Kalabalıkta Yüzler

Valeria Luiselli
“Sanatçının genç bir kadın olarak portresi” – Francisco Goldman Çağdaş Latin Amerika edebiyatının özgün sesi Valeria Luiselli’den göz kamaştırıcı bir roman: Kalabalıkta Yüzler. Luiselli, ödüllü romanı Kalabalıkta Yüzler’de kurmaca eylemini masaya yatırıyor ve bir yazar hakkında roman yazarken yaşamaya ve yaşamıyla hesaplaşmaya çalışan bir kadının izini sürüyor. Öyle bir roman ki bu, Meksiko’nun arka sokaklarından Harlem’deki barlara, kitaplarla sabahlanan gecelerden metronun karanlık tünellerine, geçmişten bugüne uzanarak romancının masa başındaki yalnızlığını edebiyatın coşkun kalabalıklarıyla dolduruyor. Şairler kadehlerini kaldırıp hayaller kuruyor ve sayfalarda kendine yer açmaya çalışan anlatıcının hikâyesi, anlatılan hikâyeye karışıyor. Kurmaca ile düzmeceyi, mizah ile hüznü, yazın ile gerçeği birbirinden ayıran sınırları incelikli bir biçimde bulandıran Kalabalıkta Yüzler, okuru yazara, yazarı şaire, şairi ölümsüz bir roman kahramanına dönüştürüyor. Kalabalıkta Yüzler, yaratıcılığın büyüsüne inananlar ve kitaplardan başka sığınacak yer bulamayanlar için bir hazine niteliğinde. “Sessiz bir roman, çocuklar uyanmasın diye.”
Yazar:
Valeria Luiselli
Valeria Luiselli
Çevirmen:
Seda Ersavcı
Seda Ersavcı
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 152Basım Tarihi: Ocak 2016Yayınevi: Siren Yayınları
ISBN: 9786055903596Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
152 syf.
9/10 puan verdi
DİKEY HAYATIN ROMANI*
“Dikey anlatılan yatay bir roman,” diyor Valeria Luiselli Kalabalıkta Yüzler romanında. Öncelikle insan zihni açısından yatay ve dikey kavramlarına bir bakalım. Böylece yazarın bize ne demek istediğini daha iyi anlarız. Yatay hayat, bizim gündelik hayatımızdır. Her gün yaptığımız roller ve ödevlerdir. Dikey hayat ise, günlük hayat içerisinde
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
‘Yatay anlatılan dikey bir roman.’ Belki de tam tersi, aslında her şey iç içe geçmiş durumda. İki çocuklu bir kadın, tam zamanlı anneliği ve eş oluşuyla birlikte kitap yazmaya çalışıyor. Bir görünüp bir kaybolan hayaletler hakkında. Metal yığını metrolardan, ağır kokulu kalabalık odalara mekanlar değişiyor. Yazdıkça gerçek ve kurgu birbiriyle yoğruluyor. Kadın yoruluyor bunu hissediyoruz. Yazdığı her cümle eşinin süzgecinden geçiyor, attığı adımlar çocukları tarafından takip ediliyor sanki.. Kitabındaki karakterler ise özerkliğini ilan edercesine seslerini yükseltiyor. Kadın yazmak, yaratmak, nefes almak istiyor. . Arka kapak yazısında yer alan şu cümle gibi: “sessiz bir roman, çocuklar uyanmasın diye.” . Valeria Luiselli, Kayıp Çocuk Arşivi’nde beni büyülemişti. Diğer eserlerini de okumalıydım elbet! Kalabalıkta Yüzler de beni şaşırttı. Çok zor bir metin bunu söylemeliyim, karakterin yazdığı eser ve bugününe dair anlattıkları yer yer şeffaflaşıyor. Ancak bu zorluğu seviyorsanız, kesinlikle bir şans verilmeli. Dalgalanmalar mevcut, kitap zemini de oldukça kaygan. Ben sevdim mi? Evet! . Çeviride yine yeniden Seda Ersavcı! . Kapak tasarımına ise bayıldım! Nazlım Dumlu çalışması .
