Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri

Karl Marx

Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri Sözleri ve Alıntıları

Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri sözleri ve alıntılarını, Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri kitap alıntılarını, Kapitalizm Öncesi Ekonomi Biçimleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ve sermayenin mülk edindiği şey işçi değil onun emeğidir, ve doğrudan değil, değişim yoluyla.
Sermaye için üretim koşulu işçi değil, yalnızca emektir. Eğer bu, makineyle, ya da hatta su ya da havayla yapılabiliyorsa ne ala.
Reklam
Din dünyası, gerçek dünyanın yansımasından başka bir şey değildir.
Yaşamı belirleyen şey bilinç değil, tersine bilinci belirleyen şey yaşamdır.
Fetih olgusu, bütün bu tarih anlayışıyla çelişir görünmektedir. Şimdiye kadar zorbalık, savaş, yağma, cinayet ve soygunculuk tarihin itici gücü sayıldı.
Reklam
Egemenlik ilişkisi, bir başkasının iradesinin mülk edinilmesini öngörür. Hayvanlar gibi iradesi bulunmayan varlıklar da, gerçekten hizmette bulunabilirler, ama bu onların sahibini efendi yapmaz.
Birey yaşamını kazanmada öyle koşullar içinde bulunmalıdır ki, servet edinmeyi değil, kendi kendine yeterli olmayı, kendisini topluluğun bir üyesi olarak yeniden üretmeyi amaçlamalıdır.
Ekonomi politik, en geniş anlamda, insan toplumunda maddi yaşama araçlarının üretim ve değişimini yöneten yasaların bilimidir. Üretim ile değişim iki farklı işlevdirler. Üretim değişmişiz olabilir; ama değişim tanım gereği ürünlerin değişiminden başka bir şey olmamasından ötürü üretimsiz olamaz.
Kentin varlığı, yönetimin, polisin, vergilerin zorunluğu, kısacası, belediye örgütünün, bu nedenle de genel olarak siyasetin zorunluğunu içerir.
Reklam
Kapitalist üretim önce meta üretimini genelleştirir, sonra da yavaş yavaş bütün meta üretimini, kapitalist meta üretimine dönüştürür.
Meta üretimi kendisini yeterince yaygınlaştırınca, para, metaların dolaşım aracı olarak hizmet etmeye başlar. Bütün mukavelelerin evrensel konusu olan meta halini alır. Rantlar, vergiler ve benzeri ödemeler, ayni ödemeler halinden çıkıp nakti ödemelere dönüşürler.
Tarihsel gelişme denen şey, son tahlilde, en son biçimin geçmiş biçimleri, kendi öz gelişme derecesine vardıran aşamalar olarak değerlendirilmesine dayanır.
En büyük maddi ve zihinsel işbölümü, kent ile kırın ayrılmasıdır. Kent ile kır arasındaki karşıtlık, barbarlıktan uygarlığa, aşiret düzeninden devlete, bölgesellikten ulusa geçişle birlikte ortaya çıkar, ve zamanımıza kadar bütün uygarlık tarihi boyunca sürüp gider.
Tüccar sermayesi, gelişmemiş topluluklar arasında ürünlerin değişimini teşvik ettiği sürece, ticari kar yalnız bir dolandırıcılık ve aldatma olarak görülmekle kalmaz, aynı zamanda büyük ölçüde bundan doğar.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.