Kapital Okuma Kılavuzu

Alaattin Bilgi
Kapital, kapitalizmi anlamanın temel anahtarıdır. Karl Marx'ın onlarca yıllık emeğinin ürünü olan büyük eser, adının altbaşlığındaki ifade ile "kapitalist üretminin eleştirel bir tahlili"dir. Diyalektiğin ete kemiğe bürünmüş bir ifadesi olan Kapital, ekonomi - politiğin doruğu sayılmış, bugüne kadarki her ekonomi - politik yapıtının mutlaka başvurduğu bir kaynak olagelmiştir. Ne var ki, eserin üç ciltlik koca oylumu ve nispeten güç anlaşılır bölümler içermesi, çoğu okurun gözünü korkutmuş, eserden uzak durmalarına yol açmıştır. Kendisi de sık sık bu yakınmalarla karşılaşan Kapital çevirmeni Alaattin Bilgi, anlama kolaylığı sağlamak, bir okuma perspektifi ve yöntemi kazandırmak ve okumayı zevkli kılmak üzere bu Okuma Kılavuzu'nu hazırlamıştır. Eserin ilk bölümlerinde, Kapital'in yazılış ve yayınlanış süreci ile yöntemi üzerinde durulmakta, devamında ise Kapital'in ilk cildinin anlaşılır bir özeti sunulmaktadır. Kapital Okuma Kılavuzu, Kapital'i okumaya girişecek olan veya ana fikrini anlamak isteyen okurlar için bir el kitabı özelliği taşımaktadır.
Kitabın Konusu:
287 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

287 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Bu kitap Kapital'e diyalektik yapısı ışığında göz atar.Fakat asıl mesele,Marx'ın teorilerinin gerçek dünyada ne ölçüde karşılık bulduğu ve burada neler olup bittiğini ne ölçüde açıklayabildiğidir.
Kapital Okuma Kılavuzu
Kapital Okuma KılavuzuAlaattin Bilgi · Evrensel Basım Yayın · 20056 okunma
287 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Asıl amacı, kapitalist üretim sürecinin eleştirel bir çözümlenmesi olan Kapital’de Marx’ın, yeni kurulacak toplum düzeninin ayrıntılı bir tablosunu çizmesi beklenemezdi. Engels bir yazısında şöyle der: “Bu kitapta (Kapital’de) bin yıl sürecek bir komünist toplumda nelerin olup biteceğini öğreneceklerini sananlar düş kırıklığına uğrayabilirler. ... Marx, her zaman olduğu gibi burada da devrimcidir. ... Ama toplumsal dönüşümden sonra ne olacağı konusunda bize yalnızca bazı ipuçları vermekle yetinir.”72 Böyle olması da çok doğal; çünkü Marx, kâhin değil bilim adamıydı. Kapital’de, kapitalist üretim biçimini diyalektik yöntemle inceliyor, hem bir bütün olarak kapitalizme ve hem de kapitalist ekonominin her kategorisine tarihsel açıdan yaklaşıyordu. Kapital’de eğer, geleceğin toplumuyla ilgili ipuçları veriyorsa bunu, sosyo-ekonomik yapının tarihi gelişim süreci içerisinde geçeceği evreleri, geçmiş-gelecek çizgisi üzerinde bilimsel olarak saptadığı için yapabiliyordu. Geleceğin toplumu bir ütopya değil, toplumsal gelişmenin zorunlu bir ürünüydü.
Kapital Okuma Kılavuzu
Kapital Okuma KılavuzuAlaattin Bilgi · Evrensel Basım Yayın · 20056 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.