2022 10. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2022 20:23
İngiliz Edebiyatı okuyan arkadaşlarımdan adını duyduğum, ama bulamadığım için bir türlü okuyamadığım bir kitaptı “Ivanhoe”. Kısmet bugüneymiş. Walter Scott aristokrat bir aileden gelen, edebiyatta
2017 334. kitabı
Eski yıllara dönüp bir düşündüm de... Ivanhoe, Tommix, Teksas'ın çizgi roman olmayan versiyonu gibi tanıdık bir his uyandırıyor bende... Ne alâka diyeceksiniz, konu, olaylar, ne alâka? :) Sâdece bende uyandırdığı his işte... :) Bu kitabı da sevmiştim, filmini de izlemiştim. :)
Puan vermedi·185 syf.·
2020 288. kitabı
Walter Scott (1771-1832), Honore de Balzac başta olmak üzere, Robert L. Stevenson, Charlotte Bronte, Victor Hugo gibi yazarları etkilemiş, uluslararası kariyere sahip İngilizce yazan ilk yazar olarak anılmaktadır. 12. Yüzyılda Normanların Saksonlar üzerinde hakimiyeti vardır. Normanlar tarafından korunan prens John ve Saksonların meşru kralı Aslan Yürekli Richard. Babasıyla arası açık Ivanhoe, İngiliz halk kahramanı Robin Hood ile Tapınak Şövalyelerinin de dahil olduğu tarihi bir roman. Diğer taraftan batı roman tarihi açısından kilometre taşı değerinde önem bir eser.
2024 262. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2024 22:52
Scott, "Ivanhoe"da, Ortaçağ Gotik tarzının yabancılaştırıcı özelliklerini ustalıkla yok ederken, bir yandan bu tarzın severleri arasında tanınan ve popüler olan unsurlarından da
IvanhoeWalter Scott · Penguin Classics · 2000148 okunma
2025 6. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2025 14:06
Walter Scott bir şairdir, ama bu durum tarihsel romanların ilk örneklerinden birisini yazmasına engel değildir. Bu vasfıyla roman dünya klasikleri arasında yerini almıştır. Roman bir şövalye romanı.
IvanhoeWalter Scott · Vollmer Verlag · 1967148 okunma
Don Kişotvari
2023 76. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2023 18:51
Orta Çağ atmosferinde geçen heyecanlı, sürükleyici bir roman. Kurmaca karakterlerin yanı sıra tarihi kişilikler de yer alıyor. Oldukça romantik ve ağdalı bir dile sahip. Gotik bir roman değil ama yine de Orta Çağ şatoları mekanları vs oldukça güzel. Şövalyelik konu olunca ister istemez akla Don Kişot geliyor ve bu eserde de zaman zaman Don Kişot tadı aldım. En sevdiğim yönü ise bazen tebessüm ettiren bazen de sesli gülmeme neden olan mizahi havası oldu. Zor bir roman mı peki Ivanhoe ? Kısmen zorlayıcı olabiliyor zira 600 sayfalık bir eser ve zaman zaman bu kadar uzatılmasa da olurmuş diye düşünmeden edemiyorsunuz. Roman türünün en büyük örneklerinden birisi değil belki ama hiçbir edebi değeri bulunmayan eserlerin yere göğe sığdırılamadığı bir çağda edebi ve tarihi bir tat almak isteyen okurlara söyleyecekleri olan, Orta Çağ Avrupa'sının panoramasını Arslan Yürekli Richard, Ivanhoe, Robin Hood gibi karakterler ve Tapınak Şövalyeleri gibi oluşumlar üzerinden iyi ve kötünün mücadelesi şeklinde, zengin olay örgüsü ve kişi kadrosuyla güzel bir şekilde anlatmayı başarmış gayet hoş bir roman.
Edebiyat & Roman
IvanhoeWalter Scott · İletişim Yayınları · 2021148 okunma
Büyük rütbeli küçük insanlara, selam olsun!...
