John Brockman
Okunma
Beğeni
1.339
Görüntülenme
Yüce zihinler kimi zaman ellerinde henüz bir kanıt ya da iddia olmadan gerçeği tahmin edebilirler. Sizin, kanıtlayamasanız da, doğru olduğuna inandığınız şey nedir? Cevaplar, sadece bilimin teorik sorunlarını değil, aynı zamanda hayatımızın temel alanlarını da kuşatan geniş, renkli, akıl gıdıklayıcı bir yelpaze oluşturuyor. Akıllarda beliren hayati soruların başlıcaları şunlar: Evren nereden geldi? Yaşam nereden geldi? Akıl nereden geldi? Dünya dışında yaşam ya da akıllı yaşam var mı? Zaman gerçekten var mı? Dil, bilinçliliğin bir gereği mi? Hamam böceklerinin bilinci var mı? Kuantum mekaniğinin ötesinde bir teori var mı? Kanıtlayamadığımız şeylere inanmak bize gerçekten de seçilimsel bir avantaj sağlıyor mu? Ve tabii yeni yaklaşımlar kendini gösteriyor: Yeni bir doğa felsefesi doğuyor; fizik sistemlerini anlamanın yepyeni yolları, kim olduğumuza, insan olmanın anlamına dair temel varsayımlarımızın çoğunu sorgulayan fikirlere dair yeni düşünce sistemleri doğuyor. İlginç bir nokta; bu parlak beyinlerin cevaplarında karamsarlıktan iz yok neredeyse; okurları şaşırtacak iyimser bir hava hakim. Kimi, insanın sanıldığı gibi çekirdeğine dek çürümediğine inanıyor. Kimileri ise insanlığın iyiye doğru gidebileceğine bile inanıyor. Kitabın geneline yansıyan apaçık his ise, merak duymaktan gelen katıksız haz. Bilimciler, bu kitapta, kanıtlarla konuşma kuralının dışına çıkıyor. Ama bu, bilimi ihlal eden bir tutum da değil. Boş günlerini değerlendirmeye çalışan profesyonellerin eğlencelik fikirleri de değil. Birbirinden çok farklı alanlardan gelen katkılar, sağlam bir bilimsel sezginin ruhunu yansıtıyor; açık görüşlü, sınırlamalardan uzak, entelektüel açıdan oyunbaz, kuvvetli birtakım tahminler. Cevapların çoğu, çeşitli çalışma alanlarına dair bir tür geleceği öngörüyor. 109 parlak beyin, bütün bu problemleri, bilimin uzmanlık isteyen dilinden kaçınarak ele alıyor ve çeşitli disiplinler arasındaki bilgi alışverişini sıradan okurun anlayabileceği bir dille yürütüyor.
Kitabın Konusu:
288 sayfa

Puan vermedi
Edge, dünyanın önde gelen düşünürlerinin kendilerine sordukları soruları başkalarına sordukları, sorular üzerine tartıştıkları ve yeni fikirler ürettikleri bir internet sitesi. 1997 yılında kurulan bu web sitesi, her yıl belirlediği bir soruyu Yılın Edge Sorusu olarak kullanıcılarına soruyor ve onların görüşlerini alıyor. 2005 yılında Nicholas Humphrey‘nin sorusu Yılın Edge Sorusu olarak seçilmiş ve o kadar beğenilmiş ki, verilen cevaplar bir süre sonraJohn Brockman‘ın editörlüğünde bir kitap olarak derlenerek piyasaya sürülmüş. Kitabın temelini oluşturan soru şu: Yüce zihinler kimi zaman ellerinde henüz bir kanıt ya da iddia olmadan gerçeği tahmin edebilirler. Diderot buna esprit de divination yani ilahi mizaç sahibi olmak derdi. Sizin, kanıtlayamasanız da, doğru olduğuna inandığınız şey nedir? Kitapta önemli düşünceleri okumanın yanı sıra, hâlâ sınırlarını çizemediğimiz, bir açıklama getiremediğimiz evrende ne kadar küçük şeylerle uğraştığımızı fark etmemizi ya da hatırlamamızı sağlıyor. Bilimden uzak olsanız da, bu kitapta ilginizi çekecek bir şey mutlaka olacaktır....
3/10 puan verdi
Ateist Bilim İnsanları da İnanır
Eser, bilhassa Amerika ve Batı Avrupa kıtalarında ünlü ve başarılı addedilen, hemen birçoğu birbirinden farklı alanlarda çalışan toplam 110 bilim insanına sorulan tek bir sorunun cevabı üzerine derlenmiştir: "Tam olarak kanıtlayamadığınız ama inandığınız şey nedir?" Ve bu sorunun üzerine, kimi 1 sayfalık, kimi 5 sayfalık makaleler bütününden oluşuyor. Verilen cevapların bir kısmı: "Uzayın sonsuzluğu", "Paralel evrenler", "Dünya dışı varlıklar", "Dünya dışında canlılığın olması", "Matematiğin sihri", "Zamanın gerçekte olmadığı", "Evrimin akıllı-seçici olduğu", "Hayvanları bilinçli olduğu", "Tanrı'nın var olmadığı" ... şeklinde uzayıp gidiyor. Okuma hızını ayarlamak biraz güç oldu, çünkü konudan konuya geçişler çok ani olabiliyor. Ancak okurken keyif verdiğini söyleyebilirim. Bunun dışında, bir şey öğrendiysem, en büyük keşfim şu oldu: Bilim adamları çoğu fikirlerini test edecek alan ve imkana sahip değilken bile kendilerince bir "inanca" bağlı kalabiliyorlar. Bu bağlılık, temelde din müntesiplerinin "gayba iman" olarak adlandırdıkları şeyle oldukça eş değer seviyede. Yani bir bakıma, ateist bile olsa bilim insanları da "gerçekte var olmayan, ama var olduğunu sandıkları şeye inanıyor" olabiliyorlar. İşte bu kitap, bu gerçeği onların ağzından bize en yalın bir şekilde ortaya serdiğini düşünüyorum. Puanım düşük olsa da; bilimsel makaleler okumayı seven, zihnini diri tutmak isteyen, her şeye rağmen kitapla kalmak isteyen tüm okurlara tavsiye edilebilir.
1/10 puan verdi
biliminsanları vb kendi inandıkları ve kanıtlayamadıkları herhangi1 konuda yazmışlar. kimisi 1 sayfa bile değil kimisi 4 5 sayfa sürüyor. pek çok konuda yazar var. ancak ben okuduğuma pişmanım. yani kanıtlanmış ya da gerçekci 1 şekil olsaydı daha verimli olurdu. kaç tanesi tanrı yok biliyorum kanıtlayamıyorum demiş geri kalanı zaten birbiriyle çelişiyor. faydalı bulduğum yazılar 5 taneyi geçmez. einstein bile inandıklarında yanıldı (-tanrı zar atmaz diyince bohr tanrıya ne yapıp yapamayacağını söylemeyi bırak der hatta). hepsi de inanılmaz 1 kendini beğenmişlikle yazmış. daha faydalı 1 yolu olmalıydı bu kadar zaman ve organizasyona harcanan zamanı geçirmenin.
Kanıtı Olmayan GerçeklerJohn Brockman · NTV Yayınları · 200750 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.