Çevirmen:
Ciltli

Çok çok güzeldi...
2025 18. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 21:18
Bayılıyorum yaratılışla ilgili figürlere de konulara da. Bu kitap da o kadar güzeldi ki. Lucifer o kadar güzel yansıtılmıştı ki... Daha önce hiç Lucifer'ın bu kadar "insani" yansıtıldığını görmemiştim Yitirilen Cennet kitabından başka bir eserde. Kabil'in hikayesi de ilkokulda bize izlettirdikleri o basit çizgi filmden başka çok da irdelenmeyişiyle kaldığından çok tekdüze bi anlayış geliştiriyoruz aynı zamanda bize verilen basit tek perspektif "dini" eğitim sebebiyle. İnsan gerçekten de farklı açılardan bakmayınca ya da yetinince bildiği ya da bildiğini sandığıyla, böyle kocaman bi okyanus varken önünde sığ bir nehirde yelken açabiliyor ancak. Böyle kitaplar bu "dini" karakterlerin çok insanı, çok farklı yanlarını gösterdiklerini cok değerliler ve farklılıklar benim için. Herkesin ama herkesin okuması gerektiğini düşünüyorum ama özellikle Yitirilen Cenneti lütfen okuyun. Çok farklı bakacağınızı düşünüyorum bazı "efsanevi" ya da "süregelen" alıştığımız o dini figür ve olaylara. Bu kitabı da şiddetle tavsiye ediyorum. Çok farklıydı.
2025 180. kitabı
Lord Byron’un Kabil’i, iyi ve kötü arasındaki kadim çatışmayı bir masaldan çok insanın içinde var olan çelişkilerin ve soruların diliyle anlatan, dönemine göre son derece cesur bir metin. 18. yüzyılın sonu ile 19. yüzyılın başında, akıl ile kader, inanç ile itiraz arasında gidip gelen insan zihninin ilk kırılmalarından biri olarak da okunabilir. Benim okuduğum bu eski baskıda da, Kabil “ilk katil” olmaktan ziyade ilk sorgulayan, ilk huzursuz olan, ilk itiraz eden bir bilinç olarak karşımıza çıkıyor. Şeytanla yapılan yolculuk ise, dış dünyadan çok insanın kendi içine doğru yönelen uzun bir sorguya benziyor. Bu yönüyle Byron, yüzyıllar sonra aynı hikâyeye başka bir cepheden bakacak olan Saramago’nun yürüdüğü yolu da önceden işaretlemiş oluyor. Daha sonra bu metinden doğan yeni yorumlar ve metinler, Kabil anlatısını bir kıssa olmaktan çıkarıp çağlar boyunca yeniden düşünülmeye açık bir varoluş sorusuna dönüştürüyor. Byron’un metni ise hâlâ o ilk, “kulağa su kaçıran” olma özelliğini koruyor.
Demagoji Ustası
2026 1. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2026 13:47
Hepimizin bildiği hikayede şeytanın payı nedir? Kabil'in iç hesaplaşması ve isyankar tutumu şeytanın müdahalesiyle zihin yakan bir anlatımla kaleme alınmış. Tiyatro metni okumak çok adetim değil ama bunu beğendim.

Lord ByronYazar · 12 kitap
George Gordon Byron, daha sonra, 6. Baron Byron (1788 – 1824) Anglo-İskoç Şair. Romantizm akımınınönde gelen simalarındandı.