Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İzmler Modayı Anlamak

Mairi Mackenzie

İzmler Modayı Anlamak Sözleri ve Alıntıları

İzmler Modayı Anlamak sözleri ve alıntılarını, İzmler Modayı Anlamak kitap alıntılarını, İzmler Modayı Anlamak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
...modanın ahlaken iflas etmiş bir ekonomik sistemin cesaretlendirdiği ve keyif vermek için damardan enjekte ettiği bir havailik olduğu anlamı çıkarılmamalıdır. Ayrıca, modanın sadece uymak isteyenleri etkilediği de söylenemez.
Egzotizm
Egzotizm bir başka ülkenin tarzını veya gelenek ve göreneklerini, çekici farklılığının büyüsüne kapılarak, yansıtmaktır. Avrupa ile Uzakdoğu arasında giderek büyüyen ticaret bağlarının yanı sıra popüler tiyatro yapımlarında 'egzotik' giyim tarzlarının kullanılmasının da etkisiyle Egzotizm, 18. yüzyıl boyunca, Avrupa giyim modasının kumaşlarını, yüzey bezemelerini ve aksesuarlarını etkiledi.
Reklam
19. Yüzyıl Endüstriyalizmi
Sanayi Devrimi ile birlikte gelen ve onu kamçılayan tüketici devrimi büyük mağazaların doğuşuyla somutlaştı. Mekanizasyonun meyveleri bu mağazalarda ayaklarına getirilen tarz zenginliğini heyecanla karşılayan yeni zengin sınıflara sunuldu. Ancak, bazıları bu nimetlerden yararlanırken bazıları da kendilerini hızla büyüyen ve hazırlıksız yakalanan kent merkezlerinde berbat bir sefalet içinde yaşarken buldular. Moda üretiminin tüm aşamalarında dehşet verici bir adaletsizlik oluştu: Birleşik Krallık, çok kârlı pamuk endüstrisini finanse etmek için ABD'ye Afrikalı köleler sattı; boy pos ve çeviklik yönünden özellikle yararlı bulunan küçük çocuklar, birkaç peni karşılığında çok uzun saatler çalıştırılıyor, iş güvenliğinden yoksun makinelerde korkunç kazalara uğruyorlardı; baştan savma yapıldığını öne sürdükleri işler için para ödemeyen ama onları yine de satan, vicdansız fabrika sahipleri çoktu; fabrikaların dışında çok kötü koşullarda işçi çalıştıran atölyelerin sayısı arttı.
Natüralizm
Natüralizm Fransız modasına 1780'den itibaren egemen oldu ve yapmacıklığı, anlamsız savurganlığı reddederek, sadelikten, rahatlıktan ve işlevsellikten yana olmasıyla dikkat çekti. Fransız monarşisine karşı giderek kabaran kızgınlığın belirtisiydi.
Rokoko
Fransızca, taş ve deniz kabukları ile yapılmış süsleme anlamında rocaille sözcüğünden gelen Rokoko akımı büyük ölçüde XV. Louis'nin iktidar dönemi (1715- 74) ile çakıştı. Özellikle Fransa'da, dönemin mimarisinde, iç mimarisinde ve modasında ifade bulan eğlenceli ve dekoratif bir tarzdı. Zarifliği, neşeliliği, hafifliği ve sevimliliği ile aşırı debdebeli ve resmî Barok tarzından ayrılıyordu. Rokoko'nun karakteristik özellikleri, karmaşık ve yoğun doğal motifleri, 'C' ve 'S' biçimli kıvrımları, pastel renkleri ve ince süslemeleriydi. Bu dönemde giyim kuşam bir sanat eseri düzeyine yükseldi.
BAROK
17. ve 18. yüzyılların güzel sanatları ve dekoratif sanatlarında önce Barok, ardından Rokoko akımı egemen oldu. Bu genel kültürel eğilimler dönemin mimarisi, resmi, heykeli, müziği, iç mimarisi, tekstili ve giyimi üzerinde derin biçimsel etkiler yaptı. Barok terimi 19. yüzyılda, zerafet ve ölçüden yoksun, kaba ve bayağı olarak değerlendirdikleri bir tarzı tanımlamak için sanat tarihçileri tarafından ortaya atıldı. Barok moda katı, gösterişli ve resmiydi; kumaşlar ve giysiler ağırdı; dönemin dekoratif sanatlarında görülen tipik eğrisel çizgili tasarımlar moda tasarımına da yansımıştı.Tarih daha hoşgörülü oldu ve şimdi o dönem genellikle ölçüsüz süslemeler, kalın eğrisel biçimler, ağır kumaşlar ve kasvetli gösterişler dönemi olarak görülüyor.