Karanfil ve Yasemin (2 Cilt)

Mehmet Rauf
0/10
0 Kişi
6
Okunma
1
Beğeni
296
Görüntülenme
Son derece duygusal bir genç olan Samim, Avrupa’dan döndükten sonra katıldığı ilk çay partisinde iki kadınla tanışır: Karanlık ve gizemli Nevhiz ile saf ve meleksi Pervin. İkisi de geceyle gündüz kadar birbirine zıt fakat aynı derecede karşı konulmazdır. Canlı bir İstanbul ile renkli bir karakter kadrosunun oluşturduğu arka planda Samim, aşkın çekimine kapılır. Ancak bir taraftan Nevhiz’in kaprisleri, diğer yandan meraklı dost ve rakipler, onu her dönemeçte daha tehlikeli bir yola çıkaracaktır. Türk edebiyatının usta yazarlarından Mehmet Rauf, 1924’te yayımlanan Karanfil ve Yasemin’de hayatını sevmeye ve sevilmeye adamış insanların hikâyesini anlatıyor. Başarılı psikolojik çözümlemeleriyle bu klasik roman, anlattığı hikâye ile bugün dahi yayımlandığı ilk günkü kadar güncel.
370 sayfa

Yorumlar ve İncelemeler

370 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Mehmet Rauf romanlarında genelde İstanbul ve çevresinde yaşayan seçkin ailelerin arasında geçen aşk ilişkilerini konu almıştır. Bu eserinde de servetifünun etkisiyle romantik aşklar, duygular, hayaller gibi konulara değinmiştir. Cumhuriyeti'in ilk yıllarında paşaların ve ailelerinin sosyetik yaşamının ve batı özentiliğinin işlendiği bir roman. Günümüzde hala aynı hatalar yapılmakta, büyük çoğunluk ders almamakta ve batı taklitçiliğini körü körüne yaşamakta. Nedense ilerleme adı ile yapılanlar yanlış anlaşılmakta ve akıl-bilim göz ardı edilmekte. Umarım bir gün her şey daha güzel olur.
Karanfil ve Yasemin (2 Cilt)
Karanfil ve Yasemin (2 Cilt)Mehmet Rauf · Karbon Kitaplar · 20216 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Mehmet Rauf
Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)  
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.