Toplumsal Cinsiyet Ekseninde Kadın

Kalın Duvar İnce Zar

Nedime Köşgeroğlu

Kalın Duvar İnce Zar Yorumları ve İncelemeleri

Kalın Duvar İnce Zar yorumları ve incelemelerini, Kalın Duvar İnce Zar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Kalın Duvar İnce Zar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.610 üzerinden
10 Kişi · 3 İnceleme
156 syf.
8/10 puan verdi
toplumsal cinsiyet nedir?
Kadın ve erkek insanlık tarihi boyunca iki cinsiyet olarak var olmuştur. Bu kavramların aslında sadece biyolojik cinsiyetlerimizi ifade etmesi gerekirken bu biyolojik tanımlardan hareketle cinsiyetimizin toplumsal boyutu da oluşmuş olur. Daha annemizin karnındayken biyolojik cinsiyetimize göre anne babalarımız sevinirler/ üzülürler, bizim yerimize eşya seçimi, renk tercihi yapmaya başlarlar. Bizim elimizden karar verme hakkımızı alırlar. Doğumdan sonra her şey daha da netleşir; saçımızı, kıyafetlerimizi, ev ve dışarıdaki iş bölümümüzü bizim yerimize toplum söz sahibidir. İşte toplumun kadınlık ve erkeklik olarak ayırdığı, bize biçtiği toplumsal rollere karşılık “toplumsal cinsiyet” kavramı çıkmıştır. Dünyada çıkan çoğu problem de temelini toplumsal cinsiyetten alır. Her ne kadar bilim bize biyolojik cinsiyetlerimizin birbiri karşısında üstünlüğü olmadığını defalarca kez dile getirse de bazılarımız böyle olduğunu savunur. Yani toplumsal cinsiyeti benimseyip herkesin de buna ayak uydurmasını bekler. Fakat bütün alanlarda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı tablo, dünyada ve ülkemizde görmezden gelinemeyecek kadar dehşet verici bir hal almıştır. Kitap cinsiyet eşitsizliğini ve buna karşı ne yapılabiliri anlatıyor size. Toplumsal cinsiyetle alakalı her konuya A'dan Z'ye değinmiş neredeyse. Tek kusuru 2010 yılı olması :) Daha güncel bilgi arıyosanız o sorun olabilir sadece onun dışında iyi ki tesadüfen görmüş ve sipariş etmişim dedim :)
Kalın Duvar İnce Zar
Kalın Duvar İnce ZarNedime Köşgeroğlu · Alter Yayınları · 200043 okunma
156 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Kıyıda köşede,toz içinde kalmış halde bir sahafta elime geçen etkileyici bir isim ve kapak tasarımıyla (!) " Kalın Duvar İnce Zar "... Toplumsal cinsiyet ekseninde kadını ele alan kitap;sistemin, içine doğup büyüdüğümüz toplumun kadını boğan kollarının kalınlığına, bir kez de Nedime Kösgeroğlunun açtığı bir pencerede ayrılacak birkac gün ile bakmanızı beklemektedir. Tarihsel bir perspektifle, kadını yaşamın nesnesi; erkeği ise öznesi durumuna getiren süreç nasıl olagelmistir? Toplumsal iş bölümü ile erkek ölümsüz simgeler yaratırken, kadına da neden yalnızca ölümlü bedenler yaratmak kalmıştır ? Korunması gereken bir durum olarak atfedilen namusu bozan kim ? Yine korumayı kendine görev bicen zihniyet nedir ? Ve daha birçok zihin açıcı, okuyucuya yöneltilen soru ile güzel bir seçim olabilir. Bu kitabı ne bir kadın gözüyle yücelterek ne de bir erkek gözüyle yermeden okumanızı tavsiye eder, ufakta olsa toplumsal cinsiyete ilişkin kalıp yargılarımızdan sıyrılabilmeyi dilerim.
Kalın Duvar İnce Zar
Kalın Duvar İnce ZarNedime Köşgeroğlu · Alter Yayınları · 200043 okunma