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
Sessiz bir roman bu, çocuklar uyanmasın diye
“Sessiz bir roman bu, çocuklar uyanmasın diye.” Çocuklar, hayaletler ve üç kuyruksuz kediyle karanlık köşelerde dolanıp “..yere düşmüş olan, düşen ve düşmeye devam eden şeyleri topluyor..” kadın. Şiirler düşüyor, yere, şairler, hesaplaşmak gereken anılar düşüyor, kadınlık ve annelik, ölmüş bir ağaç ve hamam böcekleri.. Gözenekli bir roman bu. Gözenekler, kurgunun gerçeğin içine girip orada ayaklarını uzatmasına yetecek kadar geniş. Kadın ya da yazar, ya da şair mi demeli ona, boşluklar bırakarak yazıyor, kendine de girip yerleşebileceği bir yer kalsın diye. Kurguyla gerçeğin kollarını birbirine dolamanın enfes bir örneğini çıkarıyor ortaya Luiselli. “Dikey anlatılan yatay bir roman bu.” Kadının bilincindeki dünya ile günlük hayatın hayhuyu arasında seksek oynayarak kuruluyor hikaye. Daha çok zihnin içindekileri okuyoruz. Onları şimdiki zamanın şalına sarıp, belli bir zaman sıralamasından azade kılıp tekrarlarla beslediğinden İdeal Defter’i hatırlatıyor insana. Dil yalın, olaylar küçük, mekan dar. “Asla gereğinden fazlasını katmamak, fazla yüklememek, süsleyip püsleyip donatmamak.” Luiselli’nin tarzı, anladığım kadarıyla. Arka kapakta “romancının masa başındaki yalnızlığını edebiyatın coşkun kalabalıklarıyla doldurmak.” dedikleri şeyi kelimeleri incitmeden yapıveriyor. Bir tanışma kitabıydı bu benim için. Girdim koluna Luiselli’nin.
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Çağdaş Edebiyat Harikası
Özgün biçimi, minimalist üslubuyla Kalabalıkta Yüzler çok sevdiğim bir kitap oldu. Çağdaş Latin Amerika edebiyatı beklentilerimi her daim fazlasıyla aşıyor:) Edebiyata ve kadınlığa dair katmanlı bir kurgu. Kurgu ve düzmecenin mükemmel birlikteliğiyle kurgu içinde kurgu olan ve sınırları yavaş yavaş muğlaklaştıran bir kitap. Evli, iki çocuklu
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
Reklam
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
“İnsanların genel olarak anlamadıkları şu: Kişinin bir hayatı geride bırakmasının nedeni başka bir hayata başlamasıdır.” #kalabalıktayüzler isminin hakkını veren bir kitap. Bir şair hakkında kitap yazmaya çalışan kadın, kurgu yaşantısına kendi kurgusunu ekliyor. Ve bu kurguda geçmişe uzanan fakat her yazdığını kocasının da okumasıyla bazı yaşanmışlıklar sorgulanır. Bu yazdıklarının ne kadarı geçmişine ait ne kadarı hayal ürünü; bunu ayırt etmek de bize kalmış. Ee madem eşi her yazdığını sorguluyor bir de onun için bir kurgu tasarlıyor. Bunun için de şöyle demiş yazar “dikey anlatılan yatay bir roman. İçeriden okunabilmesi için dışarıdan yazılması gereken bir roman.” Ve sahnedeki anlatıcı bir yerden sonra kurgudaki şaire geçiyor. Bu kez onun ağzından dinliyoruz. Okurken çok keyif aldım, bilinç akışıyla yazılmış ve ben bu anlatım tarzını seviyorum.
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Kalabalıkta Yüzler, iç içe geçmiş birkaç romandan oluşuyor denebilir. İki çocuklu, evli bir kadının bir yandan günlük yaşantısını takip ederken, bir yandan roman yazma çabasını görüyoruz. Meksikalı şair Gilberto Owen ( gerçek biriymiş) hakkında roman yazmaya çalışan kadın, evlilik öncesi yaşamına ait anekdotlar da anlatıyor zaman zaman.Zaten Gilberto Owen’i de bu dönemde tesadüfen keşfetmiştir kadın. Senarist kocası yazdığı metinleri okuyup, sık sık yorumda bulunuyor, asıl amacı evlilik öncesi yaşamıyla ilgili daha çok bilgi edinmek sanki. Pek çok kadın gibi kendine zaman ayıramayan roman yazarımızın, roman yazma çalışması da sıklıkla kesintiye uğruyor. Buraya kadar okumakta, anlamakta sorun yaşamadım kitabı. Roman kahramanı Gilberto Owen anlatıcı konumuna geçtikten sonra, kimin neyi anlattığını, anlatıcı geçişlerini kaçırdım.Okumakta zorlandım. Belki de yazarın amacı, anlatıyla, yazma sürecini bilinçli olarak karıştırmaktı bilemiyorum. İki farklı roman kahramanının ( farklı mı emin değilim aslında ) karşılaşması, Owen’in kırmızı paltolu, gri çoraplı kadını görmesi ilginçti. Ezra Pound da tüm anlatıda her an hissettiğimiz, ama tam olarak romana dahil olmayan bir karakter. Valeria Luiselli metinleri çok yoruyor beni.
