Kalbin Salih Amelleri - 2

Kalp Alemi

Siraceddin Önlüer
Bir kimse,şu 10 şeyi kendine farz bilmedikçe,tam vera sahibi olamaz.
Büyük arif İmam Rabbanî hazretleri (k.s) demiştir ki: "Bir kimse,şu on şeyi kendine farz bilmedikçe,tam vera sahibi olamaz. 1. Gıybet etmemek. 2. Mümine kötü zan beslememek. 3. Kimseyi kötü bilmemek ve kimse ile alay etmemek. 4. Yabancı kadın ve kızlara bakmamak. 5. Doğru söylemek. 6. Kendini beğenmemek için,Allah Teâlâ'nın,kendisine yaptığı ihsanları, nimetleri düşünmek. 7. Malını helâl yere harcayıp haramdan uzak tutmak. 8. Nefsi,keyfi için mevki-makam istemeyip bunları insanlara hizmet yeri bilmek. 9. Beş vakit namazı,vaktinde kılmayı birinci vazife bilmek. 10. Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdiği iman ve işleri iyi öğrenip,kendini bunlara uydurmak.
Vera : Takvânın ileri derecesini ifade eden tasavvuf terimi.Günah ve haramdan kaçınmak için şüpheli şeylerden uzak durma.Kitabı okudu
İmam Rabbanî (k.s) demiştir ki:
"Sıkıntıların gelmesi görünüşte çok acı ise de,bunların nimet oldukları umulur.Bu dünyanın en kıymetli sermayesi,sıkıntılar ve üzüntülerdir. Bu dünya sofrasının en tatlı yemeği dertler ve musibetlerdir.Bu tatlı nimetleri acı ilaçla kaplamışlar, bununla imtihan yolunu açık tutmuşlardır.Akıllı olanlar,bunların içlerine yerleştirilmiş olan tatlıları görür.Acı örtüleri de tatlı gibi çiğnerler,acılardan tat alırlar."
Reklam
Rivayet edildiğine göre Hz.Ali (r.a),aklını kaçıran ve bu durumu kendisini ümitsizliğe sevk eden bir korku sahibine: "Seni bu hâle düşüren nedir?" diye sordu.Adam: "Büyük günahlarım" diye cevap verdi.Hz.Ali: "Hay yazık sana!Allah'ın rahmeti, senin günahlarından daha büyüktür" dedi.Adam: "Benim günahlarım hiçbir şeyin temizlemeyeceği kadar büyüktür" dedi.Hz.Ali: "Hayır,asıl senin Allah'ın rahmetinden ümidini kesmen işlediğin günahlarından daha büyüktür" dedi.
İmam Gazali,İhyaKitabı okudu
ÜMİTSİZLİĞE DÜŞMEMEK İÇİN ŞU AYET YETERLİDİR :
Allah Teâlâ,Kur'ân-ı Kerîm'de, müminlerden hiçbir olay karşısında ümitsizliğe kapılmamalarını,hep ümit ve güven içinde olmalarını istemiştir.Ümitsizliğe düşmemek için şu âyet yeterlidir. "(Ya Muhammed! Kullarıma benim tarafımdan) de ki: "Ey günah işlemekte nefslerine karşı haddi aşmış kullarım!Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyiniz.Şüphesiz Allah bütün günahları bağışlar.Çünkü O, çok bağışlayan,çok esirgeyendir." [Zümer 39/53]
Yeis/ümitsiz olmak, en dehşetli bir hastalıktır.
Sayfa 101 - SemerkandKitabı okudu
"İnsanlara teşekkür etmeyen, Allah Teâlâ'ya şükretmiş olmaz."
Sayfa 85 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
diyor ki;
Birçok vasıta ile sana iyilik yapılabilir.
Sayfa 58 - SemerkandKitabı okudu
Bazen ölümler çocuk ve genç yaşlarda da olabilmektedir. İnsan, sevdiklerini, eşini, kardeşlerini, çocuklarını; bir hastalık veya afet ve kaza sonucu kaybedebilmektedir. Bütün bunlar, insanlar için birer imtihandır. Aslında hayatın kendisi bir imtihan sürecidir.
Sayfa 21 - SemerkandKitabı okudu
Hz. Ebû Bekir (r.a) şöyle buyurdu: "Dünyada zühd, kalbi faydasız, boş şeylerden temizler ve bedeni rahatlatır. Dikkat ediniz. Dünyaya rağbet etmek, kalbin meşguliyeti ve bedenin yorgunluğudur."
İki şeyi istersiniz, ama bulamazsınız. Bunlar neşe ve rahatlıktır. Onların ikisi de cennettedir.
Sayfa 174 - SemerkandKitabı okudu
Reklam
Muhammed ibn Semmak (k.s) şöyle diyordu: "İnsana bir musibet gelir,o da sızlanmaya,sabırsızlanmaya başlarsa,musibeti iki tane olur."
ÖTEKİ EVİM
Adamın biri Ebû Zer'in (r.a) evine girdi.Sağa sola baktı ve ev eşyasına ait hiç bir şey göremedi. Adamcağız, "Bakıyorum da evinde hiçbir şey göremiyorum" deyince,Ebû Zer (r.a), "Ben bütün eşyaları öteki evime (âhirete) gönderdim" dedi.Adam, "Canım ne de olsa bazı şeylere ihtiyacın olur" deyince,Ebû Zer "Evin sahibi müsade etmiyor" dedi.
Hz. Âişr (r.a.h), " Keşke bütünüyle unutulup gitsem " demiştir.
Sayfa 153 - SemerkandKitabı okudu
Kişinin kendisine yapılan çirkin muameleye karşılık vermemek için nefsini alıkoyması bir sabır türü olduğu gibi;durumu Allah Teala'ya havale ederek karşılık vermemekte ayrı bir sabır çeşitidir.
Resim