·603 syf.·
2024 157. kitabı
Walter ScottWalter Scott 'un Ivanhoe, Orta Çağ lngilteresi'ni odağına alarak geçmişin politik, romantik ve şövalyelere ait geleneklerine dair, kendinden sonraki pek çok okurun ve yazarın zihninde Orta Çağ
1001KitapOkumalarım
Bir tarihi roman meselesi
2023 6. kitabı
Okunma: 02 Mart 2023 15:33
Cok begenerek keyifle okudugum bir kitap oldu. Ilk basta tarihi roman olmasi gozumu biraz korkutmustu acikcasi ama hic oyle olmadi, su gibi akti gitti resmen 600 sayfalik roman. Her bolumu merak ederek, ilgiyle okudum. Herkese siddetle tavsiye ederim. IvanhoeIvanhoe Walter ScottWalter Scott
Roman
2023 66. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2023 16:45
Walter Scott ( 1771-1832) 1820 de yayınlanan Ivanhoe tarihi romanın öncülerinden olup Norman istilası sonrası İngiltere ‘deki Saxonlar ile aralarındaki çatışmalı dönemde geçer. Tarihte adını çok duyduğumuz kral Aslan Yürekli Richard ( I. Richard veya Aslan Yürekli Richard 1157 -1199İngiltere Krallığı'nın 1189-1199 tarihleri arasındaki kralı. ) , düzen sağlamaya çalışan orman eşkiyası iyi kalpli Robin Hood , Tapınak Şövalyeleri gibi bir çok orta çağ kimlikleri romanın kahramanları arasında. Kolay okunan ama uzun bir roman. Okurken 1150 ler’ deki İngiltere’ye göz atıp , dönemin Hırıstiyan , Musevi çatışmalarına şahit olucaksınız. Tarihi roman sevenler için tavsiye ederim. Güç, soy, zenginlik geçicidir; ama adalet, sadakat ve merhamet kalıcıdır. Gerçek kahramanlık da bu değerlere sadık kalabilmektir. Scott’un Waverly adı romanı da okuma listemde.
IvanhoeWalter Scott · İletişim Yayınları · 2021148 okunma
Orta Çağ Avrupa’sı ve Şövalyelik mi? Ivanhoe derim!
2026 6. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 13:12
Sir Walter ScottWalter Scott ‘ın döneminin edebiyatçıları tarafından beğenilmeyip yerilen ama sonraları gün yüzüne tekrardan çıkan tarihî romanın öncüsü: Ivanhoe . III. Haçlı Seferi’nde Kudüs’ü alamayıp Selahaddin Eyyubi ile anlaşmaya varmış ve geri dönüş yolunda Avusturya’da tutsak düşmüş Aslan Yürekli Richard’dan tutun, Yeomanların Reisi Robin Hood’a kadar daha bir sürü tarihî ve destansı kişilerden; Yahudilere karşı olan nefret, kilisenin ve asillerin halk üzerindeki üstünlüğü, Tapınak Şövalyelerinin ve yozlaşmış ruhban sınıfının gerçek yüzü gibi dönemin şartlarına da tanıklık edeceğiniz bu eser; şövalyelik ve Orta Çağ Avrupa’sı temasına daha gerçek bir perspektiften bakmak isteyenler için IvanhoeIvanhoe paha biçilmez bir mücevher değerinde.

Walter ScottYazar · 9 kitap
Walter Scott, 15 Ağustos 1771'de İskoçya'nın Edinburgh kentinde doğdu ve hukuk tahsilini bitirene dek bu kentte yaşadı. Edinburgh barosuna kabul edilmesine rağmen, onun merakı folklor ve halk şarkıları üzerineydi. 1803'deki ilk çalışması İskoç halk şarkılarını konu edinen üç ciltlik bir incelemeydi. Kendisi de 1805'den sonra İskoç folklorüne ve efsanelerine dayanan romantik şiirler yazdı. Ancak o yıllar İngiltere'sinde romantik şiire damgasını vuran iki ateşli şair; Lord Byron ve Percy Shelley vardı. Scott'un bu alanda onlarla boy ölçüşmesi mümkün değildi. Folklor ve efsaneleri romana taşıdı Scott. 1814 yılında 'Waverly' adlı romanını yayınladı. Fakat bu yıllarda, roman, edebiyatın düşük bir türü olarak değerlendirildiğinden, 1827'ye kadar üstlenmedi yazdıklarını. Saray tarafından 'baron' unvanına layık görülen ve adı 'Sir' eki ile birlikte anılan Walter Scott'un ilk romanları, Waverly dönemi romanları olarak bilinir. Kitaplarının halk tarafından sevildiğini ve çok sayıda okuyucuya ulaştığını 'sağlığınsa' gören yazarlardandır Scott. Ne var ki, maddi durumu, yanlış yatırımları nedeniyle hep kötü olmuş, hayatının büyük bir bölümünü borçlarını ödemekle geçirmiştir. Hepsi de İskoç tarihindeki olaylardan esinlenerek yazılan Waverly romanlarından, 1820 tarihli 'Kara Şövalye' ile İngiltere tarihine geçer ve ilk dönemini noktalar. 1823'de yazdığı 'Quentin Durward'ın konusu ise Fransız Devrimi'ne aittir. Sıkışan maddi durumunu düzeltmek için 1826'dan sonra -aceleyle- yazdığı romanları edebi açıdan başarılı olmamakla birlikte, Walter Scott adı, onların da geniş bir okuyucu kitlesine ulaşmasına yetmiş, yazar borç yükünden kurtulmuş ama sağlığını yitirmiştir. Tedavi için gittiği İtalya'da da derdine derman bulamayan Sir Walter Scott'un ölüm tarihi, 21 Eylül 1832'dir.