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
35 saatte okudu
#Okudumbitti #KalabaliktaYüzler Yazar, kitabı için  Yatay anlatılan dikey bir roman ifadesini kullanıyor. Günlük hayatta farkında olduğunuz yatay davranışlar ve bilinç altındaki dikey düşünceler harmanlamasi. Yazar bu ifadesini oldukça başarılı bir şekilde desteklemiş ;soluklanarak , bilinç akışı teknigini kullanıp, mistik bir havayla harmanlayıp okuyucusuna sunarak . Hikaye içinde hikaye katmanı... Iki çocuklu bir annenin roman yazmaya çalışıp geçmişle şuan arasındaki karmaşası,  kurguyla gercek çatışması,  bilincaltiyla günlük anlık düşüncelerin  birleşiminin, ortaya çıkarmış olduğu bir anlatım. Bir görünüp bir kaybolan hayalet, kalabalıklar arasındaki değişik yüzler,  değişen mekanlar ... Yazarak bu kadar karmaşanın arasında kendini bulmaya çalışan kadın... Karmaşık gibi gözüksede oldukça severek okudum . Metin içinde metin , kısa soluklanmalardan oluşan etkileyici bir kitap oldu benim için.
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
33 saatte okudu
Kalabalıkta Yüzler
kitabın giriş bölümünden yaklaşık gelişme kısmına kadar anlatılmak istenen hikayeyi kafamda canlandırabiliyordum ama kitabı okudukça, şahsen kafamda kurduğum tablo karışık bir hal almaya başladı. Yani demek istediğim bir romanın içinde farklı hikayeler içselleştirilerek kaleme alınmış. Açıkçası bana karışık ve ağır geldi diyebilirim. Fakat Ben bir okuyucu olarak şöyle de düşünüyorum; okuyucu bu kitabı yani kaleme alınanları dikkat odaklı okuduğunda kafasında güzel bir şablon oluşacağını düşünüyorum... okuduğumda orta kısımlardan itibaren anlatılanı anlayamama rağmen kendimi kitabı bitirmek gibi bir zorunlulukla buldum. :) İlerki zamanda tekrar bu kitabı okuyup, hikayesini, anlatılanları anlamak için tekrar okuyacağımı düşünüyorum. iyi okumalar. :/
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
Reklam
152 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Dikkatle okumak gereken cok donanimli bir kitap. Insan hayatinda kac kere ölür de yasamaya devam eder. Yasarken dahi kac hayalet birakiriz hayatta. Gelecegi animsar miyiz?
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Valeria Luiselli okumaya Kayıp Çocuk Arşivi ile başladım.Çok etkilendim.Yazara elimde olan diğer kitabı ile devam edeyim dedim.Bambaşka bir dünyaya konuk oldum.Beğenerek ve düşünerek okudum.Akıcı bir kitap olmasına rağmen üç ayrı kurgu şeklinde ilerlediği için herhangi bir şey kaçırmak istemedim.Yazarın incecik bir kitapla bu kadar çok şey anlatmasına hayran kaldım.Bir yazar hakkında kitap yazarken kendi geçmişiyle yüz yüze gelen kadının hem yazdıklarını hem geçmişini hem de o anda yaşadıklarını okuyoruz.Ve gerçekle hayal ,yaşanan ile kurmaca birbirine giriyor.Sınırlar şeffaflaşıyor.Hayaller,metaforlar,hayaletler,imgeler dans ediyor.Çağdaş Latin edebiyatından özgün bir eser.Farklılıkları sevenler için.
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Hakkında bir şeyler yazması okuması gibi zor bir kitap Kalabalıkta Yüzler. Not almış olduğum ilk izlenimlerle başlamak istiyorum. Ruhlar Evi’nden hemen sonra başlamıştım. Kitap anonim bir alıntıyla başlıyor. “Dikkat! Hayaletlerle haşır neşir olursan, sen de onların arasına karışırsın.” şeklinde. Bana hiçbir şey ifade etmeden önce tesadüf
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Öğleden sonra mesaimin hafif geçmesi sebebiyle bir çırpıda okuyup bitirdiğim kitap beni öyle çok fazla etkiledi diyemem. Katmanlar şeklinde yazılmış, anlatıcının ise çoğu kez muğlak ve yer yer de cinsiyet değiştirdiği romanda; belli başlı olaylara farklı kişiler ve cinsiyetlerin gözünden yaklaşılmaya çalışılmış. Kitaba ismini veren, kalabalıkta bazı önceden yaşamış ve hayatını yitirmiş insanların yüzlerini görme fenomeni ise zayıf kalmış denebilir. Bunun yanısıra, kitaptaki sıklıkla vurgulanan hayaletler fenomeni de ara ara gerilimi yükselen, bir bakıma hiç orgazma ulaşmayan cinselliğin gölgesinde kalmış denebilir. 19.07.2016
Kalabalıkta Yüzler
Kalabalıkta YüzlerValeria Luiselli · Siren Yayınları · 2016103 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.