Farklı bir "Çok Sayıda Evren" teorisi önermek istiyorum. Muhtemel her evrenin varolduğunu söylemek yerine, "roman taslakları" örneğine benzer şekilde, bir muhtemel evrenler dizisi olduğunu düşünüyorum. Bizler, evrenin taslak versiyonlarından birinde yaşıyoruz ve nihai versiyon diye bir şey de yok. Tashih ise hiç bitmiyor.
Bunun zaman zaman farkına varmak mümkün. Özellikle de şöyle bir sakinleşip, herşeyi adlandırmaktan ve fikirler oluşturmaktan vazgeçtiğinizde, bilinciniz birkaç taslak evrene doğru uzanıverir. Siz mecbur etmediğiniz sürece, hiçbir şey belli bir şekilde olmak zorunda değildir.
Her taslağın, her uzayzamanın, her gerçeklik sayfasının kendisi tam anlamıyla deterministiktir. Dünyanın gerisinde yatan bir rastlantısallık yoktur; aksine zaman içinde ilerigeri akıp giden neden-sonuçlarıyla, muazzam bir eşzamanlı karmaşıklıklar ağı vardır. Nasıl romanın başı sonuna uygunsa, geçmiş de geleceğe uygundur. Tek bir şeyi değiştirmek, herşeyi değiştirir. "Şimdi" anına dair herşeyi bilirsek, geçmiş ve geleceğin tamamını biliriz.
NTV Yayınları - XCVIII. Rudy Rucker bir matematikçi, bilgisayar bilimcisi, siberpunk öncüsü ve romancı. Rucker, lnfinity and the Mind [Sonsuzluk ve Zihin] ve The Lifebox, the Seashel, and the Soul [Yaşamkutusu, Denizkabuğu ve Ruh] kitaplarının da yazarı.