Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Karl Marx ve Dünya Edebiyatı

Siegbert Salomon Prawer
Karl Marx ve Dünya Edebiyatı, Marx’ın edebiyatla ilişkisine odaklanan eşsiz ve öncü bir yapıt. Marx’ın edebiyatla bir okur, bir düşünür, bir yazar ve bir baba olarak sanıldığından ve bilindiğinden çok daha yakından ilgili olduğunu sistematik bir şekilde ortaya seren Prawer’a göre, Marx’ın ve eserlerinin ayırt edici özelliklerinden biri de edebiyatla kurduğu sıradışı ilişkidir. Marx, dilin saflığını ve doğruluğunu ilgilendiren her konuda titiz bir yazardı. Bu yüzden Goethe, Lessing, Shakespeare, Dante ve Cervantes’i kendine üstat olarak seçmiş, onların eserlerini neredeyse her gün okumuştu. İktisadi gerçekleri ve tutumları akılda kalıcı bir şekilde özetleyen sözler bulmak için Latin klasiklerini didik didik etmişti. Edebi alıntı ve göndermeleri okurlarıyla kültürel bir etkileşim yaratmak için nasıl kullanabileceğini daha gazetecilik yıllarında keşfetmişti. Başta Kapital olmak üzere yazdığı bütün metinlerde popüler balad, şarkı, tekerleme, mitolojik hikâye, özdeyiş, masal, şiir, oyun ve destanlara göndermelerde bulunmuştu. Sadece yabancılaşmaya karşı zafer kazanma ve daha adil bir topluma ulaşma yolunda edebiyatın ve sanatın hayati bir rol oynadığına inanan bir düşünür değildi Marx; kızlarını büyütürken müthiş bir hikâye anlatıcısıydı da. Farklı dillerdeki şiirleri ve oyunları yüksek sesle okur, bunların anlamları kadar seslerin ritimlerinden de zevk alırdı. Dostlarına Shakespeare’in ve Dickens’ın eserlerinden adlar takmaktan hoşlanırdı. Yunanca, Latince, İspanyolca, Rusça, Fransızca, İngilizce ve Almanca edebî eserleri hem eğlenmek hem de öğrenmek amacıyla okuyan bir kitap kurduydu. Evinde düzenli olarak Shakespeare okuma toplantıları yapılan Marx için Rus ziyaretçisi Maksim Kovalevski boşuna “fazlasıyla kültürlü bir İngiliz-Alman centilmeni” dememişti… Karl Marx ve Dünya Edebiyatı, işte bu sıradışı “centilmen”in edebiyatla kurduğu içten ve derinlikli ilişkinin benzersiz bir dökümü…
Yazar:
Siegbert Salomon Prawer
Siegbert Salomon Prawer
Çevirmen:
Selin Dingiloğlu
Selin Dingiloğlu
Çevirmen:
Ezgi Kaya
Ezgi Kaya
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 53 dk.Sayfa Sayısı: 384Basım Tarihi: 14 Şubat 2019Yayınevi: Yordam Kitap
ISBN: 9786051723174Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
384 syf.
5/10 puan verdi
·
27 günde okudu
kitap sonuç dahil 14 bölümden oluşuyor ve her bir bölüm kronolojik şekilde ilerliyor. ilk bölüm marks'ın 1835 okul yıllarında, mezuniyet sınavı olarak yazdığı 'meşhur' kompozisyondan başlıyor ve yunan felsefesi hk üniversitede yazdığı doktora teziyle devam ediyor. aradaki bölümleri yazar hem tarihsel olarak, hem de belli bir dünya edebiyatı anlayışına göre gruplandırmış. dünya edebiyatı çoğunlukla batı avrupa edebiyatı, o da çoğunlukla alman edebiyatı olarak işleniyor. marks zaten en çok bu akımlara ilgi duymuş. en son, kapitali yazdığı dönem (ki kapital'de sıkça edebi göndermeler, imge kullanımı var biliyorsunuz), genel bir edebiyat değerlendirmesi ve sonuç bölümü ile bitiyor. kitapta marksist estetik kuramı işlenmiyor. sadece bazı yerlerde marks'ın edebiyat anlayışını görüyorsunuz, bunlar marksizm düşüncesi temelinde işlendiği için marksist estetik olarak değerlendirilebilir. fakat kitabın amacı, çoğunlukla, dünya edebiyatının marks'ın eserlerindeki yansıması. benim beklentim daha farklıydı. marks'ın dünya edebiyatı ile nasıl ilgilendiği, kimleri okuduğu, eleştirileri, beğenileri şeklindeydi. bu kitapta bazı yerlerde bunları görüyoruz fakat çoğunlukla dediğim gibi edebiyatın marksist klasiklere yansımasını görüyoruz. marks eserlerinde hangi imgeleri kullanmış, kimlerden alıntı yapmış, göndermelerin altında yatan çağrışım nedir... bunun gibi. dolayısıyla kitabın bir tezi yok. sadece, arka sayfasında da dediği gibi, bu "centilmen"in edebiyatla kurduğu içten ve derinlikli ilişkinin benzersiz bir >>dökümü<<. evet. kapsamlı bir çalışma fakat eninde sonunda döküm kitapları sıkıyor...
Karl Marx ve Dünya Edebiyatı
Karl Marx ve Dünya EdebiyatıSiegbert Salomon Prawer · Yordam Kitap · 201914 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bu kitap Marx'sın teori kitabı yada bir Marx'siz kuram kitabı değil daha ziyade Marx'sın hayatı boyunca kullandığı edebiyatı anlama klavuzu gibi düşününe biliriz bir çok teori kitabını yazarken bunun içinde edebiyatı kulanma biçimini görüyoruz.Edebiyatla ilişkisi sanıldığından çok daha ilerde olan Karl Marx, toplumcu gerçekçiliğin temelini oluşturmakla kalmadı, edebiyatı her çalışmasında bizzat kullandı. Komünist Manifesto’yu bile edebiyat sözcüğünü kullanarak yazdı.Marx’ın edebiyatla ilişkisi ya hiç bilinmez ya da bilindiğinden çok daha ötededir.Gençlik yıllarından itibaren üslûp ve olan inancını çeşitli vesilelerle ortaya koydu,edebiyat ve felsefeyi ilişkilendiren iyi bir kaynak bir gün mutlaka ihtiyaç duyacağınız bir çalışma..
Karl Marx ve Dünya Edebiyatı
Karl Marx ve Dünya EdebiyatıSiegbert Salomon Prawer · Yordam Kitap · 201914 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.