Karl Marx Felsefe ve Devrim

Shlomo Avineri

Karl Marx Felsefe ve Devrim Gönderileri

Karl Marx Felsefe ve Devrim kitaplarını, Karl Marx Felsefe ve Devrim sözleri ve alıntılarını, Karl Marx Felsefe ve Devrim yazarlarını, Karl Marx Felsefe ve Devrim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Engels, Marx’ın ölümünün “hem militan Avrupa ve Amerika proleteryası hem de tarih bilimi için ölçülemez bir kayıp” olduğunu belirtti. —— Engels’in bildirmediği ise cenazede sadece on bir kişinin olduğuydu.
Sayfa 177
İnsanların varlıklarını belirleyen bilinçleri değildir, aksine bilinçlerini belirleyen toplumsal varlıklarıdır.
Sayfa 127
Reklam
Gelişme seyrinde sınıf ayrımları ortadan kaybolduğunda ve tüm üretim bütün ulusun büyük ortaklığının elinde yoğunlaştığında, kamu gücü politik karakterini yitirecektir […] İşçi sınıfı böylece bir sınıf olarak kendi üstünlüğünü de ortadan kaldıracaktır. ——— Bir kez daha Marx, uzak bir geleceğin tam bir resmini verememe ya da vermeye gönülsüz olma ilkesine bağlı kalır. Böylece ütopyacı sosyalizmin eleştirisine geçmeden önce, Manifesto’nun bu kısmını, kendisi de kesinlikle ütopyacı olarak eleştirebilir.
Sayfa 95
Marx ancak devletin ortadan kaldırılmasıyla (Aufhenbung) komünizmin doğru amacına, insani yabancılaşmanın ortadan kaldırılışına ulaşacağını düşünür.
Sayfa 77
-“İşçilerin vatanı yoktur” -“Proletaryanın zincilerinden başka kaybedeceği bir şey yoktur.”
Sayfa 87
“Filozoflar şimdiye kadar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumladılar, oysa aslolan onu değiştirmektir.” -Marx
Sayfa 79
Reklam
Konünist Manifesto’nun programatik kısımlarında göreceğimiz gibi, Marx toplumsal gelişmelerin ve ekonomik dönüşümlerin kapitalizmin sınıf mücadelelerini aşarak, farklı bir topluma yol açacağına inanmaktaydı.
Sayfa 68
Rousseau, Voltaire, Holbach, Lessing, Heine ve Hegel’in bir araya getirilmesini değil bir kişide toplanmasını hayal edebiliyor musun ? Edebiliyorsan eğer - karşında Dr. Marx. -Moses Hess
Sayfa 61
“Bütün tarih, sınıf mücadeleleri tarihidir” ——————- Sınıf mücadelesi (veya sınıf savaşımı) kavramını ilk olarak Karl Marx ele almış ve 1848 yılında Friedrich Engels'le birlikte kaleme aldığı Komünist Manifesto adlı eserde "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir" demiştir.
Sayfa 42
Marx, mevcut toplumun radikal eleştirisine giden kendi yolunun, fiilen mevcut koşulların toplumsal bir analizden değil, Hegel’in teorik eleştirisinden geçtiğini kabul eder.
Sayfa 37
Reklam
Marx’ın sosyalizminin kökenlerinin Hegel’in felsefesinin içsel radikal eleştirisinde olduğu, Friedrich Engels’in İngiltere’de basılan Owenci gazete New Moral Worl’de, yayımlanan erken dönem çağdaş makalesinde, çarpıcı biçimde tasvir edilir.
Sayfa 35
Almanya’nın hiçbir bölgesi Renanya kadar çok devrimci radikal yetiştirmemiştir. Bunlar arasında devrimci düşünür ve şair Heinrich ve Heine ( 1799’da Düsseldorf’ta doğmuştur); komünist ve daha sonra siyonizmin öncüsü Moses Hess ( 1812’de, Bonn’da doğmuştur) yazar ve hicivci Ludwing Börne (1786’da, Frankfurt’ta doğmuştur; babası Jakob Baruch, Renli Yahudilerin özgürleşmesinin hükümsüz kılınmaması için Viyana Kongresi’ne boşu boşuna yalvaran heyete öncülük etmişti) vardı. Ve elbette, Karl Marx, Tierli avukat Heinrich (Heschel) Marx’ın oğlu.
Sayfa 20
Prusya normalinde Yahudi dini hoş görmekte ve Yahudiler korunmaktaydı ancak yasalar karşısında eşit değildiler.
Sayfa 18
Devrimci Fransa, yahudilerini özgürleştiren, eşit politik hakları veren ilk Avrupa ülkesiydi. Renanya’yı ilhak ettiğinde, bu özgürleşme oradaki Yahudileri de kapsadı ve Yahudi nüfusu hoşgörülen ama eşit olmayan bir cemaatten tam ve eşit yurttaşlara dönüştü
Sayfa 17