Sen Dünyanın Yüzüne Salmaktasın Yazdıklarını
Yazmak, ne bir heves ne bir oyalanma ne de bir oyun. Ezelden ebede bir sorumluluk; kaçılamayan, unutulamayan, devredilemeyen. Karabatak yazının bize yüklediği bu sorumluluğu Kemal Tahir’in “Devlet Ana” romanındaki sözleriyle bir kez daha hatırlıyor ve hatırlatıyor:
“…dünya kurulalı beri, kılıç mı daha kanlı, kalem mi, ayırt edilebilmiş değildir. Bence kılıcın yarası bir, kalemin yarası bin… Kılıç eri, dilerse sahip olur kılıcına… Sen dünyanın yüzüne salmaktasın yazdıklarını… Kopar gider, nerde, n’işler, bilir misin? Gerisin geri, ‘Toplayım’ desen yeter mi gücün? Dediğini dememiş olmak, elinde mi?”
Dünyanın yüzüne salmak yazdıklarını, belki de dünyayla yüzleşmektir. Bu bakımdan dergiler, doğdukları toplumun aynalarıdır, hayatı algılayış biçimlerini gösteren. Orada kâh gördüğünü yansıtır, kâh kimsenin görmediği öteki yanını.
Karabatak, ikinci yolu tercih edip ötekiyle yüzleştiriyor okurunu. “Edebiyat ve Öteki” dosyasında Mehmet Sabri Genç, Nurbanu Dönmez, Fatih Taşcı, Bünyamin Demirci, Ayşe Kafi, Leyla Turan ve Emirhan Kömürcü “öteki”lerin yüzlerini açıyor bir bir.
On dokuzuncu sayımızın röportaj konuğu, bilinen ve bilinmeyen yönleriyle edebiyat dünyasında ilgi odağı olduğu kadar göz ardı edilmiş bir şair: Adnan Özer. “Gerçek yoksulluğu arıyordum,” diyen Özer, uzun bir aradan sonra bütün içtenliğiyle paylaşıyor, gülümseten ve hüzünlendiren anılarını; çarpıcı hayat fotoğraflarını.
Poetika bölümümüzde Prof. Dr. Hasan Akay, Doğu-Batı ekseninde “mana”nın şifrelerini çözmeye devam ederken Ali Ömer Akbulut ve Muhammed Sarı şiire kendi mihenk taşlarında ayar veriyor. Deneme sayfalarında ise “Sade Türkçe Karşısında Öztürkçeciler” yazısıyla Necati Mert ve “Büyük Güzel midir?” yazısıyla Celali Yılmaz yer alıyor.
Bu sayının şairleri Ercan Yılmaz, Hasan Akay, Ayşe Sevim, Hüseyin Akın, Bülent Ata, Cafer Keklikçi, Dursun Güzel, Meryem Kılıç, Nurettin Durman, Sümeyra Yaman, Şafak Çelik, Çayan Özvaran, Yusuf Koşal, Fuat Eren, Emirhan Kömürcü, Mustafa Uçurum, Kamil Remzi Cin, Sevgi Yerlioğlu, Koray Feyiz, F. Nuriye Torun, Emrah Burak Karakış, Ahmet Cora, Şeymanur Cuvoğlu, Nuriye Erdoğan, Nurbanu Dönmez, Belkıs B. Şimşek, Hamdi Gün, Duygu Öztürk, Deniz Atay, Şeyhmus Duymuş, Mahir Özdilek ve Şeyma Ünal.
Öykücüler ise Naime Erkovan, Mehmet Babalıoğlu, Fatma Akdağ, Yasin Çetin, Merve Büyükçapar, Arzu Kadumi, İlknur Demirci, Muhammed İkbal Yıldırım, Hatice Tekin, Önder Şit, Emre Şahin, Aysun Özkan, Ali Murat Binark, Berrin Erdoğan ve Azize Rüya.
Tefrika sayfalarımızda Mehmet Sabri Genç’in romanından yeni bir bölüm yer alırken çeviri şiirde Sare Öztürk, Ahmet Cora, Belkıs B. Şimşek ve Deniz Atay edebi maharetlerini gösteriyorlar. Kitap yazılarıyla bu sayımızın konukları ise Ali Sürmelioğlu, Hasibe Çerko, Emirhan Kömürcü ve Rahşan Tekşen.
1. Hande Topbaş Küba’da, Rahşan Tekşen Süleymaniye Camii’nde, Güzide Ertürk O. Henry Müzesi’nde ve Rabia Berna Tümkor Perhentian Adası’nda Karabatak okurları için dolaşıp yeni resimler, düşünceler ve hisler keşfederek gezi edebiyatına katkıda bulunuyorlar.
Ve olmazsa olmaz isimlerimiz: Hüseyin Sorgun, Hakan Bilge, Songül Koç, Hüseyin Yorulmaz, Mehmet Sami Topbaş, Mehmet Kabakçı, Ertan Ayhan Sertöz ve Sedat Gever.
Karabatak, on dokuzuncu kez havalanıyor…