yarısına girildiğinde Sultanla mason locaları arasında bir barış dengesi kurulmuştu. Genelde masonlar politikaya karışmıyor, bunun karşılığında sultandan hoşgörü hatta destek alıyorlardı.
Sayfa 33 - Pozitif YayınlarıKitabı okudu