Richard Sennett
Kendi alanlarında çığır açan, onlarla hesaplaşmadan yeni bir şey söylemenin zor olduğu kitaplar vardır. Richard Sennett'in düşünce tarihinin başyapıtlarından biri olan Kamusal İnsanın Çöküşü böylesi bir kitaptır: Tarihten sosyolojiye, psikolojiden antropolojiye entelektüel bir şölendir. Sennett, Kamusal İnsanın Çöküşü'nde özgünlük ve entelektüel derinlikle kamusal hayat ve özel hayat arasındaki dengesizliğin nedenlerini ve bu dengesizliğin yol açtığı sorunları inceliyor. Ona göre, hayatın, aile ve yakın dostlar dışındaki parçası olan "kamusal hayat" bir zamanlar "hayat dolu"ydu ve kişiler için çok önemliydi. "Yabancı"larla duygusal bağlar kurarak insanın oyun yeteneğini çoğaltan, toplumsallaşmasını/medenileşmesini sağlayan bir kamusallık vardı. Bütünlüklü ifadesini 18. yüzyıl Avrupa şehirlerinde bulan bu kamusallık zamanla ağırlığını yitirerek yerini "özel hayat"a bıraktı. Kamusal hayat artık özel hayatın gerektirdiği oranda önemli olmaya başladı. Sennett, bugün, tanımadığımız ama aynı şehirde yaşadığımız insanlarla kurulacak çok boyutlu ilişki ve hazlardan yoksun kaldığımızı söylüyor ve şu soruları soruyor: Yabancı, nasıl tehdit edici bir unsura dönüştü? Sessiz kalarak seyretme, kamusal hayatın tek yolu haline nasıl geldi? Yalnız kalma, bir hak olarak nasıl oluştu? Özel hayat ilgi odağı haline nasıl geldi? Politikacıları neden yaptıklarına ve programlarına bakarak değil de kişisel özelliklerine göre değerlendiriyoruz? Evlerimize özen gösterdiğimiz halde sokaklarımız neden pis? Sennett, kamusal alanların yaşanan mekânlar olmaktan çıkıp gelip geçilen yerlere dönüşmesiyle yüreklerimizi sevgili ve dostlarımızın dışında kimseye açamadığımızı, özel hayatına kapanan kişiliklerimizin giderek güdükleştiğini, başka insanlarla oyun oynama yeteneğimizi yitirmemizin bizi nasıl eksilttiğini tarihsel/toplumsal bir perspektifle işliyor. Bu süreci Balzac ve Diderot'nun yazılarına, Paganini ve Liszt'in müziğine, tiyatro ve izleyicinin davranışlarına, mimariye, Dreyfus Davası'na ve Richard Nixon'ın kariyerine, özel ve kamusal hayatın konuşma ve giyim biçimleri gibi gündelik örneklerine bakarak anlatıyor. Modernlikle birlikte özel hayatına tutsak olan insanın kamudaki sessizliğini, yalnızlığını, yaşayan değil seyreden bir insan haline gelme tarihini inceliyor. Sennett, bütün bunlara rağmen umutsuzluğa kapılmıyor. Yitik bir kamusal cenneti hayal etmek yerine, kişilerin yakın dostları arasındaki kadar rahat ve güvenli olduğu, oyuna önem verdiği, nezaketi elden bırakmadığı bir ortamda, şüpheyi en aza indirerek "ötekini tanıma"nın imkânlarını araştırıyor. Sokakta "öteki"ne "merhaba" demek isteyenler için...
480 sayfa

9/10 puan verdi
Okunmasını tavsiye ediyorum.
Kitap, kendi üzerinde de yazdığı gibi "ağır kitap". Sakin, sessiz ve yorgun olmadığınız zamanlar kitabı. Yazarımız psikolojiden sosyolojiye, siyaset biliminden edebiyata oldukça geniş bir alanda, dikkatli okumalar yaparak iddiasını desteklemeye çalışmış.
Puan vermedi
İnsanların bir mahremiyet alanları birde kamusal alanları var.Yazar Sennet; 17.yüzyıldan günümüze kadar geçen süreçte bu iki alanın tanımının sürekli değiştiğini örnekleriyle anlatıyor. İnanç ve davranış kodları bir araya gelerek bir rolü oluştururlar. Bir aktör olarak insan inanç doğurur. Dolayısıyla şehir yaşamında çeşitli rollere bürünen
Puan vermedi
Yüksek lisans hocamın önerisi ile başladım. Bir çok sınıf arkadaşıma göre kitapta da baya ilerleme kaydettim. Normalde kendim seçip okuyacağım tarzda bir kitap değil. Bana zor geldi. Kitapları yarıda bırakmayı sevmiyorum. Ama bu kitap zeigarnik etkisi yapıp bitirmediniz diye sizi huzursuz edecek bir kitap değil. Kitap dolu dolu. Çok yoğun bilgi de içeriyor. İlginizi çeken bir konu ise sevebilirsiniz. Ben sanırım görev ve ödev sorumluluğu ile de kitabı irite edici buldum. Son bölümde aile ile ilgili fikirler çok güzeldi bence. Ama o kısma kadar insanı biraz yoran bir kitap.
9/10 puan verdi
Geçmiş tarih kültür ve yaşamdan modern topluma değin insanın özel ve özel dışı (kamusal) alanda geçirdiği degişimi bu degisimin dinamiklerini ve durumlarını sosyolojik tarihsel psikolojik bir bağlamda ele alan ve bu konuda ki kendinden sonra gelecek olan yapıtlara bir ön ayak işlevi görecek bir teori kitabıdır.
Puan vermedi
Kamusal insan değilim ama okurken çöktüm. Anlamak nöronal bağ kurma eylemidir, eğer bu bağ kurma eylemi gerçekleşmezse anlama dediğimiz bilişsel eylem de gerçekleşmez. Okurken yeni bağ kurma nosyonları geliştiriyorsunuz adım adım… yeni akıl yürütme, anlama ve birden çok kategori arasında köprü kurma yolunu açıyor. Tiyatroya, sanata, müziğe, oyunculuğa, Paris ve Londra’ya, modaya, mimariye, psikanalize, yabancılara yepyeni bir bakış açısı ediniyorsunuz. Her anlamda dopdolu bir kitap.

Richard Sennett
Richard SennettYazar · 12 kitap
Richard Sennett (d. 1 Ocak 1943, Chicago), Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Londra Ekonomi Okulu'de sosyoloji profesörü, New York Üniversitesi'nde sosyal bilimler profesörüdür. New York Institute for the Humanities'in (New York Beşeri Bilimler Enstitüsü) kurucu direktörüdür. Sennett'in sosyal bilimlere en önemli katkılarından biri, kentlerin modern dünya gerçekliği içerisinde bireysel yaşamları şekillendirişi ile ilgilidir. 2006 yılında Hegel ödülünü kazanmış , 2008 yılında ise 100,000 Euro değerindeki Düseldorf Gerda Henkel Vakfı tarafından verilen Gerda Henkel ödülüne layık görülmüştür. Sennett, 1987'den beri sosyolog Saskia Sassen ile evlidir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.