İzafiyet Teorisi

Albert Einstein

İzafiyet Teorisi Sözleri ve Alıntıları

İzafiyet Teorisi sözleri ve alıntılarını, İzafiyet Teorisi kitap alıntılarını, İzafiyet Teorisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Gerçekte bunun olup olmadığını keşfetme olanağına sahip oluncaya dek o kavram fizikçi için yoktur."
Şu ruhun inceliğine bakar mısınız ?
Okuyucuların ayrıntılara boğulup ağaçlardan ormanı göremez hale gelmesini istemedim . Umarım kitap, okuyucuya düşünce dolu birkaç nefis saat geçirtebilir !
Reklam
“Gerçek ona baktığınız açıya göre değişebilen bir şeydir.“
"Zamanın ait olduğu referans cismi bize bildirilmediği takdirde, bir olayın zamanı ifadesinin hiçbir anlamı yoktur!"
Uzayda olan her olayın görsel bir anlamı vardır. Bunları belirlemek için de rijit bir cisme gerek duyulur. Fizik bu konuda devreye girer ve iki doğru arasında rijit için bilgiler elde edilir. Euclide geometrisi bu konuda gerçeği yansıtır ve fizik ile beraber çalışır.
Özel Görelilik Kuramı elektrodinamik ve optikten gelişmiştir.
Görelilik Kuramı; elektrodinamiğin dayandığı önceleri birbirinden bağımsız varsayımların şaşırtıcı bir şekilde basitleşmesi ve genelleştirilmesi yoluyla elektrodinamikten geliştirilmiştir.
Reklam
Sadece çekim alanının etkisi altında hareket eden cisimler bir ivme kazanırlar. Bu ivme cismin cinsine ya da fiziksel durumuna hiçbir şekilde bağlı değildir. Örneğin, bir çekim alanında (boşlukta) durağan bir durumdan ya da aynı ilk hızla harekete geçtiklerinde, bir kurşun parçasıyla bir tahta parçası tamamen aynı biçimde düşerler.
Tam güneş tutulması sırasında etrafındaki yıldızların bir fotoğrafı alınır. Sonra aynı yıldızların, güneş gökyüzünün başka bir tarafındayken ikinci bir fotoğrafı alınır. Bu ikinci fotoğrafa nazaran güneş tutulması sırasında alınan fotoğrafta yıldızlar, güneşin merkezinden dışarı tarafta doğrultularda, π açısı kadar birbirlerinden uzaklaşmış olmalıdırlar. Bu önemli neticenin incelenmesi, Londra Kraliyet Astronomi Kurumuna borçluyuz. Onun neticesi sonunda meydana gelen psikolojik güçlüklere rağmen beklemeden, bu kurum en kıymetli astronomlarından birçoğunu (Eddington, Crommelin, Davidson) ödevlendirdi ve iki heyet donatarak 29 Mayıs 1919 da husule gelen tam güneş tutulmasında fotoğraflar almak üzere Brezilya ve Principe Adasına(Batı Afrika) gönderdi. Mukayese fotoğrafları ile güneş tutulması sırasında alınacak fotoğraflar arasında farkın, milimetrenin yüzde birkaçı olması bekleniyordu. Bu halde fotoğrafları anlamak ve üzerlerinde ölçü yapmak pek alelade bir iş değildi.
Sayfa 137Kitabı okudu
İzafiyet teorisinin genel anlamdaki en önemli sonucu kütle kavramına dairdir. İzafiyetten evvelki fizik, temel önemli iki muhafaza prensibi tanımaktadır, enerjinin sakımı prensibi ile kütlenin ki. Bu iki sakım prensibi ile kütleninki. Bu iki sakım prensibi tamamen bağımsız olarak anlaşılmaktadır. İzafiyet teorisi sayesinde ikisi bir prensip olarak birleşmişlerdir.
Genel izafiyet teorisinden çıkarılır ki, her gezegenin elipsi güneş etrafında döner ve bu dönme, Merkür'den başka, bütün gezegenler için bizim bugünkü imkânlarımızla ölçülemeyecek kadar küçük miktarlardadır, fakat Merkür için tam gözlemlerin tespit ettiği gibi, yüz yılda 43 saniyeye yükseltmektedir.
Sayfa 117Kitabı okudu
Reklam
Matematikçi olmayan biri, "4 boyutlu" şeylerden söz edildiğini duyduğu zaman doğaüstü düşüncelere kapılmış gibi titrer. Ama yine de üstünde yaşadığımız dünyanın 4 boyutlu süreklisi olduğunu belirtmekten daha doğal bir cümle olamaz.
Klasik Fizik ve Modern Fiziğin farkı
"Eğer elimize bir taş alıp sonra da bırakırsak, neden yere düşer?" Bu soruya genellikle verilen cevap şudur: "Çünkü dünya tarafından çekilmektedir." Modern fizik, şu nedenden dolayı bu soruya değişik bir cevap vermektedir: Elektromanyetik olayların daha dikkatli incelenmesinin bir sonucu olarak şunu kabul ediyoruz ki uzaktan etki, herhangi bir ara ortam işe karışmadan oluşamaz. Örneğin bir mıknatıs, bir demir parçasını çekiyorsa, bu olayın mıknatısın boş uzay aracılığıyla demir parçasını etkilemesi olarak açıklayamayız. Mıknatısın uzayda, etrafında fiziksel olarak gerçek olan ve bizim "manyetik alan" diye adlandırdığımız bir şey oluşturduğunu düşünmek - Faraday'ın yaptığı gibi- zorundayız.
Uzay ve Zaman
Eğer evrenin nasıl bir bütün olarak kabul edilebileceği sorunu üstüne düşünürsek, ortaya çıkacak ilk cevap kuşkusuz ki şu olacaktır. Uzay (ve zaman) açısından evren sonsuzdur.
Sayfa 95 - Say YayınlarıKitabı okudu
Genel bir uzayda iki nokta arasındaki en kısa mesafe, genellikle bir düz çizgi değildir!
182 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.