Juju Beni Unutma

Çiğdem Sezer
9/10
8 Kişi
35
Okunma
2
Beğeni
926
Görüntülenme
Eviniz, aileniz, okulunuz, arkadaşlarınız varken birdenbire hepsi elinizden alınsa, ne yapardınız? Juju, hemen her köşe başında karşımıza çıkan milyonlarca mülteci çocuktan yalnızca biri; onun öyküsünü okurken, yeryüzünün bütün çocuklarının öyküsünü de okuyorsunuz aslında. Bir yanda olağan yaşamlarını sürdüren insanlar, öte yanda yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan mülteciler. Savaşın en ağır bedelini onlar öderken, yetişkinler "Çocuktur, anlamaz" deyip kestirip atarsa bir çocuk ne yapmalı? Bütün sustuklarını anlatıp sesini duyurabilmeli belki de. Juju da bunu yapıyor. Konuşmasının yasak olduğu her şeyi anlatıyor ve kendi öyküsünü duyuruyor. Öyküsünü anlatırken, savaşın neden olduğu bütün kötülükleri bir kez daha hatırlatıyor bize. Juju'nun dili, vicdanımızın, kalbimizin dili oluyor. Yazar, bütün bunları Juju'nun ağzından aktarırken umudu diri tutmayı da başarıyor. Her şeye rağmen yaşatılan dostlukları, dayanışmayı hatırlatıyor okura. Yaşam boyu elimizden tutacak olan arkadaşlar, paylaşılan güzel zamanlar, en büyük hazine olarak hep bizimle gelecek olan hatıralar… "Ama dünya televizyon mu ki düğmesini çevirip kapatalım!" der, Juju, öyküsünün bir yerinde. Dünyanın düğmesini kapatamazsak da, ona güzel görüntüler eklemek biraz da bizim elimizde değil mi? Kim bilir? (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Çiğdem Sezer
Çiğdem Sezer
Tahmini Okuma Süresi: 2 sa. 2 dk.Sayfa Sayısı: 72Basım Tarihi: Kasım 2015Yayınevi: Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı
ISBN: 9789752206014Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Nasıl anlatayım nasıl dile dökeyim duygularımı bilemiyorum. Bismillah diyerek başlayayım. Kitabın kapağına bakınca pek dikkatimi çekmedi açıkçası. Hele ilk sayfasını okuyunca bildiğiniz çocuk kitabı girişi diye düşündüm. Ama bu kadar değilmiş! Okuduğum her yeni sayfa içimde depremlere yol açtı desem abartmış olmam. Bu satırları yazarken hâlâ o duyguları yaşıyorum. Öyle bir dille kaleme alınmış ki bir çocuğun hayallerini, umutlarını, duygularını hepsini yaşadım içimde. Bir çok yerinde ağladım! :( Dayanamadım çünkü, biz büyükler ne kadar hayatın düzenine alışsakta bir çocuğun dünyasında olan depremlerden habersiz yaşıyoruz. Bir çocuk düşünün hayal kurmaya çekinen, "mutlu olursam, arkadaşım küser belki" düşüncesiyle gülmeyi kendine yasaklayan. Savaşın en acımasız yönünü bir çocuğun dilinden okumak ve o acıyı kendi ruhunda yaşamak... Çok fazla alıntı paylaşmadım çünkü hangi cümleyi paylaşsam diğer cümlelere haksızlık yapacakmışım gibi hissettim. O kadar bağlantılıydı cümleler birbirine. Uzun zamandır beni bu kadar etkileyen sarsan bir kitap okumamıştım. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka okuyun derim..
Juju Beni Unutma
Juju Beni UnutmaÇiğdem Sezer · Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı · 201535 okunma
Reklam
72 syf.
9/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
•Juju 9/10 •Kitap, Suriyeli bir mülteci çocuğun ağzından savaşı anlatıyor. İncecik ve büyük puntolu bir kitap. Başına oturduğunuzda 10 dakika içerisinde bitirebilirsiniz ama etkisi büyük. Anlatış şekli, kurduğu cümleler benim cidden kalbime dokunmayı başardı. Savaşa daha önce birçok açıdan bakmışımdır. Herkes bakmıştır. Siyasi, ahlaki... ama hangimiz masum bir çocuğun gözünden baktık? •Hep birilerini suçladık, birilerine kızdık, birilerine acıdık ama tek istediği arkadaşlarıyla bisiklete binmek olan masum canların, büyüklerin kavgaları yüzünden ne hale geldiklerini, ne düşündüklerini, ne hissettiklerini ve gerçekten her şeyden ne kadar uzak olduklarını göremedik. Onlar için para, dil, din, ırk, ülke önemli değil. Nerede yaşadıkları değil, çocuk olmaları önemli. Hangi dili konuştukları değil, çocuk olmaları önemli... Bu kısacık kitap bana bunları çok net bir şekilde gösterdi ve bir kez daha kızdım dünyanın bu saçma düzenine. •Çocukların öldürülmediği, siyasete alet olmadıkları, özgürce bisiklete binebildikleri bir dünya dilerim... •Son olarak kitaptan birkaç alıntı bırakmak istiyorum: "Uçaklar kaybolduğunda güvercinler uçuşacak beyaz beyaz." "İnsanlar, işlerine gelmeyeni duymaz, görmezmiş. Onlara duyurmak, göstermek için çok söylemeli, çok yazmalıymışım. Ben de söylemeliyim. Büyüklerin çıkardığı savaşta çocukların da öldüğünü, anne babalarının öldüğünü, okula gidemediklerini, yemek, yatak bulamadıklarını, küçük çocukların çok çalıştırılıp az para aldıklarını, kış geldiğinde donabileceklerini... Hepsini söylemem gerek."
Juju Beni Unutma
Juju Beni UnutmaÇiğdem Sezer · Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı · 201535 okunma
72 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Çiğdem Sezer 1960 yılında Trabzon'da doğmuştur. İlk ve orta eğitimini bu kentte, yükseköğrenimini ise Ankara'da tamamlamıştır. Daha sonra da Sakarya'da bir lisede eğitimci olarak görev yapmıştır. Şu an ise Ankara'da yaşamaktadır. Kitaba Dair "Ben de iyi insan olmalıyım. Yoksa kötüler çoğalır ve savaş hiç bitmez." (s.35) Dünyanın bir
Juju Beni Unutma
Juju Beni UnutmaÇiğdem Sezer · Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı · 201535 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.