Maddeci Bir Feminizm Üzerine

Kadının Görünmeyen Emeği

Gülnur Acar Savran
''Kadınlar evde karşılıksız emek harcadıkça güç yitirir, politikadan, kültürden dışlanırlar; düşük ücretli, güvencesiz işlere razı olmak zorunda kalırlar. Dolayısıyla karşılıksız emek, kadınların ekonomik olarak bağımsızlaşmalarının önünde bir engel oluşturur; onları evlilik ilişkisine, yani (bir kez daha) karşılıksız emeğe mahkûm eder. Kısacası karşılıksız emek kadınlar için bir kısır döngüye, bir mahkûmiyete ve kadınlarla erkekler arasında bir çıkar çatışmasına işaret eder.''
Kadınlar evde karşılıksız emek harcadıkça güç yitirir, politikadan, kültürden dışlanırlar; düşük ücretli, güvencesiz işlere razı olmak zorunda kalırlar. Dolayısıyla karşılıksız emek, kadınların ekonomik olarak bağımsızlaşmalarının önünde bir engel oluşturur; onları evlilik ilişkisine, yani (bir kez daha) karşılıksız emeğe mahkûm eder. Kısacası karşılıksız emek kadınlar için bir kısır döngüye, bir mahkûmiyete ve kadınlarla erkekler arasında bir çıkar çatış- masına işaret eder.
Sayfa 12 - Ön söz Gülnur Acar Savran
"Kadının durumu, özel mülkiyetin ve devletin ortaya çıkmasıyla kötüleşmiştir."
Patriarkanın maddi temeli, erkeklerin, kadınların emekgücü üzerindeki denetimidir. Bu denetim kadınların ekonomik bakımdan gerekli üretken kaynaklara ulaşmalarını engelleyerek ve kadınların cinselliğini kısıtlayarak sağlanır. Patriarkanın şu anda yaşadığımız biçimiyle en önemli öğeleri şunlardır: Heteroseksüel evlilik (ve bunun sonucunda homofobi) çocuk yetiştirme ve ev işinin kadın işi olması, kadınların erkeklere ekonomik bağımlılığı,devlet,erkekler arasındaki toplumsal ilişkilere dayanan çok sayıda kurum; kulüpler,spor tesisleri, sendikalar, meslekler, üniversiteler, kiliseler, şirketler ve ordular. Eğer patriarkal kapitalizmi anlamak istiyorsak bütün bu öğelerin incelenmesi gerekir.
Sayfa 179 - işimiz zorKitabı okudu
''Mülk sahibi sınıftan bir erkekle evlenmek bir kadının yaşam düzeyini yükseltse bile, onun bu sınıfa dâhil olmasını sağlamaz. Çünkü kendisi üretim araçlarına sahip değildir. Dolayısıyla kadının yaşam düzeyi, proleterlerle arasındaki sınıfsal üretim ilişkilerine değil, kocasıyla arasındaki kölelik üretim ilişkilerine bağlıdır.''
''Ekonomik eşitsizliğe ve sınıflı toplumun politik yapılarına saldırmaksızın patriarkayı kökünden söküp atmak da olanaksızdır."
"Kadınlar proletarya ile aynı sömürüye maruzdurlar, dolayısıyla da bu sömürünün ortadan kalkmasında proletarya gibi onların da nesnel bir çıkarı vardır."
kadınların para kazanma yetenekleri giderek artacaktır ve aile içindeki tabiiyetlerine boyun eğmeyi giderek reddedeceklerdir; aile özellikle kadınlar ve çocuklar için ezici olduğundan, insanlar geçimlerini aile dışında sağlayabildiklerinde, aile çökecektir.
Sayfa 189
(..) Ama biz onların bilinçlerini yükseltsek bile, erkekler potansiyel kayıplara karşı potansiyel kazançları değerlendirip statükoyu seçebilirler. Erkeklerin zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri de vardır.''
Bazı erkeklerin başka erkekler üzerindeki iktidarı, bütün erkeklerin karıları üzerindeki iktidarının artmasının sonucu olarak arttı. Bir kez kadınların değerli emeği ve üreme gücü farklı soylarca sınırlanabilir ve manipüle edilebilir olunca, gruplar arasındaki eşitliği korumak için ortaya çıkmış olan evlilik mübadelesi sistemi, başlık parası servetinin şişme yoluyla, toplumda sıra-düzen farklılıklarını ifade eden bir sisteme dönüşebilirdi.
Ev işi, bir yandan kadınları iş gücünün dışında tutarak erkek işçilerin pazarlık gücünü yükseltir, öte yandan da aynı pazarlık gücünü düşürme potansiyelini taşıyan bir yedek kadın sanayi ordusu yaratır.
Sayfa 123
"Kadınlar evde karşılıksız emek harcadıkça güç yitirir, politikadan, kültürden dışlanır; düşük ücretli, güvencesiz işlere razı olmak zorunda kalırlar(...)"
çokkarılılık potansiyel bir kadın kıtlığı yarattı, çünkü bazı erkeklerin pek çok kadını tekeli altına almasına izin veriyordu. Bazı erkeklerin başka erkekler üzerindeki iktidarı, bütün erkeklerin karıları üzerindeki iktidarının artmasının sonucu olarak arttı.
Sayfa 61
Zengin koca arayanlara yönelik bir alıntı.
Mülk sahibi sınıftan bir erkekle evlenmek bir kadının yaşam düzeyini yükseltse bile, onun bu sınıfa dâhil olmasını sağlamaz. Çünkü kendisi üretim araçlarına sahip değildir. Dolayısıyla kadının yaşam düzeyi, proleterlerle arasındaki sınıfsal üretim ilişkilerine değil, kocasıyla arasındaki kölelik üretim ilişkilerine bağlıdır.
Sayfa 107
Resim